Recepti od rogača
foto: MojeVrijeme.hr

Sočno

Slastica od zanemarene mahune: Kolač od rogača i jabuka

Autor: • 29. 11. 2018. • Kolaž, Kuhinja223 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Rijetko je koja namirnica tako nepravedno zapostavljena kao rogač, mahuna čije se arome mogu usporediti s malo čim. U teškim vremenima zamjena za čokoladu, kakao i šećer;  u izobilju tek hrana za koze. Tako bismo mogli opisati status ovog otpornog drveta koje uspijeva bez imalo njege na najsiromašnijim tlima.

Biljka rogača (Ceratonia siliqua) zimzeleno je razgranato stablo iz porodica mahunarki, širokog debla i grube kore čiji se osušeni plod može čuvati godinama.



U antičko doba sjemenke rogača služile su kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja mahuna, kunu se zlatari, sjemenke uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama. Jedna sjemenka tako važe jedan karat. I sama mjera karat nazvana je prema grčkoj riječi keration, što znači zrno rogača.

Gdje raste rogač?

Rogač (foto: Pixabay)

U potpunoj je neimaštini održavao na životu Ivana Krstitelja, odatle mu i pučki naziv, kruh sv. Ivana. U njemu su uživali drevni Egipćani. Arapi tamnim rogačevim sirupom prelijevaju različita jela. Mi vam pak predlažemo izdašni, sočni i nepretenciozni kolač od jabuka i rogača; bezbroj puta isprobani recept koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

Sastojci

4 jaja
190 g šećera
1 vanilin šećer
175 ml ulja
100 g rogača
1 žlica kakao praha
150 g brašna
1 prašak za pecivo
4 – 5 naribanih jabuka (ako su sočne, blago ocijeđenih)
grožđice, krupno sjeckani orasi – po želji i tko voli

Za glazuru

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
1 žličica ulja

Priprema

Jabuke ogulite i krupno naribajte. U zdjeli pomiješajte rogač, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdijeli izradite pjenasto mikserom jaja, šećer pa dodajte ulje i još miješajte. Postepeno dodajte ranije izmiješane suhe sastojke pa u sjedinjenu smjesu žlicom umiješajte ribane jabuke i, ako želite, grožđice i/ili sjeckane orahe.

Izlijte masu u namašćen i pobrašnjen lim 20×30 cm. Umjesto toga, možete ga obložiti papirom za pečenje, no papir će se kasnije, zbog vlažnosti kolača, pomalo razmočiti. Pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C.

Kada izvadite kolač iz pećnice, sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko još uvijek vrućeg kolača. Preporučujemo ohlađeni kolač držati izvan hladnjaka ili ga, prije služenja, zbog razvijanja aroma, temperirati na sobnu temperaturu.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.