Prati nas

Vijesti

Bilo je i boljih dana

Opatija ukinula božićnice i dopunsko zdravstveno za umirovljenike

Prošle smo godine pohvalili Opatiju je je umirovljenicima s primanjima nižim od 3.000 kuna, osigurao 500 kuna uskrsnice i 500 kuna božićnice. Grad im je uz to refundirao 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Koji gradovi daju uskrsnicu?
foto: Pixabay

Ivo Dujmić (nezavisni), gradonačelnik Opatije, donio je Odluku o ‘privremenim mjerama za uravnoteženje proračuna’ Grada Opatije. Privremeno se ukida sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce. Neće se isplaćivati  ni naknade za novorođenčad, a umirovljenici ostaju bez božićnice i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Gradonačelnik je priopćio da opatijsko Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici početkom listopada nije donijelo Odluku o prodaji imovine, koja je bila planirana u proračunu za 2018., kao ni Odluku o kreditnom zaduženju.  Tim odlukama bi se osigurali prihodi i primici proračuna za uravnoteženje s planiranim rashodima i izdacima za 2018., kako je bilo predloženo rebalansom.


Najavio da će novi prijedlog Izmjena i dopuna proračuna za 2018. biti poslati predsjedniku Gradskog vijeća do kraja tjedna, radi žurnog sazivanja sjednice Gradskog vijeća, kako bi privremene mjere trajale što kraće.

“Što prije Gradsko vijeće Grada Opatije izglasa rebalans proračuna, prije će se ukinuti privremene mjere za uravnoteženje proračuna, kako bi se nastavila realizacija planiranih aktivnosti, jer je naš zajednički posao prvenstveno raditi u javnom interesu,” poručio je Dujmić.

Podsjetimo, prošle smo godine pohvalili Opatiju je je umirovljenicima s primanjima nižim od 3.000 kuna, osigurala 500 kuna uskrsnice i 500 kuna božićnice. Grad im je uz to refundirao 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP