Prati nas

Zdravlje

PROVJERITE SASTAV

Loše spavate? Vunena pidžama liječi nesanicu

Danas se pidžame najčešće rade od pamuka i poliestera, no ne tako davno noćne su oprave bile izrađene od vune. Znanstvenici su sada potvrdili da je vuna doista bolji izbor jer bolj eregulira tjelesnu temperaturu radi čega brže zaspimo i dulje spavamo.

Objavljeno

|

Kako bolje spavati?
foto: Pixabay

Ako imate problema sa spavanjem, možda je kriva vaša – pidžama. Naime, znanstvenici su otkrili da spavanje u vunenom materijalu pomaže kod nesanice jer tijelo drži u optimalnoj, termalnoj zoni te vam neće biti ni pretoplo, ni prehladno, piše Independent.

Australski znanstvenici proveli su dva istraživanja na skupinama mlađih i starijih ljudi kako bi potvrdili ovu teoriju. Studenti u dvadesetim godinama zaspali su prosječno četiri minute brže kad su bili odjeveni u pidžame od merino vune umjesto pamuka, pa im je za utonuti u sam trebalo 11, umjesto 15 minuta. Također, kad bi zaspali, spavali su u prosjeku sedam minuta duže svake noći.

Druga studija ispitivala je spavanje kod populacije između 65 i 70 godina. Oni su u prosjeku zaspali za 12 minuta dok su nosili vunenu pidžamu, što je dosta brže u odnosu na 22 ili 27 minuta koliko im je trebalo da zaspu kad su na sebi imali pidžame od poliestera ili pamuka.

Doktor Paul Swan sa Sveučilišta Sydney rekao je: “Ne tako davno spavanje u vunenoj posteljini bilo je uobičajeno, a znanost sada ponovno otkriva prednosti spavanja u vuni. Možda se ne radi o slučajnosti jer vuna jako dobro regulira tjelesnu toplinu i drži vas u tzv. ‘termalnoj zoni ugode’. Zbog toga zaspite prije i spavate dulje i kvalitetnije.”

Doktor Swan naglašava još nešto: “U moderno vrijeme postaje sve teže dobro se naspavati pa će svaka pomoć da se tijekom noći dobro odmorite biti korisna za vaše zdravlje.”

Istraživanje je provedeno tijekom perioda od devet i četiri noći te je uključivala 17 studenata i 36 starije osobe. Sudionici su spavali na temperaturi od 17 stupnjeva Celzija. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature And Science Of Sleep kako bi se obilježio Tjedan vune, događaj pod pokroviteljstvom princa Charlesa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.