Prati nas

Kuhinja

Sočno

Slastica od zanemarene mahune: Kolač od rogača i jabuka

U teškim vremenima zamjena za čokoladu, kakao i šećer;  u izobilju tek hrana za koze, tako bismo mogli opisati status ovog otpornog drveta koji uspijeva bez imalo njege na najsiromašnijim tlima.

Objavljeno

|

Recepti od rogača
foto: MojeVrijeme.hr

Rijetko je koja namirnica tako nepravedno zapostavljena kao rogač, mahuna čije se arome mogu usporediti s malo čim. U teškim vremenima zamjena za čokoladu, kakao i šećer;  u izobilju tek hrana za koze. Tako bismo mogli opisati status ovog otpornog drveta koje uspijeva bez imalo njege na najsiromašnijim tlima.

Biljka rogača (Ceratonia siliqua) zimzeleno je razgranato stablo iz porodica mahunarki, širokog debla i grube kore čiji se osušeni plod može čuvati godinama.


U antičko doba sjemenke rogača služile su kao jedinica za mjeru vaganja zlata. Bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja mahuna, kunu se zlatari, sjemenke uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama. Jedna sjemenka tako važe jedan karat. I sama mjera karat nazvana je prema grčkoj riječi keration, što znači zrno rogača.

Gdje raste rogač?

Rogač (foto: Pixabay)

U potpunoj je neimaštini održavao na životu Ivana Krstitelja, odatle mu i pučki naziv, kruh sv. Ivana. U njemu su uživali drevni Egipćani. Arapi tamnim rogačevim sirupom prelijevaju različita jela. Mi vam pak predlažemo izdašni, sočni i nepretenciozni kolač od jabuka i rogača; bezbroj puta isprobani recept koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

Sastojci

4 jaja
190 g šećera
1 vanilin šećer
175 ml ulja
100 g rogača
1 žlica kakao praha
150 g brašna
1 prašak za pecivo
4 – 5 naribanih jabuka (ako su sočne, blago ocijeđenih)
grožđice, krupno sjeckani orasi – po želji i tko voli

Za glazuru

150 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
1 žličica ulja

Priprema

Jabuke ogulite i krupno naribajte. U zdjeli pomiješajte rogač, brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdijeli izradite pjenasto mikserom jaja, šećer pa dodajte ulje i još miješajte. Postepeno dodajte ranije izmiješane suhe sastojke pa u sjedinjenu smjesu žlicom umiješajte ribane jabuke i, ako želite, grožđice i/ili sjeckane orahe.

Izlijte masu u namašćen i pobrašnjen lim 20×30 cm. Umjesto toga, možete ga obložiti papirom za pečenje, no papir će se kasnije, zbog vlažnosti kolača, pomalo razmočiti. Pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C.

Kada izvadite kolač iz pećnice, sastojke za glazuru otopite na pari ili na električnom štednjaku uz najnižu temperaturu. Prelijte preko još uvijek vrućeg kolača. Preporučujemo ohlađeni kolač držati izvan hladnjaka ili ga, prije služenja, zbog razvijanja aroma, temperirati na sobnu temperaturu.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP