Prati nas

Mozaik

19 stvari koje bih poručila mlađoj sebi

Ah, da mi je bila ova pamet kad sam imao 20 ili 30 godina! Sigurno ste i sami kojiput poželjeli da ste u mladosti bili pametniji. Vrijeme ne možemo vratiti ali se možemo zabaviti mišlju o tome što biste savjetovali mlađem sebi.

Objavljeno

|

foto: Unsplash

Kad zakoračimo u zrele godine skloni smo retrospekciji: jesmo li sve napravili kako smo trebali ili smo u nečemu pogriješili, što smo trebali napraviti drugačije, oko čega smo se trebali više potruditi, a što jednostavno ostaviti…? Mnogi će pomisliti: “Ah, da mi je bila današnja pamet kad sam imao 20 ili 30 godina!” Vrijeme se ne može vratiti, ali zanimljivo je razmisliti što bismo poručili sebi samima – samo mlađima. Evo izbora od 19 savjeta s portala Sixty And Me.

1. Ne boj se!

Ne daj da te strah sputava i spriječi da doživiš nova iskustva u ugrabiš nove prilike. Pogotovo ne daj da te strah sputava ako si žena. Nemaj straha i uskoro ćeš otkriti da granice nisu ondje gdje si mislio da jesu već tamo gdje ih sam postaviš.

2. Nikad ne prestaj s učenjem

Učenje nije rezervirano samo za školu. Uči u svakom mogućoj prilici do kraja života.

3. Stavi mozak i srce u ravnotežu

Vjeruj instinktima kad su u pitanju tvoj osobni i ljubavni život. Slijedi srce, ali povedi i mozak sa sobom.

4. Ne možeš birati obitelj, ali prijatelje možeš

Okruži se pozitivnim ljudima i biraj prijatelje mudro. Druži se s prijateljima zbog kojih ćeš rasti, a ne s onima koji će te pokušati poniziti. Pravi je prijatelj onaj koji je tu za tebe kad ti je najpotrebnije.

5. Štedi novac

Ovaj savjet možda nije tako romantičan kao “slijedi svoje snove”, ali je jedan od najmudrijih savjeta koji možeš dobiti. Ne opterećuje se luksuznim kaputima i skupim cipelama. To ti zapravo i ne treba. Kloni se kredita i kreditnih kartica i počni razmišljati o penziji već u tridesetim godinama.

6. Budi neovisan

Budi neovisan financijski, profesionalno i u svakoj drugoj prilici. Ne odustaj od neovisnosti čak ni kad je u pitanju tvoja obitelj.

7. Ne boj se promjene čak i kad je u pitanju starenje…

Sve se mijenja, a ono što je doista važno je kako ćeš ti reagirati na tu promjenu.  Ne boj se starenja. Starost je drugačija od mladosti ali također ima svoje prednosti i ljepotu. Sa 60 godina iznutra ćeš se osjećati jednako kao i u mladosti.

8. …no sebe ne mijenjaj samo zato što drugi to očekuju

Ne prilagođavaj se baš svakome i ne pokušavaj biti kao svi ostali. Budi tko jesi i idi kroz život sa samopouzdanjem. I zapamti: smiješ promijeniti mišljenje i ne trebaš tuđu suglasnost za bilo što.

9. Ne opterećuje se tuđim mišljenjem

Mišljenje drugih ne treba te se ticati niti moraš ispuniti njihova očekivanja. Živi svoj život i uživaj.

10. Vjeruj sebi

Mnoge starije osobe kažu da su češće trebale vjerovati vlastitim instinktima umjesto da se povinuju tuđim odlukama.

11. Ne boj se ostaviti loše stvari i događaje iza sebe

Ne ostaj u vezi koja za tebe nije dobra, u kojoj se osjećaš loše i koja je za tebe nezdrava. Takva veza se nikad neće popraviti.

12. Jedi kad si gladan

Ovo se čini očitim, ali mnogi mladi ne poklanjaju dovoljno pažnje onome što, kada i koliko jedu. Jedi onoliko koliko ti treba, ni premalo, ni previše. Slušaj svoje tijelo i ono će ti reći.

13. Partner je netko s kim dijeliš život, a ne osnova života

Ne daj da te partner skrene sa zacrtanog puta. Partner je netko tko bi trebao ići uz tebe, a ne te vući ili gurati. Život s partnerom je u mnogočemu lakši, no nikad ne zaboravljaj na vlastitu neovisnost, kako financijsku tako i svaku drugu.

14. Nauči reći ne

Navika da se stalno ugađa drugima mnogima se obila o glavu. Stoga nemoj baš po svaki cijenu udovoljavati drugima i nauči povremeno reći ne. Ne boj se, nećeš zbog toga ostati sam. Štoviše, ljudi bi te mogli početi još više cijeniti.

15. Zatraži pomoć kad je potrebno

Ne boj se tražiti pomoć od profesionalaca ili prijatelja kad osjetiš da si pred zidom. Nije to znak slabosti, već upravo suprotno. Poslušaj tuđi savjet i zapamti da tvoj način možda nije i najbolji način.

16. Živi sam barem jednom u životu

Čak i ako ne voliš samoću, moraš barem jednom probati živjeti sam – sam kuhati, sam plaćati račune, sam voditi brigu o sebi. Tko zna, možda ti se i svidi.

17. Nauči čavrljati

Čak i ako ti ide na živce takav “razgovor o ničemu”, savladavanje vještine čavrljanja moglo bi ti jako koristiti u životu. Zamisli samo da baš sa svakim u svakoj situaciji možeš zapodjenuti razgovor? Neprocjenjivo!

18. Snimaj razgovore sa starijim članovima obitelji

Svi čuvaju fotografije i sjećaju se kako su izgledali njihovi bake i djedovi, ali kakva im je bila boja glasa? Snimaj razgovore sa starijim članovima obitelji i to će ti biti neprocjenjive uspomene kad ih jednom više ne bude.

19. Odnosi se prema svom tijelu kao da ćeš ga koristiti jako, jako dugo

Poštuj i pazi svoje tijelo pa bi to mogla postati i istina: mogao bi stanovati u njemu doista jako dugo. Redovito vježbaj, pazi što jedeš i u ničemu ne pretjeruj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.