Prati nas

Vijesti

Samo optimistično

Pavić najavio rast mirovina starim umirovljenicima, novim dodatni staž za djecu

Komentirao je i mirovinsku reformu koja je upućena u drugo saborsko čitanje. Između dva čitanja, ministar je odlučio mirovinski pomilovati majke, a naknadno i očeve.

Objavljeno

|

Marko Pavić (foto: vlada.hr)

“Zbog rasta plaća očekujemo još dodatni rast mirovina. To znači rast od tri do četiri posto za sve umirovljenike, a za one s najnižom mirovinom rast od šest do sedam posto”, rekao je ministar mirovinskog sustava Marko Pavić za 24 sata.

Komentirao je i mirovinsku reformu koja je upućena u drugo saborsko čitanje. Između dva čitanja, ministar je odlučio mirovinski pomilovati majke, a naknadno i očeve.

“Oni će za prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta moći dobiti više staža. No, za to ćete prvo morati ostvariti sve uvjete za mirovinu, a onda će u izračunu mirovina dobiti dodatni staž, što će im značiti veću mirovinu. Time smo htjeli ispraviti nepravednost. Naime, sada kad se gleda radni vijek roditelja, oni su kažnjeni jer im se prosječna plaća tijekom rodiljnog dopusta umanjuje”, istaknuo je ministar.

Ovo se odnosi na sve one koji budu išli u mirovinu po novom zakonu, odnosno od iduće godine kada bi on trebao stupiti na snagu. Za svako dijete, dobit će 6 mjeseci staža. Na primjer, ako netko ima dvoje djece, a koristio je porodiljni dopust, u trenutku kada bude išao u mirovinu imat će godinu staža više, javlja 24 sata.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.