Prati nas

Vijesti

Objašnjeno koje majke imaju pravo na dodatnih 6 mjeseci staža po djetetu

Iznimno, ako otac bude koristio pretežiti dio rodiljskog dopusta, onda će on umjesto majke dobiti šest mjeseci staža prilikom izračuna mirovine. Samim time bila bi im i veća mirovina.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Jedna od izmjena koje nas očekuju vezano za paket od šest zakona o mirovinskoj reformi, koji se pripremaju za Sabor, izazvala je posebnu pozornost javnosti. Najave su to vezano za roditelje koji se koriste rodiljskim dopustom – svakom ocu ili majci produljuje se radni staž za šest mjeseci, bilo da je riječ o rođenom ili posvojenom djetetu.

Ova mjera, pojasnila je za Hrvatsku televiziju Melita Čičak, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, primjenjivat će se od 1. siječnja 2019. na sve majke koje će u budućnosti ići u mirovinu. “I mi koje smo rodile prije 25, 30 godina, kada ćemo ići u mirovinu, dobit ćemo prilikom izračuna dodatni staž od šest mjeseci”, kazala je.

Čičak dodaje da je to važna demografska mjera kojom se štiti majčinstvo. “Svakoj majci ili posvojiteljici dat ćemo, kada za to ispuni uvjete, šest mjeseci staža. Neovisno o tome kada je rodila i je li iskoristila rodiljski ili roditeljski dopust”, kazala je. Dakle, kada se ispune uvjeti za mirovinu, to im se uračunava u staž, odnosno uvjeti su godine staža i godine života. Iznimno, ako otac bude koristio pretežiti dio rodiljskog dopusta, onda će on umjesto majke dobiti šest mjeseci staža prilikom izračuna mirovine. Samim time bila bi im i veća mirovina, pojasnila je Čičak.

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika pozdravlja takav poticaj. “To se nikako ne bi moglo nazvati plaćanjem nečega što nije pokriveno uplatama doprinosa, nego je to dopuštena poticajna mjera u sustavu mirovinskog osiguranja. Jedino što, kao i uvijek kada nešto novo uvodite u mirovinski sustav, imate one koji su otišli u mirovinu, a isto tako su majke jednog, dvoje ili više djece. One će malo gunđati zašto to nije i njih retroaktivno obuhvatilo. Ali to je tako sa svakom novom mjerom koju uvodite u sustav”, kaže Hrelja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.