Prati nas

Kuhinja

Kraljica jeseni

Jesenska pita od bundeve i naranče

Dok je nekad to povrće bilo pretežno rezervirano za prehranu domaćih životinja, posljednjih su se desetak godina na domaće tržište probile brojne vrste i varijeteti takozvanih konzumnih bundeva; od cukinija, preko patišona i muškatne do špageti bundeve i hokaida. No pravi poznavatelji ovog povrća i dalje tvrde – za variva je ipak najbolja ona velika ‘svinjska’ bundeva koju djeca dube za Noć vještica.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako kuhati tikvu ili bundevu?
Pita od bundeve (foto: SlatkiSvijet.com)

U Zagorju buča, u Dalmaciji i Lici tikva, a u Slavoniji bundeva. Isto je to povrće koje u različitim podnebljima ima različite nazive. I dok je nekad to povrće bilo pretežno rezervirano za prehranu domaćih životinja, posljednjih su se desetak godina na domaće tržište probile brojne vrste i varijeteti takozvanih konzumnih bundeva; od cukinija, preko patišona i muškatne do špageti bundeve i hokaida. No pravi poznavatelji ovog povrća i dalje tvrde – za variva je ipak najbolja ona velika „svinjska“ koju djeca dube za Noć vještica.

A što je sa slasticama? I tu je sud već donesen. Za kolače i slatke piree, preporučuje se muškatna bundeva. Želite li se okušati u pečenju pite od ove jesenske namirnice, predlažemo recept slastičarskog portala SlatkiSvijet.com. I obavezno nam javite kako je ispalo.


Sastojci

Za prhko tijesto

250 g glatkog brašna
150 g hladnog maslaca
180 g šećera u prahu
2-3 žlice hladne vode

Za nadjev

600 g očišćene bundeve
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
100 ml soka od naranče
naribana korica 1 naranče
120 g šećera
2 vanilin šećera
pola žličice cimeta
50 g gustina
prstohvat soli

Recepti od tikve

foto: Pixabay

Priprema

Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama izmrvite u brašnu pa dodajte malo po malo vode i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.

Očišćenu bundevu narežite na kockice, ubacite u vrelu vodu i kuhajte dok ne omekša. Kuhanu bundevu ocijedite, ohladite i sameljite u blenderu. Pire od bundeve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, jajima te sokom i koricom od naranče. Na kraju dodajte gustin, cimet i sol pa sve dobro izmiješajte.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pite. Tijesto utisnite u namašćen kalup pa preko njega izlijte pripremljeni nadjev. Pitu pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 170 ºC. Kada u pitu zabodete čačkalicu, ukoliko na njoj nema tragova smjese, pita je pečena. Pitu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Rashlađenu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije!

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP