Prati nas

Kuhinja

Sočno

Slastica od zanemarene mahune: Kolač od rogača i jabuka

U teškim vremenima zamjena za čokoladu, kakao i šećer;  u izobilju tek hrana za koze, tako bismo mogli opisati status ovog otpornog drveta koji uspijeva bez imalo njege na najsiromašnijim tlima.

Objavljeno

|

Recepti od rogača
foto: MojeVrijeme.hr

Rijetko je koja namirnica tako nepravedno zapostavljena kao rogač, mahuna čije se arome mogu usporediti s malo čim. U teškim vremenima zamjena za čokoladu, kakao i šećer;  u izobilju tek hrana za koze. Tako bismo mogli opisati status ovog otpornog drveta koje uspijeva bez imalo njege na najsiromašnijim tlima.

Biljka rogača (Ceratonia siliqua) zimzeleno je razgranato stablo iz porodica mahunarki, širokog debla i grube kore čiji se osušeni plod može čuvati godinama.



U antičko doba sjemenke rogača služile su kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja mahuna, kunu se zlatari, sjemenke uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama. Jedna sjemenka tako važe jedan karat. I sama mjera karat nazvana je prema grčkoj riječi keration, što znači zrno rogača.

Gdje raste rogač?

Rogač (foto: Pixabay)

U potpunoj je neimaštini održavao na životu Ivana Krstitelja, odatle mu i pučki naziv, kruh sv. Ivana. U njemu su uživali drevni Egipćani. Arapi tamnim rogačevim sirupom prelijevaju različita jela. Mi vam pak predlažemo izdašni, sočni i nepretenciozni kolač od jabuka i rogača; bezbroj puta isprobani recept koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

Sastojci

4 jaja
190 g šećera
1 vanilin šećer
175 ml ulja
100 g rogača
1 žlica kakao praha
150 g brašna
1 prašak za pecivo
4 – 5 naribanih jabuka (ako su sočne, blago ocijeđenih)
grožđice, krupno sjeckani orasi – po želji i tko voli

Za glazuru

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
1 žličica ulja

Priprema

Jabuke ogulite i krupno naribajte. U zdjeli pomiješajte rogač, brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdijeli izradite pjenasto mikserom jaja, šećer pa dodajte ulje i još miješajte. Postepeno dodajte ranije izmiješane suhe sastojke pa u sjedinjenu smjesu žlicom umiješajte ribane jabuke i, ako želite, grožđice i/ili sjeckane orahe.

Izlijte masu u namašćen i pobrašnjen lim 20×30 cm. Umjesto toga, možete ga obložiti papirom za pečenje, no papir će se kasnije, zbog vlažnosti kolača, pomalo razmočiti. Pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C.

Kada izvadite kolač iz pećnice, sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko još uvijek vrućeg kolača. Preporučujemo ohlađeni kolač držati izvan hladnjaka ili ga, prije služenja, zbog razvijanja aroma, temperirati na sobnu temperaturu.

.

Kuhinja

Zadnji je trenutak, napravite slasne kocke s mandarinama

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki.

Objavljeno

|

Autor

Mandarina je zimzeleno drvo koje može narasti do 3 metra visine. Od ostalih citrusa, između ostalog, razlikuje se i po širem listu. Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti iz skupine japanskih unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine.

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki po receptu slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.



Sastojci

Za biskvit

200 g šećera
4 jaja
100 g maslaca
naribana korica 1 veće naranče
100 g glatkog brašna
pola praška za pecivo

Za preljev biskvita

svježe cijeđeni sok od 2 naranče

Za kremu s mileramom

400 g milerama
60 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
1 žličica arome vanilije
1 želatina

Ostalo

500 g očišćenih mandarina ili nekog drugog voća
1 prozirni preljev za torte

foto: Pixabay

Priprema

Maslac otopite i ostavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom. Dodajte otopljeni maslac pa još kratko sve miješajte mikserom. Dodajte naribanu koricu naranče, prosijano brašno i prašak za pecivo. Kuhačom izmiješajte smjesu tako da uklonite sve grudice, a zatim pomalo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Pecite otprilike 15 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Ohlađeni biskvit navlažite sa sokom od dvije naranče. Ako koristite konzervirano voće, za vlaženje biskvita umjesto soka od naranče možete koristiti sok od kompota.

Za pripremu kreme želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Ostavite da nabubri pa otopite na laganoj vatri. Slatko vrhnje mikserom izradite u mekani šlag. U zasebnoj zdjelici pomiješajte mileram, šećer u prahu, aromu vanilije i otopljenu želatinu. Smjesu ulijte u zdjelu s tučenim slatkim vrhnjem i lagano sve sjedinite.

Kremu nanesite preko ohlađenog biskvita. Preko kreme posložite svježe mandarine ili neko drugo voće, može i iz kompota. Preko voća prelijte prozirni preljev za torte. Kolač dobro ohladite i poslužite.

Nastavi čitati