Prati nas

Kuhinja

Zamijesite mirisne kiflice sa sirom

Nakon vrućeg ljeta, vrijeme je da ponovno upogonimo pećnice. Jer ništa tako ne miriši na dom kao svježe pečena peciva i kolači. Danas vam donosimo jednostavan recept za kiflice sa sirom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Recept za kiflice
Kiflice sa sirom (foto: Kuzinavanje.com)

Nakon vrućeg ljeta, vrijeme je da ponovno upogonimo pećnice. Jer ništa tako ne miriši na dom kao svježe pečena peciva i kolači. Danas vam donosimo jednostavan recept za kiflice po receptu Hrvoja, kuhara portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

Za tijesto

1 kg glatkog pšeničnog brašna
1 kocka svježeg kvasca (40 g)
5 dl mlijeka
2 dl suncokretovog ulja
1 žličica šećera
2 žličice soli

Za nadjev

500 g svježeg kravljeg sira
200 g kiselog vrhnja
1 jaje
sol

Za premazivanje i posipanje

rastopljeni maslac
sjemenke sezama ili kima

Priprema

U 2 dl toplog mlijeka dodajte malo šećera, brašna i izmrvljenu kocku kvasca, dobro promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se digne. U međuvremenu, u veću zdjelu stavite brašno i dobro izmiješajte s 2 žličice soli. Brašnu dodajte dignuti kvasac, ostatak mlijeka i ulje. Umijesite glatko i podatno tijesto, a po potrebi, ako se tijesto lijepi, dodajte još brašna. Pustite tijesto na toplome da se diže oko 60 minuta, a u međuvremenu napravite nadjev.


Mikserom ili žicom za snijeg izmiješajte sir u glatku smjesu, dodajte kiselo vrhnje, sol i jaje. Sve dobro izmiješajte i ostavite sa strane. Dignuto tijesto izvadite iz posude, premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i podijelite na 6 dijelova. Svaki dio ponovo malo premijesite i razvaljajte u krug, a zatim svaki krug narežite na 8 dijelova (trokuta). Na širi kraj svakog trokuta stavite žlicom malo nadjeva od sira i motajte u kiflice počevši od šire prema užoj strani.

Kiflice slažite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Svaku kiflicu premažite maslacem te pospite kimom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP