Prati nas

Show

Prijateljica Hrvatske

Otišla je La Superba – Montserrat Caballe

Karijeru su joj povremeno usporavale bolesti. 1985. godine tri je mjeseca provela u bolnici zbog tumora na mozgu. Liječena je i zbog srčanih problema 1993. godine. godine osuđena je na 6 mjeseci zatvora uvjetno zbog porezne utaje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Freeddie Mercury i Montserrat Caballe (screenshot: Youtube)

U 86. godini života preminula je španjolska operna diva Montserrat Caballe rođena kao Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

Prosječnom poznavatelju glazbe najpoznatija je po duetu „Barcelona“ koji je snimila s pjevačem grupe Queen Freddijem Mercuryjem. Agencija Efe javlja da je slavna sopranistica hospitalizirana prošlog mjeseca i već duže vrijeme imala je problema sa zdravljem.


Na međunarodnu scenu se strelovito probila daleke 1965. kao Lucrezia Borgia u Carnegie Hallu u New Yorku. Tada je, naime, iznenada uskočila u ulogu koja je bila namijenjena drugoj pjevačici. Taj nastup u Donizettijevoj operi publika je nagradila s 25 minuta ovacija. Nastupala je u Metropolitan Operi, San Francisco Operi, milanskoj Scali i Bečkoj državnoj operi, dok su joj partneri bili Luciano Pavarotti i Placido Domingo.

Izlazila je dva puta i na pozornicu Dubrovačkih ljetnih igara – 1988. i 1990. godine. Pjevala je u zagrebačkom Lisinskom 1997. te u pulskoj Areni 2011. godine. Za vrijeme rata u Hrvatskoj gorljivo je apelirala za prekid bombardiranja zaštićene dubrovačke gradske jezgre.

„Barcelona“ je objavljena 1987. godine, a postala je himna Olimpijskih igara 1992. godine, godinu dana nakon što je Mercury preminuo. Na ceremoniji otvaranja Igara u Barceloni, pjevala ju je s Placidom Domingom i Jose Carrerasom.

Niska rastom, Caballe je osvajala obožavatelje diljem svijeta svojom osobnošću. Zvali su je „La Superba“ (Veličanstvena). Freddie Mercury je za Caballe govorio da je “najbolji glas na svijetu”. Velika Maria Callas je govorila da Montserrat, s kojom je bila prijateljica, ima “glas poput lakog povjetarca na koži”. Kritičari su hvalili gotovo beskrajnu raznolikost njenog repertoara, neobično dramatične izvedbe i majstorske glasovne tehnike. Smatrana je, ne samo “kraljicom belkanta”, već jednom od najvećih pjevačica generacije.

Bila je iznimno ponosna na svoj izlet u pop-glazbu s Mercuryjem s kojim je bila bliska prijateljica. Bila mu je potpora i u bolesti o čemu joj se povjerio još dok su snimali “Barcelonu”. Svojedobno je u jednom intervjuu kazala da bi, “kad bi opet imala ovakav glas, odabrala isti put, a da bi da ga nema, bila medicinska sestra, možda i liječnica”. Kazala je kako ne sumnja da bi odabrala poziv u kojemu se pomaže ljudima jer je “beskorisnost smatrala najvećom pogreškom koju čovjek može odabrati u životu”.

Uz sve to, nije zanemarila ni svoje korijene. Pjevala je i tradicionalne pjesme svoje katalonske dovine te izvela niz koncerata s kćerkom, također sopranisticom, Montserrat Martí. S tenorom Bernabéom Martíjem imala je još jedno dijete, sina Bernabéa. Vjenčali su se daleke 1964. godine i brak im je potrajao do njene smrti.

Karijeru su joj povremeno usporavale bolesti. 1985. godine tri je mjeseca provela u bolnici zbog tumora na mozgu. Liječena je i zbog srčanih problema 1993. godine. Osuđena je 2015. godine na 6 mjeseci zatvora uvjetno i kaznu od 240.000 eura zbog porezne utaje. Španjolski mediji javljaju da će se pogreb održati u ponedjeljak u Barceloni.

Pokrenite video i prisjetite se jednog od najvećih crossover hitova zalaska 20. stoljeća.

Montserrat Caballe, sin Bernabé i suprug Bernabé Martí 1971. godine (foto: Wikimedia)

.

Show

Ljiljana Nikolovska: ‘Nikad nisam požalila što sam napustila Magazin’

Bivša, no po mnogima najbolja pjevačica grupe Magazin, dala je jedan od rijetkih intervjua za domaće medija i progovorila o svojem razlazu s Huljićem, kao i o sadašnjem životu u Americi.

Silvija Novak

Objavljeno

|

gdje su pjevačice magazina?

Nekadašnja pjevačica grupe Magazin, Ljiljana Nikolovska, u medijima se ne pojavljuje često. No za Radio Dalmaciju dala je telefonski intervju u kojem je progovorila o razlazu s Magazinom, svojem životu u Americi i valu nasilja koji potresa tu zemlju.

“Sin Toni ima 20 godina i na drugoj je godini koledža, a suprug Pete Mazich je vrhunski glazbenik. Imamo svoj glazbeni studio u kojem zajedno radimo. Imamo i vrt s jako puno voća i povrća, stabala na velikom komadu zemlje, tako da smo baš sretni. A studio je zauzet 24/7, imamo posla preko glave, ne stignem nekad ni jesti.”


Pjevačica je rekla i da joj nije žao što je 1989. godine, u doba najveće popularnosti, napustila grupu Magazin. “Ne, ne, nije to više bilo za mene, niti je to bila ekipa za mene, niti uvjeti, niti išta. Nije mi žao. Lipo je čuti da je nešto ostalo od toga.”

Čak joj više ne nedostaje ni Split. “Dugo mi je falio, jako dugo. Ali više mi ništa ne fali, valjda su to te godine.”

Gorak okus u ustima ostavio joj je bespravno oduzet stan njezinih roditelja na splitskom Spinutu. “Bolje da me ni ne pitate za to. To je netko zamračio i to je to. That’s ok.

Domaću glazbu ne sluša, iako joj se sviđaju neke pjesme TBF-a. “Ante Miletić iz Magazina mi je nekad znao poslati album ili dva, čak mi je i Tonči jedan poslao kad je bila Danijela, pa kad je bila mala Jele (Rozga) i tako. Tu ima lipih stvari što se tiče popa, ali ja više nisam u tom fazonu”, rekla je Nikolovska i odbacila ideju o eventualnom zajedničkom nastupu svih pjevačica Magazina.

Ljiljana je prokomentirala i nerede koji već šesti dan haraju SAD-om. “Svi smo histerično ljuti na ovo što se događa, na policiju koja ubija ljude, djecu, bez razloga. U ovoj zemlji više ne možeš ni voziti ako si crn. Ja ne mogu niti zamislit kako se osjećaju moje prijateljice. One i kažu da kad im djeca idu vani da se boje. Bojiš se dijete poslati na koledž ili u dućan jer ga neki rasist može upucati, tako da je ljudima toga pun kufer.”

Nikolovska je otkrila i kada će opet u doći u Hrvatsku. “Muž i sin su bili i prošlo ljeto u Hrvatskoj, a ja nisam četiri, pet godina. Svo troje smo trebali doći ovo lito, ali sad s ovom koronom i s ovim ne znam hoćemo li. Svekar i njegovi su iz Kukljice na Ugljanu, tako da oni odu svake godine”, kazala je Nikolovska za Radio Dalmaciju.

Podsjetite se jednog od najvećih hitova grupe Magazin iz ere Ljiljane Nikolovske:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP