Prati nas

Kuhinja

Sočno

Slastica od zanemarene mahune: Kolač od rogača i jabuka

U teškim vremenima zamjena za čokoladu, kakao i šećer;  u izobilju tek hrana za koze, tako bismo mogli opisati status ovog otpornog drveta koji uspijeva bez imalo njege na najsiromašnijim tlima.

Objavljeno

|

Recepti od rogača
foto: MojeVrijeme.hr

Rijetko je koja namirnica tako nepravedno zapostavljena kao rogač, mahuna čije se arome mogu usporediti s malo čim. U teškim vremenima zamjena za čokoladu, kakao i šećer;  u izobilju tek hrana za koze. Tako bismo mogli opisati status ovog otpornog drveta koje uspijeva bez imalo njege na najsiromašnijim tlima.

Biljka rogača (Ceratonia siliqua) zimzeleno je razgranato stablo iz porodica mahunarki, širokog debla i grube kore čiji se osušeni plod može čuvati godinama.


U antičko doba sjemenke rogača služile su kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja mahuna, kunu se zlatari, sjemenke uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama. Jedna sjemenka tako važe jedan karat. I sama mjera karat nazvana je prema grčkoj riječi keration, što znači zrno rogača.

Gdje raste rogač?

Rogač (foto: Pixabay)

U potpunoj je neimaštini održavao na životu Ivana Krstitelja, odatle mu i pučki naziv, kruh sv. Ivana. U njemu su uživali drevni Egipćani. Arapi tamnim rogačevim sirupom prelijevaju različita jela. Mi vam pak predlažemo izdašni, sočni i nepretenciozni kolač od jabuka i rogača; bezbroj puta isprobani recept koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

Sastojci

4 jaja
190 g šećera
1 vanilin šećer
175 ml ulja
100 g rogača
1 žlica kakao praha
150 g brašna
1 prašak za pecivo
4 – 5 naribanih jabuka (ako su sočne, blago ocijeđenih)
grožđice, krupno sjeckani orasi – po želji i tko voli

Za glazuru

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
1 žličica ulja

Priprema

Jabuke ogulite i krupno naribajte. U zdjeli pomiješajte rogač, brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdijeli izradite pjenasto mikserom jaja, šećer pa dodajte ulje i još miješajte. Postepeno dodajte ranije izmiješane suhe sastojke pa u sjedinjenu smjesu žlicom umiješajte ribane jabuke i, ako želite, grožđice i/ili sjeckane orahe.

Izlijte masu u namašćen i pobrašnjen lim 20×30 cm. Umjesto toga, možete ga obložiti papirom za pečenje, no papir će se kasnije, zbog vlažnosti kolača, pomalo razmočiti. Pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C.

Kada izvadite kolač iz pećnice, sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko još uvijek vrućeg kolača. Preporučujemo ohlađeni kolač držati izvan hladnjaka ili ga, prije služenja, zbog razvijanja aroma, temperirati na sobnu temperaturu.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP