Prati nas

Kuhinja

Samo domaće

Domaći panettone za nezaboravni Božić

Prema legendi, jedan je milanski sokolar pokušao zavesti slastičarevu kćer pa je odlučio njenog oca osvojiti najboljim od svih kolača koji je trebao tek izmisliti. I tako se rodio panettone čija je savršenost smekšala starog slastičara.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Jedna od najpoznatijih božićnih slastica – panettone – iziskuje puno vremena za pripremu, no mnogima je Božić bez njega nezamisliv. Posljednjih godina trgovački lanci opskrbljuju nas velikim količinama ovog slatkog mliječnog kruha čiji korijeni sežu stotinama godina unatrag u talijansku slastičarsku tradiciju.

Prema legendi, jedan je milanski sokolar pokušao zavesti slastičarevu kćer pa je odlučio njenog oca osvojiti najboljim od svih kolača koji je trebao tek izmisliti. I tako se rodio panettone čija je savršenost smekšala starog slastičara. Druga predaja kaže da ga je izmislio Toni, pomoćnik kuhara Ludovica. Naime, kada im je propala slastica za plemićki božićni ručak, Toni je zamijesio slatko dizano tijesto sa sušenim voćem koje je u konačnici oduševilo bogataše. Kolač je dobio ime po njemu “pan de Toni”, odnosno “panettone” što u prijevodu znači Tonijev kruh.


Sastojci

80 ml mlijeka
140 g šećera
pola vrećice instant kvasca
450 g glatkog brašna
4 jaja
170 g maslaca
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
3 žumanjka
1 vanilin šećer
1 limun šećer ili naribana korica limuna
100 g grožđica koje ste 8 sati namakali u rumu
80 g kandiranog limuna i naranče

Priprema

Šećer i kvasac otopite u toplom mlijeku, dodajte 100 grama brašna i zamijesite. Neka se sat vremena diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.

Potom dodajte oko 180 grama brašna, 2 jaja pa opet zamijesite. Umiješajte i 60 grama omekšalog maslaca. Zamotajte prozirnom folijom, stavite na toplo i pustite 2 sata da se volumen udvostruči.

Dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju, dodajte još 2 jaja, 3 žumanjka i ostatak maslaca. Zamijesite pa dodajte ostali šećer, vanilin šećer, limunovu koricu ili limunov šećer pa umiješajte grožđice i kandirano voće. Prekriveno prozirnom folijom neka se odmara još 2 sata dok ne udvostruči volumen.

Kalup za panettone (može i lonac promjera 20 cm) premažite maslacem, postrano obložite papirom za pečenje koji treba viriti iznad ruba kalupa nekoliko centimetara. Tijesto premijesite pomoću špatule (jer je mekano i ljepljivo) pa ga formiranog u kuglu premjestite u kalup. Ostavite još dva sata da se volumen udvostruči.

Kada je tijesto dosegnulo rub kalupa pecite ga 10 minuta 200°C, potom temperaturu spustite na 180 stupnjeva i pecite još 15 minuta. Pokrijte papirom da ne izgori pa temperaturu spustite na 170°C i pecite još 20-25 minuta. Drvenim štapićem provjerite je li pečeno.

Gornju stranu mlakog kolača premažite maslacem, kada se ohladi pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Punč pita je jednostavna, ukusna i pomalo starinska slastica

Ovaj kolač možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Iako u našim krajevima ne postoji tradicija njegovog ispijanja, sama riječ ‘punč’ nije nepoznanica, barem kada se o aromi sladoleda ili kolača govori. A zapravo, punč je piće čiju su recepturu moreplovci u 17. stoljeću donijeli iz Indije i koje se brzinom svjetlosti proširilo po salonima tadašnje engleske elite.

Sam naziv potječe iz sanskrta. Riječ panca označava broj pet, budući da se piće pripremalo od pet sastojaka; alkohola, šećera, limuna, vode i čaja ili začina. Europljani su u njega potrpali svašta; med, voće pa čak i razne vrste rakija. No najpopularniji dodatak mu je rum pa voćno-rumastu aromu danas zovemo punčem.


Upravo je takva jednostavna i pomalo staromodna slastica čiju vam isprobanu recepturu nudimo i koja možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Sastojci

Kore

560 g brašna
1 prasak za pecivo
200 g margarina
2 žlice ulja
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
prstohvat soli
mlijeko prema potrebi

Nadjev

3 žlice šećera u prahu
1 dl ruma
2 žlice marmelade (miješana, marelica ili šipak)
100 g oraha
2 žlice kakao praha
3 dl vruće vode

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, margarin i ulje dok se ne dobije sipka smjesa. U to dodati dva cijela jaja, šećer i vanilin šećer pa zamijesiti u podatno tijesto uz dodatak mlijeka. Podijeliti u tri dijela od kojih će se peći tri kore na 180 °C, svaka po 15-17 minuta. Važno je da kore uhvate lagano žućkastu boju, ali da ostanu svijetle.  Za pečenje se mogu koristiti okrugli kalup za tortu promjera 26 cm ili manji pleh (cca. 30×22 cm), obloženi papirom za pečenje. Kore ohladiti, najbolje na rešetki kako bi vlaga isparila.

Za nadjev sitno izmrviti jednu koru pa u nju dodati sve sastojke osim vode. Izmiješati. Dodavati vruću vodu i žustro miješati dok se ne dobije konzistencija guste kreme, ali koja bi se trebala bez suvišnog napora mazati na koru.

Nadjenuti u kalupu ili plehu u kojem su se kore pekle, preliti glazurom čiji sastojci su otopljeni na pari ili na električnom kolu uz najniži stupanj temperature. Ovaj prhki kolač najbolje je poslužiti ohlađen, drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP