Prati nas

Kuhinja

Kraljica jeseni

Jesenska pita od bundeve i naranče

Dok je nekad to povrće bilo pretežno rezervirano za prehranu domaćih životinja, posljednjih su se desetak godina na domaće tržište probile brojne vrste i varijeteti takozvanih konzumnih bundeva; od cukinija, preko patišona i muškatne do špageti bundeve i hokaida. No pravi poznavatelji ovog povrća i dalje tvrde – za variva je ipak najbolja ona velika ‘svinjska’ bundeva koju djeca dube za Noć vještica.

Objavljeno

|

Kako kuhati tikvu ili bundevu?
Pita od bundeve (foto: SlatkiSvijet.com)

U Zagorju buča, u Dalmaciji i Lici tikva, a u Slavoniji bundeva. Isto je to povrće koje u različitim podnebljima ima različite nazive. I dok je nekad to povrće bilo pretežno rezervirano za prehranu domaćih životinja, posljednjih su se desetak godina na domaće tržište probile brojne vrste i varijeteti takozvanih konzumnih bundeva; od cukinija, preko patišona i muškatne do špageti bundeve i hokaida. No pravi poznavatelji ovog povrća i dalje tvrde – za variva je ipak najbolja ona velika „svinjska“ koju djeca dube za Noć vještica.

A što je sa slasticama? I tu je sud već donesen. Za kolače i slatke piree, preporučuje se muškatna bundeva. Želite li se okušati u pečenju pite od ove jesenske namirnice, predlažemo recept slastičarskog portala SlatkiSvijet.com. I obavezno nam javite kako je ispalo.


Sastojci

Za prhko tijesto

250 g glatkog brašna
150 g hladnog maslaca
180 g šećera u prahu
2-3 žlice hladne vode

Za nadjev

600 g očišćene bundeve
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
100 ml soka od naranče
naribana korica 1 naranče
120 g šećera
2 vanilin šećera
pola žličice cimeta
50 g gustina
prstohvat soli

Recepti od tikve

foto: Pixabay

Priprema

Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama izmrvite u brašnu pa dodajte malo po malo vode i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.

Očišćenu bundevu narežite na kockice, ubacite u vrelu vodu i kuhajte dok ne omekša. Kuhanu bundevu ocijedite, ohladite i sameljite u blenderu. Pire od bundeve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, jajima te sokom i koricom od naranče. Na kraju dodajte gustin, cimet i sol pa sve dobro izmiješajte.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pite. Tijesto utisnite u namašćen kalup pa preko njega izlijte pripremljeni nadjev. Pitu pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 170 ºC. Kada u pitu zabodete čačkalicu, ukoliko na njoj nema tragova smjese, pita je pečena. Pitu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Rashlađenu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije!

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1. vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP