Prati nas

Vijesti

Smrt fašizmu

Antifašizam kao temeljna vrijednost: Crnogorci dižu spomenik Titu

Podsjetimo, od kolovoza 1946. godine Podgorica je nosila Titovo ime – Titograd. Na referendumu 1992. vraćeno joj je staro ime – Podgorica.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Augustinčićeva skulptura pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu (foto: M.Vajdic@Flickr)

Bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito dobit će spomenik u Podgorici, odlučeno je na današnjoj sjednici gradske Skupštine.

Gradonačelnik Ivan Vuković, obrazlažući ovaj prijedlog, kaže da razlog nije nostalgija niti jugonostalgija, već “adekvatan odnos prema onome što su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a, nažalost, sve više i u Europi”.


“Dužni smo kao društvo poslati poruku i reži da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo”, poručio je Vuković.

Podsjetimo, od kolovoza 1946. godine Podgorica je nosila Titovo ime – Titograd. Tada je postala glavni grad jugoslavenske republike Crne Gore, nakon čega se munjevito razvila u gospodarskom obrazovnom i kulturnom smislu. Grad je premrežen modernim prometnicama i avionskim je vezama povezan s inozemstvom, kako dolikuje republičkom središtu. Nakon raspada Jugoslavije, na referendumu 1992. godine, vraćeno joj je staro ime – Podgorica.

.

Vijesti

Međunarodni dan starijih osoba: Sedam činjenica koje svi moraju znati

Donosimo nekoliko ključnih činjenica o toj najbrojnijoj ranjivoj skupini na svijetu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Maksimirske mažoretkinje (foto: Sandro Bura)

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj živi 758.633 starijih osoba (17,7 posto) od 65 i više godina. Prosječna dob stanovnika su 42 godine pa Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija Europe.

Podsjećamo, Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 14. prosinca 1990. godine Odluku (45/106) prema kojoj se 1. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi.


U nastavku donosimo nekoliko ključnih činjenica o toj najbrojnijoj ranjivoj skupini na svijetu.

  1. Prema Ujedinjenim narodima, razdoblje od 2020. do 2030. godine nazvano je Dekadom zdravog starenja.
  2. Na svijetu je prošle godine živjelo čak 703 milijuna ljudi starijih od 65 godina.
  3. Do 2050. godine, jedna od šest osoba bit će starija od 65 godina; lani je taj omjer iznosio 1 na 11.
  4. Prema UN-u, u idućih 30 godina broj starih osoba će se više nego udvostručiti i bit će ih više od 1,5 milijardi.
  5. 80% njih živjet će u zemljama sa srednjim i niskim prihodima kućanstva.
  6. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, od šest osoba starijih od 60 godina, jedna je u prošloj godini bila žrtva zlostavljana.
  7. Pandemija COVID-19 značajno je smanjila prihode starijih osoba diljem svijeta, kaže UN.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP