Prati nas

Stil i ljepota

MALE TAJNE VELIKIH ŠMINKERA

Četiri savjeta za šminkanje zrele kože koje sam trebala znati ranije

Šminkanje u mladosti nije isto što i šminkanje u nekim ozbiljnijim godinama. Naime, za šminkanje nakon pedesete bit će vam potrebno malo više vještine da izbjegnete one najčešće pogreške koje svi pamtimo dok smo kao djeca gledali naše majke i bake i njihove razmazane ruževe.

Objavljeno

|

Kako sakriti godine?
foto: BigStock

“Sjećate li se i vi vaše majke s crvenim ružem i puderom na nosu?” pita kolumnistica portala Sixty and Me Elise Marquam-Jahns. Ta je slika zauvijek urezana u moje pamćenje. Odrasla sam u uvjerenu da je puder jedini način za prikrivanje sjaja na licu. No i čak nakon što sam isprobala više različitih brendova, ustanovila sam da svi oni rješavaju problem mog sjajnog nosa tek na desetak minuta nakon čega bi mi nos opet počeo sjajiti kao far automobila.

Ipak, nije sve tako crno (ili sjajno) jer postoji mnogo načina kako doskočiti sjajnom nosu. Otkrivam taj, ali i još nekoliko trikova koji će zasigurno dobro doći svim ženama iznad pedesete.”

Savjet broj 1 – Kako riješiti problem sjajnog nosa

Izbjegavajte na područje nosa stavljati hidratantnu kremu. Umjesto toga, koristite podlogu za šminku, tzv. primer i to u boji vaše kože. Jedna od svrha primera je da posluži kao prepreka koja neće dozvoliti masnoći iz vaše kože da vam umrlja šminku ili ostavi sjajni trag na nosu, čelu ili bradi.

Savjet broj 2 – Kako nanijeti puder da izgleda prirodno

Godinama sam tekući puder nanosila prstima, no nedavno sam počela upotrebljavati posebnu gustu četkicu za puder i iznenadila se kolika je razlika. No to me iznenađenje popustilo prošlog ljeta kad sam otkrila spužvicu za puder.  Moj odraz u ogledalu nakon što sam počela koristiti spužvicu može se opisati samo riječju „zapanjenost“. Čak i sada kad mi vid više nije onako oštar, primjećujem razliku. Uz spužvicu, puder na koži ne izgleda kao puder već kao ljepša koža. Stavite prvo malo pudera na obraze pa lagano razmažite vlažnom spužvicom. Nemojte trljati, već puder lagano utiskujte. Ta vlaga u kombinaciji s puderom doista čini čuda.

Savjet broj 3 – Kako nanijeti rumenilo

Kao što znamo, na našim se licima s godinama počnu ocrtavati dva problema: suhoća i bljedoća. Naša koža s godinama gubi pigment pa će malo rumenila svakako dobro doći. No postoji trik koji će osim boje vašem licu dodati i prijeko potrebnu vlažnost. Pokušajte s rumenilom u kremi. Iako ste možda navikli na onaj u kamenu, dajte šansu rumenilu u kremi koji dolaze i u formi sticka. No ako želite možete isprobati i rumenilo iz kućne radinosti.

Na obraze nanesite rumenilo u kamenu, a zatim na vrhove prstiju malo neke vlažne kreme pa tu kremu razmažite preko rumenila. Umjesto kistom, poslužite se prstima tako što ćete početi od sredine jagodične kosti prema njezinom vrhu.

Savjet broj 4 – Spriječite da vam ruž stvara brazde na rubovima usana

Ovo je možda i najčešći problem s kojim se susreću žene u određenim godinama. Upravo je nevjerojatno kojom brzinom ruž migrira s usana u one fine, tanke borice na krajevima usama. No i za to ima lijeka. Prije šminkanja, dobro razvucite usne te na njih nanesite primer tako da on popuni sve brazde. Mnoge kozmetičke kuće proizvode i posebne kremice na bazi voska koje će savršeno odraditi posao. Nakon primera, na usne nanesite puder koji će pomoći da ruž ostane na mjestu. Također, olovka za usne spriječit će razmazivanje ruža.

Nije svejedno nikoji ruž upotrebljavate. Naime, mat ruževi bit će postojaniji, dok će se oni sjajni brže razmazivati. No imajte na umu i da su mat ruževi prilično suhi te ne reflektiraju svjetlost kao oni sjajni, što nas može dosta postarati. Što da onda žena napravi? Koristite mat ruž, no na njega nanesite malo sjajila za usne. Tako ćete dobiti oboje: i postojan ruž, i sjajne usnice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.