Prati nas

Show

Preminuo je Milan Sijerković – meteorolog i sakupljač narodnih mudrosti

Potječem iz ribarske obitelji i oni su morali paziti na to da predvide vrijeme prije izlaska na otvoreno more i kakvo će ono biti za vrijeme povratka kući. Naročito dok sam bio dječak i pomagao u ribarenju, trebalo je puno vremena da se ode i vrati iz ribolova, pa je trebalo znati predvidjeti kakvo nas vrijeme na moru čeka. 

Objavljeno

|

Milan Sijerković (screenshot: HTV)

“Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto. Danas nas je napustio jedan i jedini”, napisalo je Hrvatsko meteorološko društvo na svojoj Facebook stranici objavljujući smrt meteorologa Milana Sijerkovića u 84. godini. 

Najpoznatiji hrvatski prognostičar vremena rođen je u Baošićima, u Boki Kotorskoj 5. studenog 1935. godine, a vrijeme je predviđao službeno od 1968. godine.

“Moglo bi se reći da sam od djetinjstva bio usmjeren na promatranje vremena. Potječem iz ribarske obitelji i oni su morali paziti na to da predvide vrijeme prije izlaska na otvoreno more i kakvo će ono biti za vrijeme povratka kući. Naročito dok sam bio dječak i pomagao u ribarenju, trebalo je puno vremena da se ode i vrati iz ribolova, pa je trebalo znati predvidjeti kakvo nas vrijeme na moru čeka. Pratio sam što je stariji ribari rade. U toj je družini uvijek bio neko tko je proricao vrijeme i u tome je nastala moja ljubav prema proricanju vremena. Kasnije je to vodilo do srednje hidrometeorloške škole i kao kruna svega upis na Prirodoslovno matematički fakultet”, ispričao je 2016. godine za Dnevnik.hr.

Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu i bio je jedno od najpoznatijih televizijskih lica Hrvatske. Do umirovljenja je bio pred kamerama HRT-a, a potom je informirao gledatelje Nove TV koja je mudro iskoristila njegovo iskustvo i povjerenje koje uživao među gledateljima. Ostat će zapamćen po svojem uglađenom nastupu i znanstvenom pristupu začinjenom narodnim mudrostima koje je vrijedno bilježio.

Ako list na drvu dugo ostane, jaka zima nastane.

Sunčani Svi sveti, obilje žira i žita ljeti.

Ako je Martin (11.11.) oblačan ili maglen, doći će zima blaga kao jesen.

Kakvo vrijeme Ivan ima (sv. Ivan od Križa 24.11.), takva bude zima.

Sveta Kata (25.11.), snijeg na vrata

Gospe od Kaštela, snijeg do maštela. (21.11. maštel je čabar, vjedro, kaca)

Kad prosincem traju snijeg i zima, onda zemlja žitom rodit ima.

Sveti Luka rado snijegom fruka. (18.10. zamjetno zahladnjenje)

Šimun i Juda – repu duda. (sv. Šimun i Juda Tadej 28.10.)

Milan Sijerković – prognoza vremena, srpanj 1973. 

Milan Sijerković (screenshot: Nova TV)
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.