foto: Pixabay

Tko će to provesti?

Zagreb je propisao kastraciju pasa i mačaka. Postoje izuzeci

Autor: • 17. 12. 2018. • Vijesti504 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Zagrebačka Gradska skupština donijela je odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama, kojom se propisuje trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Kada se ne moraju sterilizirati mačke i psi? 

Odlukom su ujedno propisana izuzeća od obvezne sterilizacije pod uvjetom da se posjednici životinja evidentiraju u gradskom upravnom tijelu za zaštitu životinja.1.

Ako je vlasnik psa ili mačke uzgajivač kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji koji ima rješenje o registraciji uzgoja nadležnog tijela.

2.

Ako vlasnik psa ili mačke koji nije uzgajivač kućnih ljubimca namijenjenih prodaji ima rodovnicu za kućnog ljubimca izdanu ili nostrificiranu od strane Hrvatskog kinološkog saveza ili Saveza felinoloških društava Hrvatske. 

3.

Ako vlasnik psa ili mačke sam zbrinjava mladunčad svog kućnog ljubimca, samostalno ili udomljavanjem. 

4.

Ako vlasnik psa ili mačke ne razmnožava svog kućnog ljubimca i provodi preventivne mjere kontrole razmnožavanja. 

5.

Ako prema mišljenju doktora veterinarske medicine sterilizacija nije preporučljiva jer bi takav zahvat mogao ugroziti zdravlje ili život kućnog ljubimca. 

Prijatelji životinja su zadovoljni

Odluku o sterilizaciji pozdravili su Prijatelji životinja, istaknuvši da se Zagreb time pridružio gradovima i općinama, njih više od 130, koji su se uskladili s novim Zakonom o zaštiti životinja.

Zagreb bi, napominju, osim propisivanja trajne sterilizacije, uz evidentirane izuzetke, trebao početi s kontrolom mikročipiranja koju je, prema Zakonu o zaštiti životinja, trebao provesti do 30. lipnja 2018. godine.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.