Prati nas

Kuhinja

Napravite sočnu tortu od maka i čokolade bez brašna

Naši stari stari su sjemenkama maka kuhanim u mlijeku smirivali cendravu i hiperaktivnu djecu. Istina je, ipak, ta da se sjemenke ne mogu koristiti kao opijat pa ih bez straha koristimo u kuhinji, prvenstveno u slastičarstvu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Torta od maka i čokolade (foto: SlatkiSvijet.com)

Malo je koja biljka tako delikatna i ukrasna poput maka, bilo da se radi o opjevanim divljim crvenim makovima ili pastelnim cvjetovima opijumskog maka koji su krasili i vrtove naših baka. Potonji se uzgaja se od davnine u Aziji i Sredozemlju, odakle se uzgojem raširio u mnoge zemlje umjerenog i suptropskoga pojasa.

Zarezivanjem njegovih nezrelih tobolaca dobiva se mliječni sok koji se na zraku zgušnjava u opijum, a djeluje omamljujuće. Sadrži mnoge otrovne alkaloide (morfin, narkotin, papaverin), a rabi se u prvom redu za dobivanje morfija i heroina, piše Hrvatska enciklopedija. Upravo su stoga i naši stari sjemenkama maka kuhanim u mlijeku smirivali cendravu i hiperaktivnu djecu. Istina je, ipak, ta da se sjemenke ne mogu koristiti kao opijat pa ih bez straha koristimo u kuhinji.


Osim tradicionalne makovnjače, pozivamo vas da isprobate sočnu tortu od maka i čokolade po receptu sjajnog slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.

Sastojci

6 jaja
150 g smeđeg šećera
250 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
1 veća jabuka
200 g mljevenog maka

Za glazuru

130 g čokolade za kuhanje
30 g maslaca
3 žlice ulja

Ostalo

malo pekmeza ili marmelade od šipka ili višnje

papaver somniferum upotreba

Mak (foto: Pixabay)

Priprema

Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo rashladi. Žutanjke i šećer mikserom pjenasto umutite. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Smjesi od žutanjaka i šećera dodajte otopljenu čokoladu i maslac, mljeveni mak i jednu veću sitno naribanu jabuku. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojem ste dno prekrili masnim papirom. Kolač pecite otprilike 25 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni kolač premažite tankim slojem nekog kiselkastog pekmeza, primjerice od višnje ili šipka, a zatim ga prelijte čokoladnom glazurom. Za pripremu čokoladne glazure čokoladu maslac i ulje otopite na pari ili u lončiću na laganoj vatri.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP