Prati nas

Aktivno starenje

Luda avantura

Moreplovac (71) odlučio prijeći Atlantski ocean u bačvi

„Koji je cilj ovoga? Pa vjerojatno da samom sebi dokažem da to mogu“, rekao je moreplovac Jean-Jacques Savin prije nego se otisnuo na put preko Atlantskog oceana u narančastoj bačvu. Nije se ipak odrekao svog luksuza jer je sa sobom ponio vina da proslavi Novu godinu i rođendan.

Objavljeno

|

foto: BOUTESA/Facebook

Većina ljudi provodi dane oko Božića mirno i u krugu obitelji. No jedan Francuz odlučio se na nešto posve drugo. Nešto prije Božića, otisnuo se na put preko Atlantskog oceana i to – u bačvi. Moreplovac Jean-Jacques Savin trenutno se nalazi negdje nasred oceana kojim plovi u jarko narančastoj bačvi. Pogone ga isključivo morske struje, a nada se da će za tri mjeseca doći do Karipskog otočja.

“Koji je cilj ovoga? Pa vjerojatno da samom sebi dokažem da to mogu”, rekao je Savin novinskoj agenciji AFP. Nada se da će ga struje odvesti od Kanarskih otoka gdje je započeo svoju avanturu sve do Kariba. Ne zna se točno gdje će pristati no volio bi da to budu francuski otoci Martinique ili Guadalupe. “To bi bilo lakše zbog papirologije i povratka bačve u Francusku”, kaže Savin.

Savinu ovakve avanture nisu strane. On je bivši vojni padobranac, bio je pilot i radio kao rendžer. Prema podacima na njegovoj web stranici, Atlantski je ocean prešao već četiri puta jedrilicom. Ovaj put želi ocean prijeći na način da ne bude “kapetan svog broda”, već “putnik mora”. Svoj je neobičan brod pripremao mjesecima. Bačva u kojoj plovi ima tek šest četvornih metara i teži oko 500 kilograma. U njoj se nalazi krevet za spavanje, mala kuhinjica i spremište. Na bačvi je i nekoliko prozora kroz koja Savim može gledati prema nebu ili u more.

No unatoč malom životnim prostoru, Savin se nije u potpunosti odrekao luksuza. Na put je ponio zalihu gusje jetre, bocu bijelog vina Sauternes kojim će proslaviti Novu godinu te bocu crnog Saint-Emiliona za njegov 72. rođendan u siječnju.

Tijekom putovanja Savin će u ocean bacati oznake koje će kasnije pomoći organizaciji JCOMMOPS koja motri kretanje morskih struja. Znanstvenici će također analizirati kako na Savina utječu samoća i boravak u malom prostoru. Iako Savin putuje sam, možete ga pratiti na njegovom putu jer će on sve etape puta bilježiti na svojoj Facebook stranici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.