Prati nas

Vijesti

Smrt fašizmu

Antifašizam kao temeljna vrijednost: Crnogorci dižu spomenik Titu

Podsjetimo, od kolovoza 1946. godine Podgorica je nosila Titovo ime – Titograd. Na referendumu 1992. vraćeno joj je staro ime – Podgorica.

Objavljeno

|

Augustinčićeva skulptura pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu (foto: M.Vajdic@Flickr)

Bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito dobit će spomenik u Podgorici, odlučeno je na današnjoj sjednici gradske Skupštine.

Gradonačelnik Ivan Vuković, obrazlažući ovaj prijedlog, kaže da razlog nije nostalgija niti jugonostalgija, već “adekvatan odnos prema onome što su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a, nažalost, sve više i u Europi”.

“Dužni smo kao društvo poslati poruku i reži da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo”, poručio je Vuković.

Podsjetimo, od kolovoza 1946. godine Podgorica je nosila Titovo ime – Titograd. Tada je postala glavni grad jugoslavenske republike Crne Gore, nakon čega se munjevito razvila u gospodarskom obrazovnom i kulturnom smislu. Grad je premrežen modernim prometnicama i avionskim je vezama povezan s inozemstvom, kako dolikuje republičkom središtu. Nakon raspada Jugoslavije, na referendumu 1992. godine, vraćeno joj je staro ime – Podgorica.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.