Prati nas

Show

Ponos Amerike

Trumpovi birači imaju poruku za francuskog predsjednika Gerarda Depardieua

U svojoj gledanoj emisiji pokazao je urnebesni anketu snimljenu među Trumpovim biračima kojima je podvalio vijest da Trump namjerava vratiti Kip slobode Francuzima jer mu se ne sviđa poruka koju šalje imigrantima. Kao i to da se francuski predsjednik zove  – Gerard Drpardieu.

Objavljeno

|

screenshot: Jimmy Kimmel Show

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da Europi treba vojska kako bi smanjila ovisnost o Sjedinjenim Državama u obrani, američki predsjednik Donald Trump nije krio nezadovoljstvo.

Otrovni niz twittova koje je uputio prema Macronu i Europi inspirirao je popularnog voditelja Jimmyja Kimmela da se našali s Trumpovim pristašama. U svojoj gledanoj emisiji pokazao je urnebesnu anketu snimljenu među Trumpovim biračima kojima je podvalio vijest da Trump namjerava vratiti Kip slobode, najprepoznatljiviji simbol Sjedinjenih Država, Francuzima jer mu se ne sviđa poruka koju šalje o “siromašnim i umornim imigrantima”. Kao i to da se francuski predsjednik zove  – Gerard Depardieu.„Što god on kaže, mislim da je to sjajno“, kazala je upitana gospođa, dok je njena prijateljica dodala: „Apsolutno! To je dobra ideja!“

„Mislim da bi predugo trajalo da se vrati natrag u Francusku, s obzirom na veličinu. Ne vidim smisao investiranja u besmisleni transport“, kazao je jedan mladić. Novinar mu je tada rekao kako bi se poreznim obveznicima uštedjelo 1,2 milijuna dolara kada bi se kip istopio za bakar i ugradio u Bijelu kuću. „Ako bismo uštedjeli, onda je to dobra ideja“, odgovorio je mladić.

No Amerikanci imaju i poruku za francuskog predsjednika kojeg ne razlikuju od popularnog glumca. „Predsjedniče Gerarde Depardieu, drago nam je da konačno imamo predsjednika s mudima“, izgovorila je u kameru ponosna Trumpova biračica.

O Kipu slobode

Kip slobode (puno ime »Sloboda prosvjetljuje svijet«, engleski Liberty Enlightening the World), monumentalni kip žene koja u ruci drži upaljenu baklju, smješten na Otoku slobode (Liberty Island, prije Bedloe’s Island) u New Yorku. Zajedno s postoljem visok je 93 m, a podignut je u povodu obilježavanja 100. obljetnice američke Deklaracije o neovisnosti (1776); spomenik je bio poklon francuskoga naroda američkomu.

Izgrađen je po idejnom nacrtu francuskog povjesničara Edouarda de Laboulayea (1865), dijelove je izradio francuski kipar F. A. Bartholdi (1875–85), a čeličnu konstrukciju A. G. Eiffel. Na postolju, koje je izradio američki arhitekt R. M. Hunt, uklesani su stihovi pjesme Novi kolos Emme Lazarus (1883).

Nakon izradbe u Francuskoj, dijelovi spomenika brodom su bili prevezeni u SAD, gdje su sastavljeni (1886) u tada još aktivnoj tvrđavi Fort Wood. God. 1924. proglašen je nacionalni spomenikom. God. 1956. otok je dobio ime Otok slobode, a 1965. s njim je umjetno spojen otočić Ellis, do tada karantena i glavno središte za prijam imigranata u SAD. U postolju spomenika nalazi se Muzej američkog useljeništva, a u kruni vidikovac. Na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine od 1984. (Hrvatska enciklopedija)

.

Show

Madonna (60) je ‘popeglala’ snimku s Eurosonga. Ovako je to trebalo zvučati

‘Fino uređeno. Ne može se čuti niti jedan promašeni ton. Skidam kapu’, napisao je jedan od brojnih komentatora, dok se drugi pitaju gdje su nestali originalni vokali.

Objavljeno

|

Autor

Komentatori nastupa možda najveće živuće pop-ikone Madonne na Eurosongu brojni su i mogu se podijeliti u dvije skupine. Iako Madonna nikada nije bila posebno dobra pjevačica, u prvoj su skupini slušatelji razočarani onime što je servirala na najvećoj glazbenoj pozornici.

Falšanje i nedostatak daha nije se moglo ne primijetiti iako svi znamo da pjevanje nikada nije bilo glavni adut pjevačice koja je rušila barijere. Zato su u drugoj skupini oni, a među njima smo i mi, koji opraštaju sve i  tvrde: “Bez obzira na sve, kraljica ostaje kraljica.” Jer Madonnu jednostavno ne možemo promatrati bez “minulog rada”, zar ne?Šezdesetogodišnja zvijezda, čini se, ne može se pomiriti sa starenjem, a ni s činjenicom da su danas glazbeno tržište i sama scena bitno drugačiji od “njenih vremena”. I zato mladima njeni nastupi malo znače, a stariji su razočarani, pomalo i tužni. “Kraljica je u falšu i dok govori”, komentirala je operna pjevačica i članica žirija glazbenih televizijskih natjecanja Martina Tomčić.

Da je i sama Madonna svjesna vizualno sjajnog, ali vokalno lošeg nastupa govori i činjenica da je je na službenom Youtube kanalu objavila “popeglanu” snimku (vidi gore) koja nam, zapravo, govori kako je nastup trebao zvučati.

“Fino uređeno. Ne može se čuti niti jedan promašeni ton. Skidam kapu”, napisao je jedan od brojnih komentatora, dok se drugi pitaju gdje su nestali originalni vokali. “Ovo nije kaos koji sam gledala na televiziji”, zaključak je druge obožavateljice. “Fotošopirala si glas”, kaže treća u raspravi koja je u samo jednom danu nanizala 5.400 komentara.

Nastavi čitati