Kako bolje spavati?
foto: Pixabay

PROVJERITE SASTAV

Loše spavate? Vunena pidžama liječi nesanicu

Autor: • 24. 10. 2018. • Kolaž, Zdravlje447 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Ako imate problema sa spavanjem, možda je kriva vaša – pidžama. Naime, znanstvenici su otkrili da spavanje u vunenom materijalu pomaže kod nesanice jer tijelo drži u optimalnoj, termalnoj zoni te vam neće biti ni pretoplo, ni prehladno, piše Independent.

Australski znanstvenici proveli su dva istraživanja na skupinama mlađih i starijih ljudi kako bi potvrdili ovu teoriju. Studenti u dvadesetim godinama zaspali su prosječno četiri minute brže kad su bili odjeveni u pidžame od merino vune umjesto pamuka, pa im je za utonuti u sam trebalo 11, umjesto 15 minuta. Također, kad bi zaspali, spavali su u prosjeku sedam minuta duže svake noći.Druga studija ispitivala je spavanje kod populacije između 65 i 70 godina. Oni su u prosjeku zaspali za 12 minuta dok su nosili vunenu pidžamu, što je dosta brže u odnosu na 22 ili 27 minuta koliko im je trebalo da zaspu kad su na sebi imali pidžame od poliestera ili pamuka.

Doktor Paul Swan sa Sveučilišta Sydney rekao je: “Ne tako davno spavanje u vunenoj posteljini bilo je uobičajeno, a znanost sada ponovno otkriva prednosti spavanja u vuni. Možda se ne radi o slučajnosti jer vuna jako dobro regulira tjelesnu toplinu i drži vas u tzv. ‘termalnoj zoni ugode’. Zbog toga zaspite prije i spavate dulje i kvalitetnije.”

Doktor Swan naglašava još nešto: “U moderno vrijeme postaje sve teže dobro se naspavati pa će svaka pomoć da se tijekom noći dobro odmorite biti korisna za vaše zdravlje.”

Istraživanje je provedeno tijekom perioda od devet i četiri noći te je uključivala 17 studenata i 36 starije osobe. Sudionici su spavali na temperaturi od 17 stupnjeva Celzija. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature And Science Of Sleep kako bi se obilježio Tjedan vune, događaj pod pokroviteljstvom princa Charlesa.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.