Prati nas

Vijesti

Ljepota i sport

Što povezuje Kolindu Grabar-Kitarović s hrvatskom sirotinjom?

Za sirotinju predsjednica, možda i danas, ostavlja hranu pored kontejnera, baš kako je iskreno i naivno progovorila u predizbornoj kampanji. U konačnici, i ta sirotinja voli pogledati dobru utakmicu i lijepu predsjednicu. I vrlo vjerojatno, srca punog sportskih uspjeha, glasa za najsportskiju i najljepšu državnicu na svijetu.

Objavljeno

|

Kolinda Grabar-Kitarović, Svjetsko nogometno prvenstvo, Soči

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je posebna gošća da dodjeli Zlatne lopte hrvatskom reprezentativcu Luki Modriću. Izbor je organizirao francuski magazin “France Football”. Ovoga puta nije zakoračila na pozornicu, već se oglasila video vezom.

Kolinda Grabar-Kitarović voli reflektore i druženje s popularnima, najčešće sportašima i sportskim moćnicima koji ne plaćaju porez u Hrvatskoj. Odabrala je put do drugog mandata koji se oslanja na bazičnu ljudsku prirodu. Naime, lakše i jače se identificiramo sa sportskim idolima, nego s poslom koji obavljamo ili društvenom skupinom kojoj pripadamo. Podupiranje omiljene sportske momčadi najjače je ljepilo koje može povezati različite dobne, obrazovne i ekonomske statuse; siromašne i stanovnicu vile na Pantovčaku.


Sport je, potvrdila su neka američka istraživanja, čak i snažnija identitetska odrednica od religije. I hrvatska predsjednica je to, zahvaljujući svojem nagonu za samoodržanje, shvatila. Jer, teško je povjerovati da iza njenog javnog nastupa postoji pomno smišljena agenda pa će u jednom trenutku odbiti novinarima govoriti o svojoj fizičkoj preobrazbi, jer njena ženstvenost i ljepota, objašnjeno je, „nisu ono što stavlja u prvi plan“, a u drugom će spremno štiklom nagaziti loptu pred objektivima ruske inačice francuskog modnog žurnala “Marie Claire”.

“Imamo predsjednicuuuuu”

Do sada je priznala da se precijenila kada nam je obećala da će iseliti iz rezidencije na Pantovčaku, ali i to da smo je krivo razumjeli kako ćemo za njenog mandata doživjeti blagostanje.

„Prije nego što se počnem zahvaljivati htjela bih nešto reći. Kada sam krenula u ovu bitku, kada sam prihvatila tu čast HDZ-a i Tomislava Karamarka mnogi su mi govorili: ‘Što ti to treba? Ulaziš u bitku koju ćeš izgubiti’ , ali ja se ne predajem. Tako ćemo raditi i za Hrvatsku. Bit će Hrvatska među najrazvijenijim i najprosperitetnijim zemljama EU“, rekla je nakon što je tijekom izborne noći njen tadašnji politički pokrovitelj Karamarko izustio sada već antologijsko „Imamo predsjednicuuuuu“.

Mirovina u visini 60% od prosječne plaće

“Više ću skrbiti za ljude starije životne dobi u svim dijelovima Republike Hrvatske koji ne mogu vlastitim prihodima pokrivati troškove zdravstvene skrbi. Zalagati se za usklađivanje mirovina s rastom plaća, BDP-om i troškovima života, s ciljem dosezanja mirovina do razine 60% prosječne plaće i time osiguravati egzistencijalni minimum mjesečnih primanja“, najavila je u svom predizbornom programu.

Ali Kolinda je zavoljela reflektore i reflektori vole nju. A pod reflektorima, znamo, nema mjesta za siromašne i gladne. Za sirotinju predsjednica, možda i danas, ostavlja hranu pored kontejnera, baš kako je iskreno i naivno progovorila u predizbornoj kampanji. U konačnici, i ta sirotinja voli pogledati dobru utakmicu i lijepu predsjednicu. I vrlo vjerojatno, srca punog sportskih uspjeha, navija za najsportskiju i najljepšu državnicu na svijetu.

.

Vijesti

Predsjednica je u povlaštenu mirovinu poslala dvije osobe, mediji tvrde da je riječ o svećenicima

Najviše osoba u privilegirane je mirovine otpremio prvi predsjednik Franjo Tuđman – 495, predsjednik Mesić 85, Ivo Josipović dvije. Vlatko Pavletić je u dva mjeseca obnašanja dužnosti predsjednika u mirovinu stigao poslati 18 osoba, a Zlatko Tomčić u dva tjedna – dvije.

Objavljeno

|

Autor

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne želi otkriti imena dviju osoba koje je predsjednica tijekom mandata poslala u povlaštenu mirovinu koja se dodjeljuje zbog osobitog doprinosa za razvoj Oružanih snaga, javlja Jutarnji.

Iz neslužbenih izvora bliskih Uredu predsjednice Jutarnji doznaje da su obje osobe kojima je predsjednica osigurala povlaštene mirovine – svećenici. N1 pak doznaje da su u mirovinu poslani vojni ordinarij u miru monsinjor Juraj Jezerinac i monsinjor Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.


Predsjednik države kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga ima ovlast da diskrecijskom odlukom nekog od pripadnika Oružanih snaga, policije i tajnih službi pošalje u povlaštenu mirovinu, a to znači i prije nego što je ta osoba po godinama života i staža stekla zakonske uvjete za umirovljenje.

Komu predsjednik može dati mirovinu?

Prema zakonu, međutim, predsjednik privilegiranom mirovinom ne može nagraditi bilo koga, već samo osobu koja imaju “osobite zasluge za unaprjeđenje Oružanih snaga”. Ta je predsjednička ovlast propisana člankom 5. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba.

Najviše osoba u privilegirane je mirovine otpremio prvi predsjednik Franjo Tuđman – 495, predsjednik Mesić 85, Ivo Josipović dvije. Vlatko Pavletić je u dva mjeseca obnašanja dužnosti predsjednika u mirovinu stigao poslati 18 osoba, a Zlatko Tomčić u dva tjedna – dvije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP