Prati nas

Kuhinja

Napravite sočnu tortu od maka i čokolade bez brašna

Naši stari stari su sjemenkama maka kuhanim u mlijeku smirivali cendravu i hiperaktivnu djecu. Istina je, ipak, ta da se sjemenke ne mogu koristiti kao opijat pa ih bez straha koristimo u kuhinji, prvenstveno u slastičarstvu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Torta od maka i čokolade (foto: SlatkiSvijet.com)

Malo je koja biljka tako delikatna i ukrasna poput maka, bilo da se radi o opjevanim divljim crvenim makovima ili pastelnim cvjetovima opijumskog maka koji su krasili i vrtove naših baka. Potonji se uzgaja se od davnine u Aziji i Sredozemlju, odakle se uzgojem raširio u mnoge zemlje umjerenog i suptropskoga pojasa.

Zarezivanjem njegovih nezrelih tobolaca dobiva se mliječni sok koji se na zraku zgušnjava u opijum, a djeluje omamljujuće. Sadrži mnoge otrovne alkaloide (morfin, narkotin, papaverin), a rabi se u prvom redu za dobivanje morfija i heroina, piše Hrvatska enciklopedija. Upravo su stoga i naši stari sjemenkama maka kuhanim u mlijeku smirivali cendravu i hiperaktivnu djecu. Istina je, ipak, ta da se sjemenke ne mogu koristiti kao opijat pa ih bez straha koristimo u kuhinji.


Osim tradicionalne makovnjače, pozivamo vas da isprobate sočnu tortu od maka i čokolade po receptu sjajnog slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.

Sastojci

6 jaja
150 g smeđeg šećera
250 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
1 veća jabuka
200 g mljevenog maka

Za glazuru

130 g čokolade za kuhanje
30 g maslaca
3 žlice ulja

Ostalo

malo pekmeza ili marmelade od šipka ili višnje

papaver somniferum upotreba

Mak (foto: Pixabay)

Priprema

Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo rashladi. Žutanjke i šećer mikserom pjenasto umutite. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Smjesi od žutanjaka i šećera dodajte otopljenu čokoladu i maslac, mljeveni mak i jednu veću sitno naribanu jabuku. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojem ste dno prekrili masnim papirom. Kolač pecite otprilike 25 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni kolač premažite tankim slojem nekog kiselkastog pekmeza, primjerice od višnje ili šipka, a zatim ga prelijte čokoladnom glazurom. Za pripremu čokoladne glazure čokoladu maslac i ulje otopite na pari ili u lončiću na laganoj vatri.

.

Kuhinja

Milanović je u ‘klub’ išao po hranu pred istekom trajanja, ovako će znati je li zdravstveno ispravna

Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je što je radio u famoznom “klubu” pritvorenog Dragana Kovačevića, sada već mitskom mjestu korupcije u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, u klub bivšeg šefa Janafa dolazili su poznati ministri, u njemu je bio suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nije ga zaobilazio ni aktualni predsjednik Zoran Milanović.

“Zato što je to bilo vrijeme lockdowna. I zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije. Bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer ju nije imao kome dati. I onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, objasnio je Milanović svoj boravak u Slovenskoj 9, adresi koja se sada popularno naziva i “muzej korupcije”. Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.


Mlijeko

Ako ga čuvate neotvorenog u hladnjaku na 1,5°C, umjesto standardnih 5°C, mlijeko može potrajati i do tjedan dana duže od datuma na pakiranju. Kada je riječ o ovoj namirnici, čulo mirisa može sasvim pouzdano detektirati trenutak kada mlijeko prijeđe iz jestive u opasnu fazu. Čuvate li mlijeko na nešto višoj temperaturi, sigurno će izdržati par dana duže od deklariranog datuma,

Jogurt

Čak i kada se čuva na 5 -7°C jogurt može izdržati i dva tjedna duže od propisanog roka. Naime, riječ je o živoj namirnici koja se sastoji od mlijeka i kulture dobrih bakterija koje ga zapravo konzerviraju. Jogurt je stoga trajniji od samog mlijeka. Stajanjem jogurt može postati čvršći i dobiti jači okus, a pri utvrđivanju jestivosti dobro je konzultirati nos.

Sirevi

Tvrdi sirevi su poprilično trajni i s njih je dovoljno samo izrezati pljesnive dijelove. Meke sireve, s druge strane, treba baciti ako na njima uočite kolonije plijesni. Naime, dubinski prodor plijesni puno je lakši u mekom siru te je stoga i puno veća opasnost da je namirnica zagađena aflatoksinima.

Jaja

Jaja mogu izdržati i dva tjedna nakon propisanog roka, no valja bi biti oprezan. Napunite čašu vodom i smjestite jaje u nju. Ako pluta, možda bi bilo dobro potražiti svježije.

Žitarice

I nakon isteka trajanja, imate još cijelu godinu za potrošiti neotvorene žitarice. Isto vrijedi i za suhu tjesteninu.

Salata

Ako imate stariju salatu u hladnjaku pripremite ju posebno pažljivo odvajajući i pregledavajući list po list. Bacite sve ljigave dijelove i zadržite samo nepovenute, čvrste i vidljivo žive listove.

Meso, ipak ne!

S mesom je stanje puno ozbiljnije. Ne riskirajte, ako niste sigurni da znate što radite. Promijene u boji, promjena mirisa i sluzavost pouzdani su pokazatelji da je namirnica pokvarena. Ako imate veće količine mesa koje ne možete potrošiti unutar roka trajanja, zamrzavanje je dobra opcija za “zaustavljanje vremena”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP