Torta od maka i čokolade (foto: SlatkiSvijet.com)

Napravite sočnu tortu od maka i čokolade bez brašna

Autor: • 27. 10. 2018. • Kolaž, Kuhinja356 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Malo je koja biljka tako delikatna i ukrasna poput maka, bilo da se radi o opjevanim divljim crvenim makovima ili pastelnim cvjetovima opijumskog maka koji su krasili i vrtove naših baka. Potonji se uzgaja se od davnine u Aziji i Sredozemlju, odakle se uzgojem raširio u mnoge zemlje umjerenog i suptropskoga pojasa.

Zarezivanjem njegovih nezrelih tobolaca dobiva se mliječni sok koji se na zraku zgušnjava u opijum, a djeluje omamljujuće. Sadrži mnoge otrovne alkaloide (morfin, narkotin, papaverin), a rabi se u prvom redu za dobivanje morfija i heroina, piše Hrvatska enciklopedija. Upravo su stoga i naši stari sjemenkama maka kuhanim u mlijeku smirivali cendravu i hiperaktivnu djecu. Istina je, ipak, ta da se sjemenke ne mogu koristiti kao opijat pa ih bez straha koristimo u kuhinji.



Osim tradicionalne makovnjače, pozivamo vas da isprobate sočnu tortu od maka i čokolade po receptu sjajnog slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.

Sastojci

6 jaja
150 g smeđeg šećera
250 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
1 veća jabuka
200 g mljevenog maka

Za glazuru

130 g čokolade za kuhanje
30 g maslaca
3 žlice ulja

Ostalo

malo pekmeza ili marmelade od šipka ili višnje

papaver somniferum upotreba

Mak (foto: Pixabay)

Priprema

Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo rashladi. Žutanjke i šećer mikserom pjenasto umutite. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Smjesi od žutanjaka i šećera dodajte otopljenu čokoladu i maslac, mljeveni mak i jednu veću sitno naribanu jabuku. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojem ste dno prekrili masnim papirom. Kolač pecite otprilike 25 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni kolač premažite tankim slojem nekog kiselkastog pekmeza, primjerice od višnje ili šipka, a zatim ga prelijte čokoladnom glazurom. Za pripremu čokoladne glazure čokoladu maslac i ulje otopite na pari ili u lončiću na laganoj vatri.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.