Prati nas

Show

Sve najbolje

80. rođendan: Tereza – glas koji nas prati kroz život

Kako su sve priče o njoj ispričane, a nabrajanje glazbenih uspjeha jednostavno nemamo vremena, prisjetimo se nekih upečatljivih izjava koje je dala za brojne medije proteklih godina.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tereza Kesovija (La Chanson De Lara, 1966.)

Jedna od najvećih hrvatskih pjevačica s međunarodnom karijerom, Tereza Kesovija, rođena je 3. listopada 1938. godine u Dubrovniku, a na glazbenoj sceni je punih 60 godina.

Kako su sve priče o njoj ispričane, a za nabrajanje glazbenih uspjeha jednostavno nemamo vremena, izdvojili smo neke akcente iz Terezinih intervjua.


O ocu

Ja od toga mogu živjeti, od uspomena. A mnoge od njih su vezane uz Konavle. Uz Dubrovnik je vezan moj život u siromaštvu, ali  život pun roditeljske ljubavi. Moj lijepi pape, radio je u gradskom Vodovodu, kopao kanale za položiti cijevi do Cavtata. Koljena su mu stradala. Mene bole koljena, ja kažem –  pape hvala ti, od tebe sam naslijedila to. On je bio po kanalima, a ja sam vukla teške kofere po svim mogućim aerodromima po svijetu. Ali organizam ne oprašta, sve dolazi na naplatu jedan dan. (Dubrovački dnevnik, 2014.)

O majci

Teška tragedija je to, nedostaje mi ta nepoznata žena koja me donijela na svijet i nestala s njega. Da nema fotografija koje su mi dali dragi ljudi, jer su moje izgorjele u ratu, ne bih danas imala ni uspomenu na nju. (Jutarnji list, 2018.)

O prijateljstvu

Ja sam zadržala jedno divno, kolegijalno i prijateljsko druženje s Gabi Novak, koja je moja svijeća, kao i ja njoj. Često se čujemo, toliko često da više nije normalno. A često se i vidimo i onda je fenomenalna brbljaona, emotivna i opsežna toliko da sam predložila da jednu večer dođe i prespava kod mene kako bi cijelu noć klafrale. (Jutarnji list, 2017.)

O lažnom prijateljstvu

Uvijek iznova vjerujem da se u ljudima, ma kakvi god bili, krije i zrno dobrote pa zaboravljam na loše. Imala sam bezbroj tzv. prijatelja dok je bila raskoš, dok se moglo kupati u mom bazenu, blagovati za mojim stolom. Sve je tada bilo sjajno i svi su bili tu, ali kad je sve to nestalo, nekako su se ti ‘prijatelji’ raspršili. (24 sata, 2014.)

O životnoj energiji

To je nasljeđe. Uz sve te nedaće koje sam spomenula, dodajte još sve to i 55 godina karijere. I onda meni Đelo napiše pjesmu »“Još se srce umorilo nije“. Kažem ja njemu – srce nije, ali noge jesu. (Novi list, 2016.)

O nasljednici

Jedino kad bi me netko klonirao. Kao što je Barbara Streisand napravila sa psima. Ne, ne. Ne može se naći netko isti. (RTL, 2018.)

O estetskim operacijama

Nakon smrti moga brata 1974. moja producentica u Francuskoj pitala me hoću li  nastaviti tugovati ili ću raditi. Rekla mi je da imam pravo tugovati, ali ako želim nastaviti raditi da moram nešto napraviti sa svojim licem. I to je bilo to. (Glorija, 2010.)

O godinama

One su za mene život, a život nije broj. (Story, 2018.)

O životu

„Non, je ne regrrete rien“, rekla bi velika Piaf u svojoj vječnoj pjesmi „Ne, ni za čim ne žalim“… Mislim da, bez lažne skromnosti, mogu slobodno reći da sam zadovoljna učinjenim. (Story, 2018.)

.

Show

Ljiljana Nikolovska: ‘Nikad nisam požalila što sam napustila Magazin’

Bivša, no po mnogima najbolja pjevačica grupe Magazin, dala je jedan od rijetkih intervjua za domaće medija i progovorila o svojem razlazu s Huljićem, kao i o sadašnjem životu u Americi.

Silvija Novak

Objavljeno

|

gdje su pjevačice magazina?

Nekadašnja pjevačica grupe Magazin, Ljiljana Nikolovska, u medijima se ne pojavljuje često. No za Radio Dalmaciju dala je telefonski intervju u kojem je progovorila o razlazu s Magazinom, svojem životu u Americi i valu nasilja koji potresa tu zemlju.

“Sin Toni ima 20 godina i na drugoj je godini koledža, a suprug Pete Mazich je vrhunski glazbenik. Imamo svoj glazbeni studio u kojem zajedno radimo. Imamo i vrt s jako puno voća i povrća, stabala na velikom komadu zemlje, tako da smo baš sretni. A studio je zauzet 24/7, imamo posla preko glave, ne stignem nekad ni jesti.”


Pjevačica je rekla i da joj nije žao što je 1989. godine, u doba najveće popularnosti, napustila grupu Magazin. “Ne, ne, nije to više bilo za mene, niti je to bila ekipa za mene, niti uvjeti, niti išta. Nije mi žao. Lipo je čuti da je nešto ostalo od toga.”

Čak joj više ne nedostaje ni Split. “Dugo mi je falio, jako dugo. Ali više mi ništa ne fali, valjda su to te godine.”

Gorak okus u ustima ostavio joj je bespravno oduzet stan njezinih roditelja na splitskom Spinutu. “Bolje da me ni ne pitate za to. To je netko zamračio i to je to. That’s ok.

Domaću glazbu ne sluša, iako joj se sviđaju neke pjesme TBF-a. “Ante Miletić iz Magazina mi je nekad znao poslati album ili dva, čak mi je i Tonči jedan poslao kad je bila Danijela, pa kad je bila mala Jele (Rozga) i tako. Tu ima lipih stvari što se tiče popa, ali ja više nisam u tom fazonu”, rekla je Nikolovska i odbacila ideju o eventualnom zajedničkom nastupu svih pjevačica Magazina.

Ljiljana je prokomentirala i nerede koji već šesti dan haraju SAD-om. “Svi smo histerično ljuti na ovo što se događa, na policiju koja ubija ljude, djecu, bez razloga. U ovoj zemlji više ne možeš ni voziti ako si crn. Ja ne mogu niti zamislit kako se osjećaju moje prijateljice. One i kažu da kad im djeca idu vani da se boje. Bojiš se dijete poslati na koledž ili u dućan jer ga neki rasist može upucati, tako da je ljudima toga pun kufer.”

Nikolovska je otkrila i kada će opet u doći u Hrvatsku. “Muž i sin su bili i prošlo ljeto u Hrvatskoj, a ja nisam četiri, pet godina. Svo troje smo trebali doći ovo lito, ali sad s ovom koronom i s ovim ne znam hoćemo li. Svekar i njegovi su iz Kukljice na Ugljanu, tako da oni odu svake godine”, kazala je Nikolovska za Radio Dalmaciju.

Podsjetite se jednog od najvećih hitova grupe Magazin iz ere Ljiljane Nikolovske:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP