Prati nas

Show

Prijateljica Hrvatske

Otišla je La Superba – Montserrat Caballe

Karijeru su joj povremeno usporavale bolesti. 1985. godine tri je mjeseca provela u bolnici zbog tumora na mozgu. Liječena je i zbog srčanih problema 1993. godine. godine osuđena je na 6 mjeseci zatvora uvjetno zbog porezne utaje.

Objavljeno

|

Freeddie Mercury i Montserrat Caballe (screenshot: Youtube)

U 86. godini života preminula je španjolska operna diva Montserrat Caballe rođena kao Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

Prosječnom poznavatelju glazbe najpoznatija je po duetu „Barcelona“ koji je snimila s pjevačem grupe Queen Freddijem Mercuryjem. Agencija Efe javlja da je slavna sopranistica hospitalizirana prošlog mjeseca i već duže vrijeme imala je problema sa zdravljem.


Na međunarodnu scenu se strelovito probila daleke 1965. kao Lucrezia Borgia u Carnegie Hallu u New Yorku. Tada je, naime, iznenada uskočila u ulogu koja je bila namijenjena drugoj pjevačici. Taj nastup u Donizettijevoj operi publika je nagradila s 25 minuta ovacija. Nastupala je u Metropolitan Operi, San Francisco Operi, milanskoj Scali i Bečkoj državnoj operi, dok su joj partneri bili Luciano Pavarotti i Placido Domingo.

Izlazila je dva puta i na pozornicu Dubrovačkih ljetnih igara – 1988. i 1990. godine. Pjevala je u zagrebačkom Lisinskom 1997. te u pulskoj Areni 2011. godine. Za vrijeme rata u Hrvatskoj gorljivo je apelirala za prekid bombardiranja zaštićene dubrovačke gradske jezgre.

„Barcelona“ je objavljena 1987. godine, a postala je himna Olimpijskih igara 1992. godine, godinu dana nakon što je Mercury preminuo. Na ceremoniji otvaranja Igara u Barceloni, pjevala ju je s Placidom Domingom i Jose Carrerasom.

Niska rastom, Caballe je osvajala obožavatelje diljem svijeta svojom osobnošću. Zvali su je „La Superba“ (Veličanstvena). Freddie Mercury je za Caballe govorio da je “najbolji glas na svijetu”. Velika Maria Callas je govorila da Montserrat, s kojom je bila prijateljica, ima “glas poput lakog povjetarca na koži”. Kritičari su hvalili gotovo beskrajnu raznolikost njenog repertoara, neobično dramatične izvedbe i majstorske glasovne tehnike. Smatrana je, ne samo “kraljicom belkanta”, već jednom od najvećih pjevačica generacije.

Bila je iznimno ponosna na svoj izlet u pop-glazbu s Mercuryjem s kojim je bila bliska prijateljica. Bila mu je potpora i u bolesti o čemu joj se povjerio još dok su snimali “Barcelonu”. Svojedobno je u jednom intervjuu kazala da bi, “kad bi opet imala ovakav glas, odabrala isti put, a da bi da ga nema, bila medicinska sestra, možda i liječnica”. Kazala je kako ne sumnja da bi odabrala poziv u kojemu se pomaže ljudima jer je “beskorisnost smatrala najvećom pogreškom koju čovjek može odabrati u životu”.

Uz sve to, nije zanemarila ni svoje korijene. Pjevala je i tradicionalne pjesme svoje katalonske dovine te izvela niz koncerata s kćerkom, također sopranisticom, Montserrat Martí. S tenorom Bernabéom Martíjem imala je još jedno dijete, sina Bernabéa. Vjenčali su se daleke 1964. godine i brak im je potrajao do njene smrti.

Karijeru su joj povremeno usporavale bolesti. 1985. godine tri je mjeseca provela u bolnici zbog tumora na mozgu. Liječena je i zbog srčanih problema 1993. godine. Osuđena je 2015. godine na 6 mjeseci zatvora uvjetno i kaznu od 240.000 eura zbog porezne utaje. Španjolski mediji javljaju da će se pogreb održati u ponedjeljak u Barceloni.

Pokrenite video i prisjetite se jednog od najvećih crossover hitova zalaska 20. stoljeća.

Montserrat Caballe, sin Bernabé i suprug Bernabé Martí 1971. godine (foto: Wikimedia)

.

Show

Milku Babović udario automobil: ‘Ja sam stara sportašica, znam padati!’

Godine su ipak tu, pa i komplikacije s vidom, što je Milki danas i najveći problem. Kaže da već dvije godine ne može gledati televiziju, iako je i dalje sve zanima.

Objavljeno

|

Autor

Ples sa zvijezdama

Novinarska legenda i nekadašnja atletičarka Milka Babović (91) ovih je dana doživjela prometnu nesreću. Kako je ispričala za Glas Istre, dogodilo se to za njenih redovitih kratkih šetnji Zagrebom.

“Nažalost, prije par dana na mene je naletio auto. Išla sam preko ceste, a vozač je vidio mjesto za parkiranje i udario me. Pala sam, ali sam ujedno i strogo zavikala ‘ne smijete tako'”, posve mirno objašnjava Babović i dodaje: “Ali ipak sam ja stara sportašica, znam kako se pada”.


Godine su ipak tu, pa i komplikacije s vidom, što je Milki danas i najveći problem. Kaže da već dvije godine ne može gledati televiziju, iako je i dalje sve zanima. Ne može ni čitati, ali uz sve to zadržala je dobro raspoloženje i sva puna oduševljenja priča o starim vremenima, kada je učila novinarstvo, javlja Glas Istre.

“Znala sam baciti pisaću mašinu kad bih bila ljuta. To su bila druga vremena, bilo je puno entuzijazma, a onda je slijedilo vrijeme multinacionalnih kompanija kada se sve gledalo, i danas se gleda, kroz novac. Novinari ne smiju ući u to kolo”, ispričala je.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP