Prati nas

Mozaik

O ovome se ne govori

Ne volite unuče? Niste jedini, no kako dalje?

Ako baš i ne volite unuče svim srce, niste loša osoba. Samo ste čovjek. Kada je povezivanje nemoguće, bilo zbog stidljivosti, hiperaktivnosti, lošeg temperamenta, velikih očekivanja ili preosjetljivosti, obje strane razviju negativne osjećaje i teško je uobličiti normalan obiteljski odnos.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Ne volim unuka
foto: Pixabay

Gotovo da nema djeda ili bake koji neće reći da ludo vole svoju unučad. No klinički psiholog Ben Michaelis tvrdi da se iza zatvorenih vrata njegove privatne prakse govore sasma drugačije stvari.

Za Susan Bender Phelps (62), poslovnu ženu i peterostruku baku, emotivno povezivanje s najmlađim unučetom nije bilo lako. “Od rođenja do škole, htjela se je družiti samo s roditeljima i braćom. Nije nam dala da ju grlimo, igramo se s njom”, žali se ova baka koja je, kaže, većinu vremena bila odbijana.


Kada je povezivanje nemoguće, bilo zbog stidljivosti, hiperaktivnosti, lošeg temperamenta, velikih očekivanja ili preosjetljivosti, obje strane razviju negativne osjećaje i teško je uobličiti normalan odnos koji bake i djedovi očekuju. I zato, ako baš i ne volite unuče svim srce, niste loša osoba. Samo ste čovjek, objašnjava Nancy Rose, autorica knjige “Odgajajte dijete koje imate, a ne ono koje želite”. Što se u takvoj situaciji može učiniti?

Prepoznajte okidač

Najprije se zapitajte zašto se tako osjećate. Možda dijete nije osjećajno i podsjeća vas na vašu distanciranu majku. Možda ne ispunjava vaša očekivanja u smislu zahvalnosti za sve što za njega činite. “Pokušajte voditi dnevnik, meditirati ili potražiti terapiju”, kaže Rose. Jer svaki osjećaj koji niste osvijestili vodi u veže otuđenje.

Upoznajte unučetove glavne osobine, posebno ako se ne slažu s vašima

Svi smo rođeni s nekakvim postavkama koje određuju jesmo li optimistični ili pesimistični, tjeskobni ili opušteni, pedantni ili neuredni. Umjesto da vas nerviraju unukove osobine koje ne volite, cijenite djetetovu jedinstvenost. No nemojte tolerirati neugodno ili nedruštveno ponašanje, već poučite dijete boljemu. Djetetu koje nikada ne kaže “hvala” kažite: “Volim se igrati s tobom i davati ti darove. Ali loše se osjećam kad ne kažeš ‘hvala’, jer svatko voli kad ga cijene. Kažimo ‘hvala’ jedno drugome i svima koji čine lijepe stvari za nas. Može?”

Zaboravite očekivanja

Naravno, ne govorimo o očekivanjima koje se tiču dobrote i pristojnosti. Govorimo o očekivanjima da će vaš unuk biti najbolji učenik u školi ili najbolji sportaš u klubu. Otpustite očekivanja ili barem šutite. To je nužno za harmoničan odnos pun ljubavi. Nitko se ne voli osjećati kao promašaj koji nije ispunio očekivanja. Vaša uloga je da volite, bez obzira koliko se oko toga morali truditi.

Budite iskreni

Ako imate problema, razgovarajte o tome iskreno s unučetovim roditeljima. “Volim beskrajno Sanju i želim provoditi vrijeme s njom, ali njena hiperaktivnost me iscrpljuje. Možete li me savjetovati kako da se nosim s njom učinkovito?” pitanje je koje možete postaviti. Neka vam njegovi roditelji pomognu kad ne znate kako dalje.

Radite nešto zajedno

Djeca se žele povezati. Za većinu djece je to dijeljenje aktivnosti koje vole, a ne aktivnost za koju vi mislite da je vrijedna vašeg truda. Ako treba, igrajte s njima računalne igrice i radite umjetničke projekte. Uspostavit ćete bolji odnos, a ostat će vam dragocjene uspomene. I najvažnije, budite strpljivi. Djetetov karakter se mijenja odrastanjem.

.

Show

Ponosni tata Šprajc pokazao djecu: ‘Sinovi Havaja’

Popularni voditelj Zoran Šprajc na Instagramu je objavio fotografiu u društvu dvojice sinova Mirona i Darjana. Osim njih, Šprajc ima i kćer Franku.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljeni TV voditelj Zoran Šprajc trenutno je na godišnjem odmoru, a da mu je doista dobro i da uživa u slobodnom vremenu pokazuje objavama na društvenim mrežama. Tako je prije neki dan svoje pratitelje počastio slikom u kupaćim gaćama, a sada javnosti napokon pokazao i svoje skoro već odrasle sinove.

Na Instagramu je objavio fotografiju u društvu sinova Mirona (18) i Darjana (16), svi obučeni u havajske košulje, te ispod slike napisao “Sinovi havaja”. Popularni voditelj, inače, ima i kćer Franku kojoj je 19 godina.


O tome kako izlazi na kraj s troje tinejdžera u kući, Šprajc je svojevremeno za Story rekao: “Za divno čudo, ta se gomila pubertetskih hormona u kući i ne osjeti. Svatko od njih cool je na svoj način, a savjete im više dajem nego što ih oni trebaju. Sve su to već mali-veliki ljudi koji imaju izgrađen svjetonazor, karakter i navike, pa mi se čini da roditelji ponekad uzaludno pokušavaju usmjeriti dijete u smjeru u kojem bi oni željeli. Moje je da poštujem njihov izbor i da im u tome pomognem koliko god to mogu.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP