Prati nas

Show

Ponos Amerike

Trumpovi birači imaju poruku za francuskog predsjednika Gerarda Depardieua

U svojoj gledanoj emisiji pokazao je urnebesni anketu snimljenu među Trumpovim biračima kojima je podvalio vijest da Trump namjerava vratiti Kip slobode Francuzima jer mu se ne sviđa poruka koju šalje imigrantima. Kao i to da se francuski predsjednik zove  – Gerard Drpardieu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: Jimmy Kimmel Show

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da Europi treba vojska kako bi smanjila ovisnost o Sjedinjenim Državama u obrani, američki predsjednik Donald Trump nije krio nezadovoljstvo.

Otrovni niz twittova koje je uputio prema Macronu i Europi inspirirao je popularnog voditelja Jimmyja Kimmela da se našali s Trumpovim pristašama. U svojoj gledanoj emisiji pokazao je urnebesnu anketu snimljenu među Trumpovim biračima kojima je podvalio vijest da Trump namjerava vratiti Kip slobode, najprepoznatljiviji simbol Sjedinjenih Država, Francuzima jer mu se ne sviđa poruka koju šalje o “siromašnim i umornim imigrantima”. Kao i to da se francuski predsjednik zove  – Gerard Depardieu.


„Što god on kaže, mislim da je to sjajno“, kazala je upitana gospođa, dok je njena prijateljica dodala: „Apsolutno! To je dobra ideja!“

„Mislim da bi predugo trajalo da se vrati natrag u Francusku, s obzirom na veličinu. Ne vidim smisao investiranja u besmisleni transport“, kazao je jedan mladić. Novinar mu je tada rekao kako bi se poreznim obveznicima uštedjelo 1,2 milijuna dolara kada bi se kip istopio za bakar i ugradio u Bijelu kuću. „Ako bismo uštedjeli, onda je to dobra ideja“, odgovorio je mladić.

No Amerikanci imaju i poruku za francuskog predsjednika kojeg ne razlikuju od popularnog glumca. „Predsjedniče Gerarde Depardieu, drago nam je da konačno imamo predsjednika s mudima“, izgovorila je u kameru ponosna Trumpova biračica.

O Kipu slobode

Kip slobode (puno ime »Sloboda prosvjetljuje svijet«, engleski Liberty Enlightening the World), monumentalni kip žene koja u ruci drži upaljenu baklju, smješten na Otoku slobode (Liberty Island, prije Bedloe’s Island) u New Yorku. Zajedno s postoljem visok je 93 m, a podignut je u povodu obilježavanja 100. obljetnice američke Deklaracije o neovisnosti (1776); spomenik je bio poklon francuskoga naroda američkomu.

Izgrađen je po idejnom nacrtu francuskog povjesničara Edouarda de Laboulayea (1865), dijelove je izradio francuski kipar F. A. Bartholdi (1875–85), a čeličnu konstrukciju A. G. Eiffel. Na postolju, koje je izradio američki arhitekt R. M. Hunt, uklesani su stihovi pjesme Novi kolos Emme Lazarus (1883).

Nakon izradbe u Francuskoj, dijelovi spomenika brodom su bili prevezeni u SAD, gdje su sastavljeni (1886) u tada još aktivnoj tvrđavi Fort Wood. God. 1924. proglašen je nacionalni spomenikom. God. 1956. otok je dobio ime Otok slobode, a 1965. s njim je umjetno spojen otočić Ellis, do tada karantena i glavno središte za prijam imigranata u SAD. U postolju spomenika nalazi se Muzej američkog useljeništva, a u kruni vidikovac. Na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine od 1984. (Hrvatska enciklopedija)

.

Show

Jimmy Stanić je u studiju i ponovno snima, pridružila mu se i Barbara

Istinska legenda hrvatske glazbe, Jimmy Stanić (91), ponovno je u studiju gdje s Orkestrom Josipa Cvitanovića snima novi album. Na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Legendarni Jimmy Stanić ponovno je u studiju, što je vijest koja će sigurno razveseliti njegove brojne obožavatelje. Stanić (91) u studiju Croatia Recordsa snima novi album zajedno s Orkestrom Josipa Cvitanovića, a na snimanju mu se pridružila i supruga Barbara.

Život ove istinske ikone hrvatske glazbe sve je samo ne dosadan i uobičajen. Iako je s vremenom postao gotovo zaštitni znak Zagreba, rodom je iz Dubrovnika, što je možda manje poznato. Živi u Utrinama, iako je zapravo s Trešnjevke. Onu legendarnu bubu više ne vozi, iako ga je vjerno služila čak 30 godina.


Jimmy Stanić se oženio tek u 61. godini, a do 55. živio je kao pravi dečko – s mamom. Susret sa svojom suprugom Barbarom Trohar ovako je opisao: “Ugledao sam je s leđa, a potom pohitao da je vidim i s prednje strane”. Nije se, kaže, ranije ženio jer je čekao pravu i – dočekao je. 

No kao i u svakom braku, i u njihovom ima trzavica, ali sve se to brzo riješi. ”Naljutim se, ali ne mogu reći da se to na meni vidi. Naljute me neke stvari, ali onda ja to s Barbarom rešim”, kazao je Stanić.

Iako mu se bogata karijera proteže na više desetljeća i obilježena je brojnim hitovima poput “Prolazi sve…”, “Kobila Suzy”, “Prsluk pucam”, “Pokloni svoj mi foto”, “Dimnjačar” i mnogim drugima, od glazbe se, priznaje, nije obogatio.

”Ne, nažalost. Ja volim pevati. Nisam nikad nikom rekel – morate mi tolko platiti, inače ne bum peval. Rekel sam: ‘kolko možete tolko mi platite, jebi ga’. U Bosni mi je jedna gatara gatala pa mi veli: ‘dečko, ti ne buš nikad imal gomilu love, al – uvek bu ti kapalo…’ I, tak je do danas”, rekao je svojedobno za Jutarnji.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP