Prati nas

Kuhinja

Kraljica jeseni

Jesenska pita od bundeve i naranče

Dok je nekad to povrće bilo pretežno rezervirano za prehranu domaćih životinja, posljednjih su se desetak godina na domaće tržište probile brojne vrste i varijeteti takozvanih konzumnih bundeva; od cukinija, preko patišona i muškatne do špageti bundeve i hokaida. No pravi poznavatelji ovog povrća i dalje tvrde – za variva je ipak najbolja ona velika ‘svinjska’ bundeva koju djeca dube za Noć vještica.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako kuhati tikvu ili bundevu?
Pita od bundeve (foto: SlatkiSvijet.com)

U Zagorju buča, u Dalmaciji i Lici tikva, a u Slavoniji bundeva. Isto je to povrće koje u različitim podnebljima ima različite nazive. I dok je nekad to povrće bilo pretežno rezervirano za prehranu domaćih životinja, posljednjih su se desetak godina na domaće tržište probile brojne vrste i varijeteti takozvanih konzumnih bundeva; od cukinija, preko patišona i muškatne do špageti bundeve i hokaida. No pravi poznavatelji ovog povrća i dalje tvrde – za variva je ipak najbolja ona velika „svinjska“ koju djeca dube za Noć vještica.

A što je sa slasticama? I tu je sud već donesen. Za kolače i slatke piree, preporučuje se muškatna bundeva. Želite li se okušati u pečenju pite od ove jesenske namirnice, predlažemo recept slastičarskog portala SlatkiSvijet.com. I obavezno nam javite kako je ispalo.


Sastojci

Za prhko tijesto

250 g glatkog brašna
150 g hladnog maslaca
180 g šećera u prahu
2-3 žlice hladne vode

Za nadjev

600 g očišćene bundeve
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
100 ml soka od naranče
naribana korica 1 naranče
120 g šećera
2 vanilin šećera
pola žličice cimeta
50 g gustina
prstohvat soli

Recepti od tikve

foto: Pixabay

Priprema

Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama izmrvite u brašnu pa dodajte malo po malo vode i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.

Očišćenu bundevu narežite na kockice, ubacite u vrelu vodu i kuhajte dok ne omekša. Kuhanu bundevu ocijedite, ohladite i sameljite u blenderu. Pire od bundeve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, jajima te sokom i koricom od naranče. Na kraju dodajte gustin, cimet i sol pa sve dobro izmiješajte.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pite. Tijesto utisnite u namašćen kalup pa preko njega izlijte pripremljeni nadjev. Pitu pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 170 ºC. Kada u pitu zabodete čačkalicu, ukoliko na njoj nema tragova smjese, pita je pečena. Pitu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Rashlađenu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije!

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP