Prati nas

Vijesti

Bilo je i boljih dana

Opatija ukinula božićnice i dopunsko zdravstveno za umirovljenike

Prošle smo godine pohvalili Opatiju je je umirovljenicima s primanjima nižim od 3.000 kuna, osigurao 500 kuna uskrsnice i 500 kuna božićnice. Grad im je uz to refundirao 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Objavljeno

|

Koji gradovi daju uskrsnicu?
foto: Pixabay

Ivo Dujmić (nezavisni), gradonačelnik Opatije, donio je Odluku o ‘privremenim mjerama za uravnoteženje proračuna’ Grada Opatije. Privremeno se ukida sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce. Neće se isplaćivati  ni naknade za novorođenčad, a umirovljenici ostaju bez božićnice i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Gradonačelnik je priopćio da opatijsko Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici početkom listopada nije donijelo Odluku o prodaji imovine, koja je bila planirana u proračunu za 2018., kao ni Odluku o kreditnom zaduženju.  Tim odlukama bi se osigurali prihodi i primici proračuna za uravnoteženje s planiranim rashodima i izdacima za 2018., kako je bilo predloženo rebalansom.Najavio da će novi prijedlog Izmjena i dopuna proračuna za 2018. biti poslati predsjedniku Gradskog vijeća do kraja tjedna, radi žurnog sazivanja sjednice Gradskog vijeća, kako bi privremene mjere trajale što kraće.

“Što prije Gradsko vijeće Grada Opatije izglasa rebalans proračuna, prije će se ukinuti privremene mjere za uravnoteženje proračuna, kako bi se nastavila realizacija planiranih aktivnosti, jer je naš zajednički posao prvenstveno raditi u javnom interesu,” poručio je Dujmić.

Podsjetimo, prošle smo godine pohvalili Opatiju je je umirovljenicima s primanjima nižim od 3.000 kuna, osigurala 500 kuna uskrsnice i 500 kuna božićnice. Grad im je uz to refundirao 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje.

.

Vijesti

Pakrac stimulira udomljavanje pasa dotacijom od 1.000 kuna

Grad Pakrac sa svakim udomiteljem sklapa ugovor, udomitelj mora poštovati Zakon o dobrobiti životinja, a službenici Grada uvijek imaju pravo nadzora.

Objavljeno

|

Autor

Od početka ožujka do polovine svibnja iz Skloništa za životinje na Bučju udomljeno je 9 pasa temeljom gradske odluke o naknadi za udomljavanje pasa kojom svaki udomitelj psa iz tog skloništa dobiva jednokratnu naknada u iznosu od tisuću kuna, piše Pakrac.hr.

Pored toga, četiri predmeta su u postupku, rekao je Darko Miletić, zaposlenik gradske uprave koji radi na provođenju programa. Da mjera daje rezultate ukazuje podatak da je u ta nepuna tri mjeseca već sada udomljavanje višestruko uvećano. Naime, prema iskustvima iz prethodnih godina u Hrvatskoj je godišnje iz skloništa na Bučju udomljeno je tek nekoliko pasa, a svi ostali u Njemačkoj.Kroz tih 13 postupaka novi dom je na području Pakraca pronašlo ili će ga uskoro dobiti sedmero pasa, dok su ostali udomljeni u Lipiku, Okučanima i Kaptolu. Miletić, koji je inače i pokretač ove mjere, ne misli da je povećan interes za udomljavanje pasa iz skloništa na Bučju isključivo odraz te materijalne stimulacije od tisuću kuna već da je ono prvenstveno posljedica veće posvećenosti tom problemu u medijima.

Grad Pakrac sa svakim udomiteljem sklapa ugovor, udomitelj mora poštovati Zakon o dobrobiti životinja, a službenici Grada uvijek imaju pravo nadzora. U skloništu na Bučju je trenutno u ponudi 49 pasa, a nekoliko ih je još u karanteni.

Nastavi čitati