Prati nas

Show

Karoca gre

Otišao je Jakša Fiamengo. Kako je napisao ‘Karocu’?

U 72. godini preminuo je veliki pjesnik i akademik Jakša Fiamengo. Piva klapa ispo’ volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku… samo su neke od pjesama izašle iz zlatnog pera dalmatinskog barda.

Objavljeno

|

Jakša Fiamengo (screenshot: ZAMP/Youtube)

Napustio nas je veliki pjesnik Jakša Fiamengo. Bard komiškog, dalmatinskog i hrvatskog pjesništva te član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti rođen je u Komiži na otoku Visu 26. studenog 1946. godine. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu. Fiamengo je autor nekih od najpoznatijih klapskih pjesama kao i brojnih hitova svog velikog prijatelja Olivera Dragojevića.

Piva klapa ispo’ volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku… samo su neke od pjesama izašle iz zlatnog pera Jakše Fiamenga. “Kao pisac anonimno sam tri godine ispravljao i prepravljao stihove skladbi što su se izvodile na festivalima. Bio sam tada član žirija za nove pjesme na Splitskom festivalu, svima nam je bilo stalo da dobro zvuči ono što se tamo izvodi, pa smo prepravljali sve što je bilo loše. A onda mi je pokojni Zdenko Runjić predložio da sam počnem pisati stihove”, ispričao je za Jutarnji list Jakša svoje početke.

Autor je i 16 knjiga poezije i dobitnik mnogih državnih priznanja za književnost te Porina za životno djelo. Često je isticao da mu je možda i najdraža pjesma “Karoca gre” jer je najživotnija. Pogledajte kako je ona nastala.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.