Prati nas

Mozaik

Najbolji čovjekov prijatelj

Ljudi zaista više suosjećaju s psima nego s drugim ljudima

Ono što se pokazalo da je razina empatije prema ljudima obrnuto proporcionalna sa starošću žrtve, dok kod empatije prema psima dob pasa nije igrala ulogu. Također, pokazalo se da ispitanice pokazuju veću razinu empatije prema svim žrtvama u usporedbi s muškim kolegama.

Objavljeno

|

Kako spasiti psa od zime
foto: Dodo

Ako vam je teže suosjećati s ljudima nego s psima u nevolji, to je sasma normalna stvar. Niste sami, pokazalo je istraživanje objavljeno u publikaciji Society & Animals.

Istraživanje američkog Sveučilišta Northwestern obuhvatilo je 240 studenata u dobi od 18 do 23 godine. Znanstvenici su im ponudili lažne novinske članke koji su opisivali bešćutne fizičke napade. U svim je člancima žrtva napadnuta bejzbolskom palicom, slomljena joj je noga i pri tome je pronađena bez svijesti. To su bili konzistentni detalji, no priče su se razlikovale po tome kome su navodne ozlijede nanesene. Bile su to četiri imaginarne žrtve; odrasla osoba, jednogodišnje dijete, šestogodišnji pas i štene.

Mjereći razinu empatije na ljestvici od 1 do 7, pokazalo se da su ispitanici najviše uznemireni pričom o napadu na bebu. Potom su slijedili štenac i šestogodišnji pas, dok su najmanje suosjećali s odraslim čovjekom. Razina empatije prema ljudima obrnuto je proporcionalna sa starošću žrtve, dok kod empatije prema psima dob pasa nije igrala ulogu. Također, pokazalo se da ispitanice pokazuju veću razinu empatije prema svim žrtvama u usporedbi s muškim kolegama.

Znanstvenici su rezultate objasnili korelacijom suosjećanja prema žrtvi i njene bespomoćnosti. Stoga su ispitanici jako suosjećali s bebom, štenetom i psom, jer se oni jednostavno ne mogu braniti od divljačkog napada bejzbolskom palicom. A to je, složit ćemo se u konačnici, sasma normalno i ljudski.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.