Ivan Sinćić (Živi zid, screenshot: HRT)

Eureka!

Živi zid reformu nazvao pljačkom, ali ima i svoje rješenje za umirovljenike

Autor: • 18. 10. 2018. • Vijesti500 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Saborski zastupnici Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Branimir Bunjac usprotivili su se mirovinskoj reformi koju predlaže Vlada. Kažu da je skandalozna, jer cementira sve nepravde koje su se desetljećima radile umirovljenicima.

“Najveća nepravda učinjena je kada je uveden 2. stup kao obavezni”, ustvrdio je Sinčić dodavši da 2. stup odgovara samo onima s najvišim mirovinama. Takav sustav nazvao je “pljačkaškim, nepoštenim i nepravednim” jer zaposleni neće dobiti ni pola od onoga što su uplaćivali u 2. stup kada odu u mirovinu.Projekcije pokazuju da će samo oni koji dožive 91 godinu uspjeti vratiti sve što su uplatili u 2. stup, a kako je kod nas prosječna životna dob 76 godina, jasno je da je to pljačka, tvrdi Sinčić. Stoga Živi zid predlaže da 2. stup opet bude dobrovoljni, jer je to sustav bez banaka i naknada koje im se moraju plaćati.

Zato je stranka u Sabor uputila svoju reformu kroz dva zakona: Zakon o nacionalnoj naknadi za starost za sve one koji nisu ostvarili pravo na mirovinu te Zakon o minimalnoj zajamčenoj mirovini. Na taj bi način umirovljenici sa 40 godina radnog staža imali minimalnu mirovinu od 3200 kuna, što je 50 posto više nego što imaju danas. Izračunali su i da bi ta rješenja koštala četiri milijarde kuna, što bi se financiralo iz proračunskih viškova, koji sada iznose sedam milijardi.

Predlažu i ukidanje parafiskalnih nameta poput HRT pretplate i dopunskog osiguranja, čime će umirovljenicima u džepu mjesečno ostati 150 kuna.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.