Prati nas

Kuhinja

Samo domaće

Domaći panettone za nezaboravni Božić

Prema legendi, jedan je milanski sokolar pokušao zavesti slastičarevu kćer pa je odlučio njenog oca osvojiti najboljim od svih kolača koji je trebao tek izmisliti. I tako se rodio panettone čija je savršenost smekšala starog slastičara.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Jedna od najpoznatijih božićnih slastica – panettone – iziskuje puno vremena za pripremu, no mnogima je Božić bez njega nezamisliv. Posljednjih godina trgovački lanci opskrbljuju nas velikim količinama ovog slatkog mliječnog kruha čiji korijeni sežu stotinama godina unatrag u talijansku slastičarsku tradiciju.

Prema legendi, jedan je milanski sokolar pokušao zavesti slastičarevu kćer pa je odlučio njenog oca osvojiti najboljim od svih kolača koji je trebao tek izmisliti. I tako se rodio panettone čija je savršenost smekšala starog slastičara. Druga predaja kaže da ga je izmislio Toni, pomoćnik kuhara Ludovica. Naime, kada im je propala slastica za plemićki božićni ručak, Toni je zamijesio slatko dizano tijesto sa sušenim voćem koje je u konačnici oduševilo bogataše. Kolač je dobio ime po njemu “pan de Toni”, odnosno “panettone” što u prijevodu znači Tonijev kruh.


Sastojci

80 ml mlijeka
140 g šećera
pola vrećice instant kvasca
450 g glatkog brašna
4 jaja
170 g maslaca
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
3 žumanjka
1 vanilin šećer
1 limun šećer ili naribana korica limuna
100 g grožđica koje ste 8 sati namakali u rumu
80 g kandiranog limuna i naranče

Priprema

Šećer i kvasac otopite u toplom mlijeku, dodajte 100 grama brašna i zamijesite. Neka se sat vremena diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.

Potom dodajte oko 180 grama brašna, 2 jaja pa opet zamijesite. Umiješajte i 60 grama omekšalog maslaca. Zamotajte prozirnom folijom, stavite na toplo i pustite 2 sata da se volumen udvostruči.

Dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju, dodajte još 2 jaja, 3 žumanjka i ostatak maslaca. Zamijesite pa dodajte ostali šećer, vanilin šećer, limunovu koricu ili limunov šećer pa umiješajte grožđice i kandirano voće. Prekriveno prozirnom folijom neka se odmara još 2 sata dok ne udvostruči volumen.

Kalup za panettone (može i lonac promjera 20 cm) premažite maslacem, postrano obložite papirom za pečenje koji treba viriti iznad ruba kalupa nekoliko centimetara. Tijesto premijesite pomoću špatule (jer je mekano i ljepljivo) pa ga formiranog u kuglu premjestite u kalup. Ostavite još dva sata da se volumen udvostruči.

Kada je tijesto dosegnulo rub kalupa pecite ga 10 minuta 200°C, potom temperaturu spustite na 180 stupnjeva i pecite još 15 minuta. Pokrijte papirom da ne izgori pa temperaturu spustite na 170°C i pecite još 20-25 minuta. Drvenim štapićem provjerite je li pečeno.

Gornju stranu mlakog kolača premažite maslacem, kada se ohladi pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP