Prati nas

Kuhinja

Zamijesite mirisne kiflice sa sirom

Nakon vrućeg ljeta, vrijeme je da ponovno upogonimo pećnice. Jer ništa tako ne miriši na dom kao svježe pečena peciva i kolači. Danas vam donosimo jednostavan recept za kiflice sa sirom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Recept za kiflice
Kiflice sa sirom (foto: Kuzinavanje.com)

Nakon vrućeg ljeta, vrijeme je da ponovno upogonimo pećnice. Jer ništa tako ne miriši na dom kao svježe pečena peciva i kolači. Danas vam donosimo jednostavan recept za kiflice po receptu Hrvoja, kuhara portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

Za tijesto

1 kg glatkog pšeničnog brašna
1 kocka svježeg kvasca (40 g)
5 dl mlijeka
2 dl suncokretovog ulja
1 žličica šećera
2 žličice soli

Za nadjev

500 g svježeg kravljeg sira
200 g kiselog vrhnja
1 jaje
sol

Za premazivanje i posipanje

rastopljeni maslac
sjemenke sezama ili kima

Priprema

U 2 dl toplog mlijeka dodajte malo šećera, brašna i izmrvljenu kocku kvasca, dobro promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se digne. U međuvremenu, u veću zdjelu stavite brašno i dobro izmiješajte s 2 žličice soli. Brašnu dodajte dignuti kvasac, ostatak mlijeka i ulje. Umijesite glatko i podatno tijesto, a po potrebi, ako se tijesto lijepi, dodajte još brašna. Pustite tijesto na toplome da se diže oko 60 minuta, a u međuvremenu napravite nadjev.


Mikserom ili žicom za snijeg izmiješajte sir u glatku smjesu, dodajte kiselo vrhnje, sol i jaje. Sve dobro izmiješajte i ostavite sa strane. Dignuto tijesto izvadite iz posude, premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i podijelite na 6 dijelova. Svaki dio ponovo malo premijesite i razvaljajte u krug, a zatim svaki krug narežite na 8 dijelova (trokuta). Na širi kraj svakog trokuta stavite žlicom malo nadjeva od sira i motajte u kiflice počevši od šire prema užoj strani.

Kiflice slažite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Svaku kiflicu premažite maslacem te pospite kimom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP