Prati nas

Vijesti

Sezona grijanja – siromašni se griju u trgovačkim centrima

Ako su radijatori postavljeni pod prozore, iznad njih namjestite policu (ne na njih) da toplinu odbija od prozora i usmjerava prema sredini sobe, a i sama će polica, preuzevši toplinu od radijatora, grijati sobu.

Objavljeno

|

Prevara na razdjelnicima topline
foto: BigStock

Sezona grijanja izaziva jezu kod većine umirovljenika koji su jednostavno ne mogu priuštiti dovoljno tople stanove i kuće. Sezonski, mediji objavljuju savjete kako uložiti što manje u grijanje, a dobiti sve više kroz sprječavanje gubitaka.

“Sustav centralnog grijanja potrebno je servisirati jednom godišnje, pa ako ste ove godine zakasnili, nikako to ne propustite iduće godine. Ako su u stanu neki radijatori hladni, a drugi vrući, sustav vam nije dobro uravnotežen. Pozovite stručnu osobu da pregleda cijeli sustav. Iza radijatora namjestite aluminijsku foliju, može i zaštita od sunca koju koristimo za zaštitu na vjetrobranskom staklu automobila, ona će toplinu isijavati u sobu, umjesto da se gubi kroz zidove. Ako su radijatori postavljeni pod prozore, iznad njih namjestite policu (ne na njih) da toplinu odbija od prozora i usmjerava prema sredini sobe, a i sama će polica, preuzevši toplinu od radijatora, grijati sobu. Nemojte preko radijatora navlačiti zastore – postoje „ljetne“ i „zimske“ zavjese, to nije pomodarski hit”, samo su neki od savjeta Razvojne organizacije za zaštitu potrošača koje prenosi Glas Slavonije.

“Kao osobito tužnu činjenicu navela bih da smo se u svom radu susretali i s našim sugrađanima koji se nalaze u toliko nezavidnoj financijskoj situaciji da, kako tvrde, nastoje većinu slobodnog vremena provesti u prostorijama nekog trgovačkog centra kako bi se ondje ugrijali i uštedjeli na grijanju u svojim domovima, jer nemaju ga čime platiti”, izjavila je Dunja Mak iz osječkog Potrošačkog foruma.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.