Prati nas

Mozaik

Potjerajte snahu u ludnicu u devet lakih koraka

Vaš sin zaslužuje najbolje i dužan je pozitivno utjecati na svoju suprugu. A vi, zato jer ih promatrate iz blage daljine, najbolje znate koje su mane vaše snahe. Mislite li da vaša snaha previše vremena provodi s majkom? Previše gleda televizijske serije ili predugo sjedi s prijateljicama na kavu? Kažite mu to jasno i glasno. Pogotovo ako joj ni prijateljice nisu bog zna što. Jer, s kim si – takav si!

Objavljeno

|

Navike koje izluđuju
foto: BigStock

Često vam savjetujemo kako biti dobra svekrva. No što je sa svekrvama koje ne žele biti dobre? Da se ne bi osjećale zanemareno, sastavili smo i za njih mali vodič.

Primijenite li ova pravila, bit ćete prava “svekrva iz pakla”, a snaha će nakon svakog kontakta s vama požaliti što se uopće udavala. Ukratko, želite li je izludjeti; zanovijetajte, budite nezadovoljni sa svim što napravi i ne propuštajte priliku za pasivnu agresiju.


1. Dajte joj do znanja da ne zna odgajati vaše unuke

Iako će vam mnogi sugerirati da ste vi baka, a ne majka djeteta, ne slušajte takve zlonamjerne priče. Uostalom, vi ste svoga sina odgojili tako dobro da ga je vaša snaha poželjela. I zato ne propustite priliku ukazati snahi kada griješi u odgoju vašeg unuka.

2. Ukažite sinu na sve greške koja njegova supruga čini

Vaš sin zaslužuje najbolje i dužan je pozitivno utjecati na svoju suprugu. A vi, zato jer ih promatrate iz blage daljine, najbolje znate koje su mane vaše snahe. Mislite li da vaša snaha previše vremena provodi s majkom? Previše gleda televizijske serije ili predugo sjedi s prijateljicama na kavi? Kažite mu to jasno i glasno. Pogotovo ako joj ni prijateljice nisu bog zna što. Jer, s kim si – takav si!

3. Ispravljajte je, nije teško

Ne dopustite joj da griješi. Ako ne zna složiti ormare, kuhati ili glačati košulje, pokažite joj kako se to radi. Ne suzdržavajte se od savjeta i kažite joj da samo glupi ljudi uče na svojim greškama.

4. Ako mislite da vas sin i snaha zanemaruju, pitajte snahu zašto to čini

Već tri dana nisu provjerili kako ste? Vrijeme je da ozbiljno porazgovarate sa snahom i pitate je zašto okreće sina protiv vas. Nakon toga nazovite sina i plačite mu na telefon kako ste sami i da se osjećate napušteno. Ako osjetite da je pravi trenutak, recite mu da bi bilo baš lijepo da par dana provedete zajedno. Uostalom, braku godi kada se supružnici odmore jedno od drugoga.

5. Vi ste ga rodili i normalno je da mu vi budete na prvom mjestu

Koliko dugo poznaje vas, a koliko poznaje vašu snahu? Ne zaboravite da ste ga vi nosili devet mjeseci ispod srca, rađali ste ga u mukama, dali ste mu život i kruh u ruke. I zbog toga imate određena prava. A supruga danas je, a sutra nije. Može ih imati i deset, ako se tako posloži život. Majka je samo jedna.

6. Ako vam se snaha ne sviđa, pokažite joj to

Ali zadržite pristojnost. Odgovarajte na njene telefonske pozive i ugostite je kad dođe u posjetu. Ali niste dužni prema njoj biti srdačni ili se smijati njenim šalama. Diskretno joj dajte do znanja kako znate da je vaš sin mogao i bolje proći u životu.

7. Objasnite sinu da je on odgovoran za vašu sreću

Odlučili su imati svoj Božić bez vas? Jasno im dajte do znanja da će zbog sebične snahe jedna starica najveći obiteljski blagdan provesti plačući. Zar bi zaista trebalo biti tako teško okupiti obitelj pod majčinim krovom? Pogotovo kada vam je ostalo tako malo godina? Recite sinu da će sa svojom bezobzirnom ženom moći provesti bezbroj blagdana, a da im vi tada iz hladnog groba sigurno nećete smetati.

8. Držite sina blizu

Ako su vaš sin i njegova supruga odlučili kupiti stan, objasnite sinu da bi trebali stanovati što bliže vama. Uostalom, svakim danom ste sve stariji i nužno je da vas sin može svakodnevno obilaziti.

9.  Upadajte im u kuću nenajavljeni

Zar se najbližoj obitelji treba najavljivati? Dan ima 24 sata i sigurno mogu pomaknuti svoje planove, svađe, intimne trenutke…

 

.

Mozaik

Za bolji zrak u kući zaboravite biljke i otvorite prozor

Sigurno ste već nišli na ideju da će zrak u vašem domu ili radnom prostoru biti bolji i zdraviji ako u njemu ima biljaka. No ta je zamisao izvađena iz konteksta. Naime, biljke doista čiste zrak, no da biste primijetili bilo kakav učinak, morali biste od svoga stana napraviti pravu đunglu.

Objavljeno

|

Dom ispunjen biljkama vjerojatno je veseliji i ljepši, zbog čega biste se i vi sami mogli osjećati bolje. No biljke neće popraviti kvalitetu zraka u vašem prostoru, bez obzira na uvriježeno mišljenje da neke biljke čiste zrak. Odnosno, biljke bi možda i mogle popraviti zrak u vašoj kući, no da biste to postigli, morali biste imati negdje između 10 i 1.000 biljaka po četvornom metru prostora, piše portal Science Alert.

Tridesetogodišnja studija je pokazala da biljke imaju vrlo malo – ako i uopće – utjecaja na zrak u stanu. Koristeći podatke iz desetak različitih studija u kojima su znanstvenici analizirali zrak u prostorima, došlo se do zaključka da bi u stanu veličine 140 kvadratnih metara trebalo imato oko 680 biljaka ili čak pet po četvornom metru da bi se ostvario isti učinak kakav ima otvoren prozor. No, očito, to baš i nije vrlo mudar način korištenja prostora.


“Ovo je vrlo česta zabluda”, kaže inžinjer eko-sustava Michael Waring sa Sveučilišta Drexel. “Biljke su sjajne, ali one ne čiste zrak dovoljno brzo da bi to imalo neki utjecaj na kvalitetu zraka u vašem domu.”

Ideja o biljkama koje čiste zrak pojavila se 1989. kad su se tom zamisli bavili inžinjeri NASA-e želeći naći način kako da iz zraka svemirske postaje uklone potencijalno opasne i kancerogene spojeve. Tijekom istraživanja, postavili su mnogo biljaka u hermetički zatvoren prostor veličine oko jednog četvornog metra. Rezultati su bili sjajni. Unutar samo jednog dana biljke su uklonile čak 70 posto štetnih zagađivača iz zraka. Ali, mala hermetički zatvorena komora bitno je različita od stvarne okoline unutar neke velike poslovne ili stambene zgrade. Zaključci NASA-ine studije tijekom godina bile su pogrešno interpretirani i izvađeni iz konteksta.

U običnoj zgradi, ustajali zrak se pomoću običnih otvorenih prozora zamjenjuje čistim daleko brže nego bi to bila u stanju učiniti bilo koja količina biljaka. Štoviše, brzina kojom bilje čiste zrak toliko je mala da je gotovo irelevantna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP