Augustinčićeva skulptura pred Titovom rodnom kućom u Kumrovcu (foto: M.Vajdic@Flickr)

Smrt fašizmu

Antifašizam kao temeljna vrijednost: Crnogorci dižu spomenik Titu

Autor: • 30. 10. 2018. • Vijesti436 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito dobit će spomenik u Podgorici, odlučeno je na današnjoj sjednici gradske Skupštine.

Gradonačelnik Ivan Vuković, obrazlažući ovaj prijedlog, kaže da razlog nije nostalgija niti jugonostalgija, već “adekvatan odnos prema onome što su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a, nažalost, sve više i u Europi”.“Dužni smo kao društvo poslati poruku i reži da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo”, poručio je Vuković.

Podsjetimo, od kolovoza 1946. godine Podgorica je nosila Titovo ime – Titograd. Tada je postala glavni grad jugoslavenske republike Crne Gore, nakon čega se munjevito razvila u gospodarskom obrazovnom i kulturnom smislu. Grad je premrežen modernim prometnicama i avionskim je vezama povezan s inozemstvom, kako dolikuje republičkom središtu. Nakon raspada Jugoslavije, na referendumu 1992. godine, vraćeno joj je staro ime – Podgorica.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.