Prati nas

Vijesti

snaga pomirbe

Merkel i Macron obilježili sto godina od kraja Prvog svjetskog rata

“Ovako nešto se više nikad ne smije ponoviti!”, mladima poručili Angela Merkel i Emmanuel Macron na obilježavanju završetka Prvog svjetskog rata. Taj Veliki rat, kako ga još zovu, u crno je zavio Europu i svijet odnijevši čak 18 milijuna života.

Objavljeno

|

Predsjednici Macron i Merkel (screenshot: El Pais)

Čelnici dviju zemalja koje su se u Prvom, ali i Drugom svjetskom ratu gledale preko nišana, zajedno su obilježili stotu obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata. Emmanuel Macron i Angela Merkel nazočili su i svečanosti nabijenoj značenjem i tako potvrdili snagu njemačko-francuske pomirbe.

Na uzvisini Rethondes, sjeverno od Pariza, dvoje čelnika je otkrilo ploču na mjestu na kojemu je potpisan završetak Prvog svjetskog rata. Taj Veliki rat, kako ga još zovu, u crno je zavio Europu i svijet odnijevši čak 18 milijuna života.

Na metalnoj ploči koju su zajedno otkrili stoji: „U prigodi stote obljetnice završetka rata 11. studenog 1918. Emmanuel Macron, predsjednik Republike Francuske i Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Njemačke potvrdili su na ovom mjestu vrijednost francusko-njemačke pomirbe u službi Europe i mira.“

Inače, ovo je prvi put da se francuski predsjednik i čelnica njemačke vlade sastaju na ovom spomen području. Važno je spomenuti da su se čelnici dviju velikih europskih zemalja sastali i s mladima te ih upozorili da se „takvo što više nikad ne smije ponoviti“.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.