Prati nas

Mozaik

Potjerajte snahu u ludnicu u devet lakih koraka

Vaš sin zaslužuje najbolje i dužan je pozitivno utjecati na svoju suprugu. A vi, zato jer ih promatrate iz blage daljine, najbolje znate koje su mane vaše snahe. Mislite li da vaša snaha previše vremena provodi s majkom? Previše gleda televizijske serije ili predugo sjedi s prijateljicama na kavu? Kažite mu to jasno i glasno. Pogotovo ako joj ni prijateljice nisu bog zna što. Jer, s kim si – takav si!

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Navike koje izluđuju
foto: BigStock

Često vam savjetujemo kako biti dobra svekrva. No što je sa svekrvama koje ne žele biti dobre? Da se ne bi osjećale zanemareno, sastavili smo i za njih mali vodič.

Primijenite li ova pravila, bit ćete prava “svekrva iz pakla”, a snaha će nakon svakog kontakta s vama požaliti što se uopće udavala. Ukratko, želite li je izludjeti; zanovijetajte, budite nezadovoljni sa svim što napravi i ne propuštajte priliku za pasivnu agresiju.


1. Dajte joj do znanja da ne zna odgajati vaše unuke

Iako će vam mnogi sugerirati da ste vi baka, a ne majka djeteta, ne slušajte takve zlonamjerne priče. Uostalom, vi ste svoga sina odgojili tako dobro da ga je vaša snaha poželjela. I zato ne propustite priliku ukazati snahi kada griješi u odgoju vašeg unuka.

2. Ukažite sinu na sve greške koja njegova supruga čini

Vaš sin zaslužuje najbolje i dužan je pozitivno utjecati na svoju suprugu. A vi, zato jer ih promatrate iz blage daljine, najbolje znate koje su mane vaše snahe. Mislite li da vaša snaha previše vremena provodi s majkom? Previše gleda televizijske serije ili predugo sjedi s prijateljicama na kavi? Kažite mu to jasno i glasno. Pogotovo ako joj ni prijateljice nisu bog zna što. Jer, s kim si – takav si!

3. Ispravljajte je, nije teško

Ne dopustite joj da griješi. Ako ne zna složiti ormare, kuhati ili glačati košulje, pokažite joj kako se to radi. Ne suzdržavajte se od savjeta i kažite joj da samo glupi ljudi uče na svojim greškama.

4. Ako mislite da vas sin i snaha zanemaruju, pitajte snahu zašto to čini

Već tri dana nisu provjerili kako ste? Vrijeme je da ozbiljno porazgovarate sa snahom i pitate je zašto okreće sina protiv vas. Nakon toga nazovite sina i plačite mu na telefon kako ste sami i da se osjećate napušteno. Ako osjetite da je pravi trenutak, recite mu da bi bilo baš lijepo da par dana provedete zajedno. Uostalom, braku godi kada se supružnici odmore jedno od drugoga.

5. Vi ste ga rodili i normalno je da mu vi budete na prvom mjestu

Koliko dugo poznaje vas, a koliko poznaje vašu snahu? Ne zaboravite da ste ga vi nosili devet mjeseci ispod srca, rađali ste ga u mukama, dali ste mu život i kruh u ruke. I zbog toga imate određena prava. A supruga danas je, a sutra nije. Može ih imati i deset, ako se tako posloži život. Majka je samo jedna.

6. Ako vam se snaha ne sviđa, pokažite joj to

Ali zadržite pristojnost. Odgovarajte na njene telefonske pozive i ugostite je kad dođe u posjetu. Ali niste dužni prema njoj biti srdačni ili se smijati njenim šalama. Diskretno joj dajte do znanja kako znate da je vaš sin mogao i bolje proći u životu.

7. Objasnite sinu da je on odgovoran za vašu sreću

Odlučili su imati svoj Božić bez vas? Jasno im dajte do znanja da će zbog sebične snahe jedna starica najveći obiteljski blagdan provesti plačući. Zar bi zaista trebalo biti tako teško okupiti obitelj pod majčinim krovom? Pogotovo kada vam je ostalo tako malo godina? Recite sinu da će sa svojom bezobzirnom ženom moći provesti bezbroj blagdana, a da im vi tada iz hladnog groba sigurno nećete smetati.

8. Držite sina blizu

Ako su vaš sin i njegova supruga odlučili kupiti stan, objasnite sinu da bi trebali stanovati što bliže vama. Uostalom, svakim danom ste sve stariji i nužno je da vas sin može svakodnevno obilaziti.

9.  Upadajte im u kuću nenajavljeni

Zar se najbližoj obitelji treba najavljivati? Dan ima 24 sata i sigurno mogu pomaknuti svoje planove, svađe, intimne trenutke…

 

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP