Prati nas

Kuhinja

Sočno

Slastica od zanemarene mahune: Kolač od rogača i jabuka

U teškim vremenima zamjena za čokoladu, kakao i šećer;  u izobilju tek hrana za koze, tako bismo mogli opisati status ovog otpornog drveta koji uspijeva bez imalo njege na najsiromašnijim tlima.

Objavljeno

|

Recepti od rogača
foto: MojeVrijeme.hr

Rijetko je koja namirnica tako nepravedno zapostavljena kao rogač, mahuna čije se arome mogu usporediti s malo čim. U teškim vremenima zamjena za čokoladu, kakao i šećer;  u izobilju tek hrana za koze. Tako bismo mogli opisati status ovog otpornog drveta koje uspijeva bez imalo njege na najsiromašnijim tlima.

Biljka rogača (Ceratonia siliqua) zimzeleno je razgranato stablo iz porodica mahunarki, širokog debla i grube kore čiji se osušeni plod može čuvati godinama.


U antičko doba sjemenke rogača služile su kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja mahuna, kunu se zlatari, sjemenke uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama. Jedna sjemenka tako važe jedan karat. I sama mjera karat nazvana je prema grčkoj riječi keration, što znači zrno rogača.

Gdje raste rogač?

Rogač (foto: Pixabay)

U potpunoj je neimaštini održavao na životu Ivana Krstitelja, odatle mu i pučki naziv, kruh sv. Ivana. U njemu su uživali drevni Egipćani. Arapi tamnim rogačevim sirupom prelijevaju različita jela. Mi vam pak predlažemo izdašni, sočni i nepretenciozni kolač od jabuka i rogača; bezbroj puta isprobani recept koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

Sastojci

4 jaja
190 g šećera
1 vanilin šećer
175 ml ulja
100 g rogača
1 žlica kakao praha
150 g brašna
1 prašak za pecivo
4 – 5 naribanih jabuka (ako su sočne, blago ocijeđenih)
grožđice, krupno sjeckani orasi – po želji i tko voli

Za glazuru

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
1 žličica ulja

Priprema

Jabuke ogulite i krupno naribajte. U zdjeli pomiješajte rogač, brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdijeli izradite pjenasto mikserom jaja, šećer pa dodajte ulje i još miješajte. Postepeno dodajte ranije izmiješane suhe sastojke pa u sjedinjenu smjesu žlicom umiješajte ribane jabuke i, ako želite, grožđice i/ili sjeckane orahe.

Izlijte masu u namašćen i pobrašnjen lim 20×30 cm. Umjesto toga, možete ga obložiti papirom za pečenje, no papir će se kasnije, zbog vlažnosti kolača, pomalo razmočiti. Pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C.

Kada izvadite kolač iz pećnice, sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko još uvijek vrućeg kolača. Preporučujemo ohlađeni kolač držati izvan hladnjaka ili ga, prije služenja, zbog razvijanja aroma, temperirati na sobnu temperaturu.

.

Kuhinja

Punč pita je jednostavna, ukusna i pomalo starinska slastica

Ovaj kolač možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Iako u našim krajevima ne postoji tradicija njegovog ispijanja, sama riječ ‘punč’ nije nepoznanica, barem kada se o aromi sladoleda ili kolača govori. A zapravo, punč je piće čiju su recepturu moreplovci u 17. stoljeću donijeli iz Indije i koje se brzinom svjetlosti proširilo po salonima tadašnje engleske elite.

Sam naziv potječe iz sanskrta. Riječ panca označava broj pet, budući da se piće pripremalo od pet sastojaka; alkohola, šećera, limuna, vode i čaja ili začina. Europljani su u njega potrpali svašta; med, voće pa čak i razne vrste rakija. No najpopularniji dodatak mu je rum pa voćno-rumastu aromu danas zovemo punčem.


Upravo je takva jednostavna i pomalo staromodna slastica čiju vam isprobanu recepturu nudimo i koja možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Sastojci

Kore

560 g brašna
1 prasak za pecivo
200 g margarina
2 žlice ulja
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
prstohvat soli
mlijeko prema potrebi

Nadjev

3 žlice šećera u prahu
1 dl ruma
2 žlice marmelade (miješana, marelica ili šipak)
100 g oraha
2 žlice kakao praha
3 dl vruće vode

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, margarin i ulje dok se ne dobije sipka smjesa. U to dodati dva cijela jaja, šećer i vanilin šećer pa zamijesiti u podatno tijesto uz dodatak mlijeka. Podijeliti u tri dijela od kojih će se peći tri kore na 180 °C, svaka po 15-17 minuta. Važno je da kore uhvate lagano žućkastu boju, ali da ostanu svijetle.  Za pečenje se mogu koristiti okrugli kalup za tortu promjera 26 cm ili manji pleh (cca. 30×22 cm), obloženi papirom za pečenje. Kore ohladiti, najbolje na rešetki kako bi vlaga isparila.

Za nadjev sitno izmrviti jednu koru pa u nju dodati sve sastojke osim vode. Izmiješati. Dodavati vruću vodu i žustro miješati dok se ne dobije konzistencija guste kreme, ali koja bi se trebala bez suvišnog napora mazati na koru.

Nadjenuti u kalupu ili plehu u kojem su se kore pekle, preliti glazurom čiji sastojci su otopljeni na pari ili na električnom kolu uz najniži stupanj temperature. Ovaj prhki kolač najbolje je poslužiti ohlađen, drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP