Prati nas

Aktivno starenje

Luda avantura

Moreplovac (71) odlučio prijeći Atlantski ocean u bačvi

„Koji je cilj ovoga? Pa vjerojatno da samom sebi dokažem da to mogu“, rekao je moreplovac Jean-Jacques Savin prije nego se otisnuo na put preko Atlantskog oceana u narančastoj bačvu. Nije se ipak odrekao svog luksuza jer je sa sobom ponio vina da proslavi Novu godinu i rođendan.

Objavljeno

|

foto: BOUTESA/Facebook

Većina ljudi provodi dane oko Božića mirno i u krugu obitelji. No jedan Francuz odlučio se na nešto posve drugo. Nešto prije Božića, otisnuo se na put preko Atlantskog oceana i to – u bačvi. Moreplovac Jean-Jacques Savin trenutno se nalazi negdje nasred oceana kojim plovi u jarko narančastoj bačvi. Pogone ga isključivo morske struje, a nada se da će za tri mjeseca doći do Karipskog otočja.

“Koji je cilj ovoga? Pa vjerojatno da samom sebi dokažem da to mogu”, rekao je Savin novinskoj agenciji AFP. Nada se da će ga struje odvesti od Kanarskih otoka gdje je započeo svoju avanturu sve do Kariba. Ne zna se točno gdje će pristati no volio bi da to budu francuski otoci Martinique ili Guadalupe. “To bi bilo lakše zbog papirologije i povratka bačve u Francusku”, kaže Savin.Savinu ovakve avanture nisu strane. On je bivši vojni padobranac, bio je pilot i radio kao rendžer. Prema podacima na njegovoj web stranici, Atlantski je ocean prešao već četiri puta jedrilicom. Ovaj put želi ocean prijeći na način da ne bude “kapetan svog broda”, već “putnik mora”. Svoj je neobičan brod pripremao mjesecima. Bačva u kojoj plovi ima tek šest četvornih metara i teži oko 500 kilograma. U njoj se nalazi krevet za spavanje, mala kuhinjica i spremište. Na bačvi je i nekoliko prozora kroz koja Savim može gledati prema nebu ili u more.

No unatoč malom životnim prostoru, Savin se nije u potpunosti odrekao luksuza. Na put je ponio zalihu gusje jetre, bocu bijelog vina Sauternes kojim će proslaviti Novu godinu te bocu crnog Saint-Emiliona za njegov 72. rođendan u siječnju.

Tijekom putovanja Savin će u ocean bacati oznake koje će kasnije pomoći organizaciji JCOMMOPS koja motri kretanje morskih struja. Znanstvenici će također analizirati kako na Savina utječu samoća i boravak u malom prostoru. Iako Savin putuje sam, možete ga pratiti na njegovom putu jer će on sve etape puta bilježiti na svojoj Facebook stranici.

.

Aktivno starenje

Umirovljenica naštrikala 450 kaputića i deka za pse iz azila

Omiljeni hobi 89-godišnje Maisie Green je štrikanje i heklanje. Osim toga, jako voli i pse pa je spojila ugodno s korisnim i za pse iz azila napravila tople divotice koje će ih grijati i utješiti dok ne pronađu svoj zauvijek dom.

Objavljeno

|

Uz sve crne i loše vijesti, dobro nam dođe i malo pozitivnih i lijepih priča. Azil za pse iz Basildona u Engleskoj na svojoj se Facebook stranici zahvalio svojoj volonterki koja je za pse u skloništi naštrikala čak 450 puloverića i pokrivača.

Omiljeni hobi 89-godišnje Maisie Green je štrikanje i heklanje. Osim toga, jako voli i pse pa je spojila ugodno s korisnim i za pse iz azila napravila tople divotice koje će ih grijati i utješiti dok ne pronađu svoj zauvijek dom.Gospođi Green treba oko tri dana da napravi pokrivač te nešto više od dana za kaputić. najčešće štrika navečer uz televiziju, a kad prikupi dovolčjno gotovih stvari, posjeti skonište i psima uruči darove.

Green je inače članica štrikačkog kluba u obližnjem domu umirovljenika. I ostali štićenici doma rado štrikaju i heklaju za pse tako da u skloništu u Basildonu doista nikome nije hladno.

Nastavi čitati