Prati nas

Show

Au revoir! Otišao je veliki Charles Aznavour

Preminuo je legentarni šansonijer i kantautor Charles Aznavour. Snimio više od 1200 pjesama na sedam jezika, prodao više od 180 milijuna ploča, pojavio se u više od 60 filmova, a karijera mu je trajala impresivnih 80 godina.

Objavljeno

|

Aznavour sings Aznavour (LP, Major Minor Records)

U 94. godini života umro je francuski pjevač i kantautor Charles Aznavour. „Francuski Sinatra”, kako su ga zvali, snimio više od 1200 pjesama na sedam jezika, prodao više od 180 milijuna ploča, pojavio se u više od 60 filmova, a karijera mu je trajala impresivnih 80 godina. Ženio se čak tri puta i imao šestero djece.

Aznavour je rođen je 1924. u obitelji imigranata iz Armenije koji su pred genocidom pobjegli u Francusku. U rodnom listu upisano mu je ime Shahnour Vaghinagh Aznavourian. Upravo to progonstvo bilo je česta okosnica njegovih pjesama, a nije se libio pjevati o mnogim tabu temama poput homoseksualnosti i izražavanju osjećaja kod muškaraca.

Odustao je od škole već kao devetogodišnjak jer je bio siguran da se želi baviti umjetnošću. Šansu mu je, kao i mnogima drugima, ponudila legendarna Edith Piaf. Kada ga je čula kako pjeva, pozvala ga je da nastupi prije jednog njezinog koncerta.

Jedna od najpoznatijih pjesama mu je ‘She’ iz 1974.

Nastupio je u 94 zemlje svijeta, a 16. kolovoza trebao je pjevati i u Hrvatskoj, u pulskoj Areni, no nastup je otkazan zbog bolesti. Samo dva dana prije smrti družio se s prijateljem, legendarnim francuskim glumcem Jeanom-Paulom Belmondom i objavio fotografiju s tog druženja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.