Prati nas

Vijesti

Pavić: Majkama i posvojiteljicama pripremamo veće mirovine

Potvrdio je da će ublažiti rigoroznu penalizaciju prijevremenog umirovljenja, a koja je predložena mirovinskom reformom koja je poslana u drugo saborsko čitanje. Prema našem sudu, riječ je o simboličnoj mjeri s kojim se pet godina raniji odlazak u mirovinu neće kažnjavati s 20, nego s 18 posto manjom mirovinom

Objavljeno

|

Ministar mirovinskog sustava Marko Pavić (foto: Marko Pavić / Facebook)

“Radimo na jednoj demografskoj mjeri u okviru mirovinske reforme, kojom bismo majkama i posvojiteljicama povećali mirovine za svako rođeno i posvojeno dijete. No, ovu mjeru još finaliziramo pa ne mogu ulaziti u detalje.” Izjavio je to ministar mirovinskog sustava Marko Pavić u razgovoru za Jutarnji list.

Potvrdio je da će ublažiti rigoroznu penalizaciju prijevremenog umirovljenja, a koja je predložena mirovinskom reformom koja je poslana u drugo saborsko čitanje. Prema našem sudu, riječ je o simboličnoj mjeri s kojim se pet godina raniji odlazak u mirovinu neće kažnjavati s 20, nego s 18 posto manjom mirovinom.

“Ublažavamo penalizaciju sa 0,34 posto mjesečno na 0,30 posto, što znači da će za one koji idu u mirovinu pet godina ranije ona biti manja za 18 posto, umjesto 20,4 posto kao u prvom prijedlogu. U isto vrijeme nagrađivanje će biti 0,34 posto, što znači da će za pet godina duljeg ostanka u svijetu rada mirovina biti 20,4 posto veća. Isto tako prihvatili smo prijedlog Matice umirovljenika Hrvatske da se usklađivanje mirovina prema tzv. švicarskoj formuli u oba ciklusa određuje prema formuli 70:30, a ne kao do sada u prvom ciklusu 50:50, a u drugom 70:30, što će također utjecati na visinu mirovina”, objasnio je ustupke na koje je Ministarstvo pristalo između sva zakonska čitanja u Saboru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.