Prati nas

Kuhinja

Samo domaće

Domaći panettone za nezaboravni Božić

Prema legendi, jedan je milanski sokolar pokušao zavesti slastičarevu kćer pa je odlučio njenog oca osvojiti najboljim od svih kolača koji je trebao tek izmisliti. I tako se rodio panettone čija je savršenost smekšala starog slastičara.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Jedna od najpoznatijih božićnih slastica – panettone – iziskuje puno vremena za pripremu, no mnogima je Božić bez njega nezamisliv. Posljednjih godina trgovački lanci opskrbljuju nas velikim količinama ovog slatkog mliječnog kruha čiji korijeni sežu stotinama godina unatrag u talijansku slastičarsku tradiciju.

Prema legendi, jedan je milanski sokolar pokušao zavesti slastičarevu kćer pa je odlučio njenog oca osvojiti najboljim od svih kolača koji je trebao tek izmisliti. I tako se rodio panettone čija je savršenost smekšala starog slastičara. Druga predaja kaže da ga je izmislio Toni, pomoćnik kuhara Ludovica. Naime, kada im je propala slastica za plemićki božićni ručak, Toni je zamijesio slatko dizano tijesto sa sušenim voćem koje je u konačnici oduševilo bogataše. Kolač je dobio ime po njemu “pan de Toni”, odnosno “panettone” što u prijevodu znači Tonijev kruh.



Sastojci

80 ml mlijeka
140 g šećera
pola vrećice instant kvasca
450 g glatkog brašna
4 jaja
170 g maslaca
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
3 žumanjka
1 vanilin šećer
1 limun šećer ili naribana korica limuna
100 g grožđica koje ste 8 sati namakali u rumu
80 g kandiranog limuna i naranče

Priprema

Šećer i kvasac otopite u toplom mlijeku, dodajte 100 grama brašna i zamijesite. Neka se sat vremena diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.

Potom dodajte oko 180 grama brašna, 2 jaja pa opet zamijesite. Umiješajte i 60 grama omekšalog maslaca. Zamotajte prozirnom folijom, stavite na toplo i pustite 2 sata da se volumen udvostruči.

Dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju, dodajte još 2 jaja, 3 žumanjka i ostatak maslaca. Zamijesite pa dodajte ostali šećer, vanilin šećer, limunovu koricu ili limunov šećer pa umiješajte grožđice i kandirano voće. Prekriveno prozirnom folijom neka se odmara još 2 sata dok ne udvostruči volumen.

Kalup za panettone (može i lonac promjera 20 cm) premažite maslacem, postrano obložite papirom za pečenje koji treba viriti iznad ruba kalupa nekoliko centimetara. Tijesto premijesite pomoću špatule (jer je mekano i ljepljivo) pa ga formiranog u kuglu premjestite u kalup. Ostavite još dva sata da se volumen udvostruči.

Kada je tijesto dosegnulo rub kalupa pecite ga 10 minuta 200°C, potom temperaturu spustite na 180 stupnjeva i pecite još 15 minuta. Pokrijte papirom da ne izgori pa temperaturu spustite na 170°C i pecite još 20-25 minuta. Drvenim štapićem provjerite je li pečeno.

Gornju stranu mlakog kolača premažite maslacem, kada se ohladi pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.



Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati