Prati nas

Kuhinja

Zamijesite mirisne kiflice sa sirom

Nakon vrućeg ljeta, vrijeme je da ponovno upogonimo pećnice. Jer ništa tako ne miriši na dom kao svježe pečena peciva i kolači. Danas vam donosimo jednostavan recept za kiflice sa sirom.

Objavljeno

|

Recept za kiflice
Kiflice sa sirom (foto: Kuzinavanje.com)

Nakon vrućeg ljeta, vrijeme je da ponovno upogonimo pećnice. Jer ništa tako ne miriši na dom kao svježe pečena peciva i kolači. Danas vam donosimo jednostavan recept za kiflice po receptu Hrvoja, kuhara portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

Za tijesto

1 kg glatkog pšeničnog brašna
1 kocka svježeg kvasca (40 g)
5 dl mlijeka
2 dl suncokretovog ulja
1 žličica šećera
2 žličice soli

Za nadjev

500 g svježeg kravljeg sira
200 g kiselog vrhnja
1 jaje
sol

Za premazivanje i posipanje

rastopljeni maslac
sjemenke sezama ili kima

Priprema

U 2 dl toplog mlijeka dodajte malo šećera, brašna i izmrvljenu kocku kvasca, dobro promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se digne. U međuvremenu, u veću zdjelu stavite brašno i dobro izmiješajte s 2 žličice soli. Brašnu dodajte dignuti kvasac, ostatak mlijeka i ulje. Umijesite glatko i podatno tijesto, a po potrebi, ako se tijesto lijepi, dodajte još brašna. Pustite tijesto na toplome da se diže oko 60 minuta, a u međuvremenu napravite nadjev.



Mikserom ili žicom za snijeg izmiješajte sir u glatku smjesu, dodajte kiselo vrhnje, sol i jaje. Sve dobro izmiješajte i ostavite sa strane. Dignuto tijesto izvadite iz posude, premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini i podijelite na 6 dijelova. Svaki dio ponovo malo premijesite i razvaljajte u krug, a zatim svaki krug narežite na 8 dijelova (trokuta). Na širi kraj svakog trokuta stavite žlicom malo nadjeva od sira i motajte u kiflice počevši od šire prema užoj strani.

Kiflice slažite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Svaku kiflicu premažite maslacem te pospite kimom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.



Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati