Prati nas

Kuhinja

Napravite sočnu tortu od maka i čokolade bez brašna

Naši stari stari su sjemenkama maka kuhanim u mlijeku smirivali cendravu i hiperaktivnu djecu. Istina je, ipak, ta da se sjemenke ne mogu koristiti kao opijat pa ih bez straha koristimo u kuhinji, prvenstveno u slastičarstvu.

Objavljeno

|

Torta od maka i čokolade (foto: SlatkiSvijet.com)

Malo je koja biljka tako delikatna i ukrasna poput maka, bilo da se radi o opjevanim divljim crvenim makovima ili pastelnim cvjetovima opijumskog maka koji su krasili i vrtove naših baka. Potonji se uzgaja se od davnine u Aziji i Sredozemlju, odakle se uzgojem raširio u mnoge zemlje umjerenog i suptropskoga pojasa.

Zarezivanjem njegovih nezrelih tobolaca dobiva se mliječni sok koji se na zraku zgušnjava u opijum, a djeluje omamljujuće. Sadrži mnoge otrovne alkaloide (morfin, narkotin, papaverin), a rabi se u prvom redu za dobivanje morfija i heroina, piše Hrvatska enciklopedija. Upravo su stoga i naši stari sjemenkama maka kuhanim u mlijeku smirivali cendravu i hiperaktivnu djecu. Istina je, ipak, ta da se sjemenke ne mogu koristiti kao opijat pa ih bez straha koristimo u kuhinji.



Osim tradicionalne makovnjače, pozivamo vas da isprobate sočnu tortu od maka i čokolade po receptu sjajnog slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.

Sastojci

6 jaja
150 g smeđeg šećera
250 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
1 veća jabuka
200 g mljevenog maka

Za glazuru

130 g čokolade za kuhanje
30 g maslaca
3 žlice ulja

Ostalo

malo pekmeza ili marmelade od šipka ili višnje

papaver somniferum upotreba

Mak (foto: Pixabay)

Priprema

Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo rashladi. Žutanjke i šećer mikserom pjenasto umutite. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Smjesi od žutanjaka i šećera dodajte otopljenu čokoladu i maslac, mljeveni mak i jednu veću sitno naribanu jabuku. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojem ste dno prekrili masnim papirom. Kolač pecite otprilike 25 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni kolač premažite tankim slojem nekog kiselkastog pekmeza, primjerice od višnje ili šipka, a zatim ga prelijte čokoladnom glazurom. Za pripremu čokoladne glazure čokoladu maslac i ulje otopite na pari ili u lončiću na laganoj vatri.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.



Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati