Prati nas

Mozaik

O ovome se ne govori

Ne volite unuče? Niste jedini, no kako dalje?

Ako baš i ne volite unuče svim srce, niste loša osoba. Samo ste čovjek. Kada je povezivanje nemoguće, bilo zbog stidljivosti, hiperaktivnosti, lošeg temperamenta, velikih očekivanja ili preosjetljivosti, obje strane razviju negativne osjećaje i teško je uobličiti normalan obiteljski odnos.

Objavljeno

|

Ne volim unuka
foto: Pixabay

Gotovo da nema djeda ili bake koji neće reći da ludo vole svoju unučad. No klinički psiholog Ben Michaelis tvrdi da se iza zatvorenih vrata njegove privatne prakse govore sasma drugačije stvari.

Za Susan Bender Phelps (62), poslovnu ženu i peterostruku baku, emotivno povezivanje s najmlađim unučetom nije bilo lako. “Od rođenja do škole, htjela se je družiti samo s roditeljima i braćom. Nije nam dala da ju grlimo, igramo se s njom”, žali se ova baka koja je, kaže, većinu vremena bila odbijana.Kada je povezivanje nemoguće, bilo zbog stidljivosti, hiperaktivnosti, lošeg temperamenta, velikih očekivanja ili preosjetljivosti, obje strane razviju negativne osjećaje i teško je uobličiti normalan odnos koji bake i djedovi očekuju. I zato, ako baš i ne volite unuče svim srce, niste loša osoba. Samo ste čovjek, objašnjava Nancy Rose, autorica knjige “Odgajajte dijete koje imate, a ne ono koje želite”. Što se u takvoj situaciji može učiniti?

Prepoznajte okidač

Najprije se zapitajte zašto se tako osjećate. Možda dijete nije osjećajno i podsjeća vas na vašu distanciranu majku. Možda ne ispunjava vaša očekivanja u smislu zahvalnosti za sve što za njega činite. “Pokušajte voditi dnevnik, meditirati ili potražiti terapiju”, kaže Rose. Jer svaki osjećaj koji niste osvijestili vodi u veže otuđenje.

Upoznajte unučetove glavne osobine, posebno ako se ne slažu s vašima

Svi smo rođeni s nekakvim postavkama koje određuju jesmo li optimistični ili pesimistični, tjeskobni ili opušteni, pedantni ili neuredni. Umjesto da vas nerviraju unukove osobine koje ne volite, cijenite djetetovu jedinstvenost. No nemojte tolerirati neugodno ili nedruštveno ponašanje, već poučite dijete boljemu. Djetetu koje nikada ne kaže “hvala” kažite: “Volim se igrati s tobom i davati ti darove. Ali loše se osjećam kad ne kažeš ‘hvala’, jer svatko voli kad ga cijene. Kažimo ‘hvala’ jedno drugome i svima koji čine lijepe stvari za nas. Može?”

Zaboravite očekivanja

Naravno, ne govorimo o očekivanjima koje se tiču dobrote i pristojnosti. Govorimo o očekivanjima da će vaš unuk biti najbolji učenik u školi ili najbolji sportaš u klubu. Otpustite očekivanja ili barem šutite. To je nužno za harmoničan odnos pun ljubavi. Nitko se ne voli osjećati kao promašaj koji nije ispunio očekivanja. Vaša uloga je da volite, bez obzira koliko se oko toga morali truditi.

Budite iskreni

Ako imate problema, razgovarajte o tome iskreno s unučetovim roditeljima. “Volim beskrajno Sanju i želim provoditi vrijeme s njom, ali njena hiperaktivnost me iscrpljuje. Možete li me savjetovati kako da se nosim s njom učinkovito?” pitanje je koje možete postaviti. Neka vam njegovi roditelji pomognu kad ne znate kako dalje.

Radite nešto zajedno

Djeca se žele povezati. Za većinu djece je to dijeljenje aktivnosti koje vole, a ne aktivnost za koju vi mislite da je vrijedna vašeg truda. Ako treba, igrajte s njima računalne igrice i radite umjetničke projekte. Uspostavit ćete bolji odnos, a ostat će vam dragocjene uspomene. I najvažnije, budite strpljivi. Djetetov karakter se mijenja odrastanjem.

.

Mozaik

Žene bolje rade u toplijim prostorima

Svi koji su ikad radili na radnom mjestu koje dijele i žene i muškarci znaju da se najveće bitke uvijek vode oko otvaranja prozora ili pojačavanja grijanja. Znanstvenici su si dali truda i ustanovili zašto je to tako…

Objavljeno

|

Znanstvenici su podigli ulog u vječnoj borbi spolova oko temperature u uredima i ostalim radnim prostorima. Naime, otkrili su da mozgovi žena rade bolje na višim temperaturama. S druge strane, muškarci rade bolje kad su temperature nešto niže, pokazala je studija objavljena u časopisu PLOS One.

Istraživanje provedeno u Njemačkoj, ispitalo je sposobnost 500 muškaraca i žena da obave niz zadataka na različitim temperaturama.Na višim temperaturama, žene bolje obavljaju zadatke koje uključuju matematiku i verbalno izražavanje, dok za muškarce vrijedi obrnuto. Za žene je poboljšanje u izvedbi kad je temperatura viša, značajno veće nego što se kod muškaraca na istoj temperaturi kvaliteta izvedbe smanji.

“Naša saznanja sugeriraju da bi radni prostori u kojima obitavaju i žene i muškarci možda povećali razinu produktivnosti ako bi termostat bio podešen na malo više”, stoji u studiji. Rezultati ove studije i nisu neka utjeha za žene koje na poslu moraju nositi dodatnu vestu, šal ili jaknu, no objašnjavaju zašto muškarci obučeni u odijelo i kravatu podese temperaturu na smrzavanje.

Nastavi čitati