Prati nas

Kuhinja

Samo domaće

Domaći panettone za nezaboravni Božić

Prema legendi, jedan je milanski sokolar pokušao zavesti slastičarevu kćer pa je odlučio njenog oca osvojiti najboljim od svih kolača koji je trebao tek izmisliti. I tako se rodio panettone čija je savršenost smekšala starog slastičara.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Jedna od najpoznatijih božićnih slastica – panettone – iziskuje puno vremena za pripremu, no mnogima je Božić bez njega nezamisliv. Posljednjih godina trgovački lanci opskrbljuju nas velikim količinama ovog slatkog mliječnog kruha čiji korijeni sežu stotinama godina unatrag u talijansku slastičarsku tradiciju.

Prema legendi, jedan je milanski sokolar pokušao zavesti slastičarevu kćer pa je odlučio njenog oca osvojiti najboljim od svih kolača koji je trebao tek izmisliti. I tako se rodio panettone čija je savršenost smekšala starog slastičara. Druga predaja kaže da ga je izmislio Toni, pomoćnik kuhara Ludovica. Naime, kada im je propala slastica za plemićki božićni ručak, Toni je zamijesio slatko dizano tijesto sa sušenim voćem koje je u konačnici oduševilo bogataše. Kolač je dobio ime po njemu “pan de Toni”, odnosno “panettone” što u prijevodu znači Tonijev kruh.


Sastojci

80 ml mlijeka
140 g šećera
pola vrećice instant kvasca
450 g glatkog brašna
4 jaja
170 g maslaca
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
3 žumanjka
1 vanilin šećer
1 limun šećer ili naribana korica limuna
100 g grožđica koje ste 8 sati namakali u rumu
80 g kandiranog limuna i naranče

Priprema

Šećer i kvasac otopite u toplom mlijeku, dodajte 100 grama brašna i zamijesite. Neka se sat vremena diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.

Potom dodajte oko 180 grama brašna, 2 jaja pa opet zamijesite. Umiješajte i 60 grama omekšalog maslaca. Zamotajte prozirnom folijom, stavite na toplo i pustite 2 sata da se volumen udvostruči.

Dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju, dodajte još 2 jaja, 3 žumanjka i ostatak maslaca. Zamijesite pa dodajte ostali šećer, vanilin šećer, limunovu koricu ili limunov šećer pa umiješajte grožđice i kandirano voće. Prekriveno prozirnom folijom neka se odmara još 2 sata dok ne udvostruči volumen.

Kalup za panettone (može i lonac promjera 20 cm) premažite maslacem, postrano obložite papirom za pečenje koji treba viriti iznad ruba kalupa nekoliko centimetara. Tijesto premijesite pomoću špatule (jer je mekano i ljepljivo) pa ga formiranog u kuglu premjestite u kalup. Ostavite još dva sata da se volumen udvostruči.

Kada je tijesto dosegnulo rub kalupa pecite ga 10 minuta 200°C, potom temperaturu spustite na 180 stupnjeva i pecite još 15 minuta. Pokrijte papirom da ne izgori pa temperaturu spustite na 170°C i pecite još 20-25 minuta. Drvenim štapićem provjerite je li pečeno.

Gornju stranu mlakog kolača premažite maslacem, kada se ohladi pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1. vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP