Prati nas

Vijesti

Zajedništvo

‘Bake i djedove treba voditi na obiteljske odmore’

Možete li se zamisliti sa sinom i snahom na skijanju? Ili sa kćeri i zetom na jadranskoj plaži? Mnogima je ovo noćna mora, no postoje i oni koji misle drugačije. je li moralna obeza u potpunosti uključiti starije u život obitelji?

Objavljeno

|

Voditi baku i djeda na more?
foto: Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash

Trebaju li na obiteljske odmore ići samo roditelji i djeca ili im se trebaju pridružiti bake i djedovi? Možete li se zamisliti sa sinom i snahom na skijanju? Ili sa kćeri i zetom na jadranskoj plaži? Mnogima je ovo noćna mora, no postoje i oni koji misle drugačije.

Prema riječima nove britanske ministrice sporta i civilnog društva, bake i djedove trebalo bi voditi na obiteljski odmor. Izjavila je Mims Davies u razgovoru za Sunday Telegraph, dajući za primjer mediteranske nacije koje ne isključuju bake i djedove iz obiteljskog života.

Kaže, riječ je o moralnoj obvezi kako bi se zaustavio trend da se stariji osjećaju sve napuštenije. Ova konzervativna ministrica je bivša njegovateljica i posebno je senzibilizirana na probleme starijih.

“Nikada ne bih požalila biti prisutna u posljednjem dijelu života svojih roditelja”, navodi Davies, koja kaže kako su ljudi spremni uključiti djecu u svoje živote i uživati zajedno s njima, no da se uključivanje starijih doživljava kao nešto teži zadatak.

Poslodavci bi, misli, morali davati više slobodnog vremena svojim zaposlenicima kako bi mogli paziti na usamljene članove obitelji, na sličan način kao što rezervni sastav oružanih snaga dobiva slobodno za sudjelovanje u njima.

Britanska vlada osnovala je povjerenstvo za usamljenost te je u listopadu pokrenula i strategiju borbe protiv ovog suvremenog, vrlo raširenog problema.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.