Prati nas

Zdravlje

PROVJERITE SASTAV

Loše spavate? Vunena pidžama liječi nesanicu

Danas se pidžame najčešće rade od pamuka i poliestera, no ne tako davno noćne su oprave bile izrađene od vune. Znanstvenici su sada potvrdili da je vuna doista bolji izbor jer bolj eregulira tjelesnu temperaturu radi čega brže zaspimo i dulje spavamo.

Objavljeno

|

Kako bolje spavati?
foto: Pixabay

Ako imate problema sa spavanjem, možda je kriva vaša – pidžama. Naime, znanstvenici su otkrili da spavanje u vunenom materijalu pomaže kod nesanice jer tijelo drži u optimalnoj, termalnoj zoni te vam neće biti ni pretoplo, ni prehladno, piše Independent.

Australski znanstvenici proveli su dva istraživanja na skupinama mlađih i starijih ljudi kako bi potvrdili ovu teoriju. Studenti u dvadesetim godinama zaspali su prosječno četiri minute brže kad su bili odjeveni u pidžame od merino vune umjesto pamuka, pa im je za utonuti u sam trebalo 11, umjesto 15 minuta. Također, kad bi zaspali, spavali su u prosjeku sedam minuta duže svake noći.


Druga studija ispitivala je spavanje kod populacije između 65 i 70 godina. Oni su u prosjeku zaspali za 12 minuta dok su nosili vunenu pidžamu, što je dosta brže u odnosu na 22 ili 27 minuta koliko im je trebalo da zaspu kad su na sebi imali pidžame od poliestera ili pamuka.

Doktor Paul Swan sa Sveučilišta Sydney rekao je: “Ne tako davno spavanje u vunenoj posteljini bilo je uobičajeno, a znanost sada ponovno otkriva prednosti spavanja u vuni. Možda se ne radi o slučajnosti jer vuna jako dobro regulira tjelesnu toplinu i drži vas u tzv. ‘termalnoj zoni ugode’. Zbog toga zaspite prije i spavate dulje i kvalitetnije.”

Doktor Swan naglašava još nešto: “U moderno vrijeme postaje sve teže dobro se naspavati pa će svaka pomoć da se tijekom noći dobro odmorite biti korisna za vaše zdravlje.”

Istraživanje je provedeno tijekom perioda od devet i četiri noći te je uključivala 17 studenata i 36 starije osobe. Sudionici su spavali na temperaturi od 17 stupnjeva Celzija. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature And Science Of Sleep kako bi se obilježio Tjedan vune, događaj pod pokroviteljstvom princa Charlesa.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP