Prati nas

Vijesti

Ljepota i sport

Što povezuje Kolindu Grabar-Kitarović s hrvatskom sirotinjom?

Za sirotinju predsjednica, možda i danas, ostavlja hranu pored kontejnera, baš kako je iskreno i naivno progovorila u predizbornoj kampanji. U konačnici, i ta sirotinja voli pogledati dobru utakmicu i lijepu predsjednicu. I vrlo vjerojatno, srca punog sportskih uspjeha, glasa za najsportskiju i najljepšu državnicu na svijetu.

Siniša Bogdanić

Objavljeno

|

Kolinda Grabar-Kitarović, Svjetsko nogometno prvenstvo, Soči

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je posebna gošća da dodjeli Zlatne lopte hrvatskom reprezentativcu Luki Modriću. Izbor je organizirao francuski magazin “France Football”. Ovoga puta nije zakoračila na pozornicu, već se oglasila video vezom.

Kolinda Grabar-Kitarović voli reflektore i druženje s popularnima, najčešće sportašima i sportskim moćnicima koji ne plaćaju porez u Hrvatskoj. Odabrala je put do drugog mandata koji se oslanja na bazičnu ljudsku prirodu. Naime, lakše i jače se identificiramo sa sportskim idolima, nego s poslom koji obavljamo ili društvenom skupinom kojoj pripadamo. Podupiranje omiljene sportske momčadi najjače je ljepilo koje može povezati različite dobne, obrazovne i ekonomske statuse; siromašne i stanovnicu vile na Pantovčaku.


Sport je, potvrdila su neka američka istraživanja, čak i snažnija identitetska odrednica od religije. I hrvatska predsjednica je to, zahvaljujući svojem nagonu za samoodržanje, shvatila. Jer, teško je povjerovati da iza njenog javnog nastupa postoji pomno smišljena agenda pa će u jednom trenutku odbiti novinarima govoriti o svojoj fizičkoj preobrazbi, jer njena ženstvenost i ljepota, objašnjeno je, „nisu ono što stavlja u prvi plan“, a u drugom će spremno štiklom nagaziti loptu pred objektivima ruske inačice francuskog modnog žurnala “Marie Claire”.

“Imamo predsjednicuuuuu”

Do sada je priznala da se precijenila kada nam je obećala da će iseliti iz rezidencije na Pantovčaku, ali i to da smo je krivo razumjeli kako ćemo za njenog mandata doživjeti blagostanje.

„Prije nego što se počnem zahvaljivati htjela bih nešto reći. Kada sam krenula u ovu bitku, kada sam prihvatila tu čast HDZ-a i Tomislava Karamarka mnogi su mi govorili: ‘Što ti to treba? Ulaziš u bitku koju ćeš izgubiti’ , ali ja se ne predajem. Tako ćemo raditi i za Hrvatsku. Bit će Hrvatska među najrazvijenijim i najprosperitetnijim zemljama EU“, rekla je nakon što je tijekom izborne noći njen tadašnji politički pokrovitelj Karamarko izustio sada već antologijsko „Imamo predsjednicuuuuu“.

Mirovina u visini 60% od prosječne plaće

“Više ću skrbiti za ljude starije životne dobi u svim dijelovima Republike Hrvatske koji ne mogu vlastitim prihodima pokrivati troškove zdravstvene skrbi. Zalagati se za usklađivanje mirovina s rastom plaća, BDP-om i troškovima života, s ciljem dosezanja mirovina do razine 60% prosječne plaće i time osiguravati egzistencijalni minimum mjesečnih primanja“, najavila je u svom predizbornom programu.

Ali Kolinda je zavoljela reflektore i reflektori vole nju. A pod reflektorima, znamo, nema mjesta za siromašne i gladne. Za sirotinju predsjednica, možda i danas, ostavlja hranu pored kontejnera, baš kako je iskreno i naivno progovorila u predizbornoj kampanji. U konačnici, i ta sirotinja voli pogledati dobru utakmicu i lijepu predsjednicu. I vrlo vjerojatno, srca punog sportskih uspjeha, navija za najsportskiju i najljepšu državnicu na svijetu.

.

Vijesti

Švedska se, kažete, sjajno nosi s koronavirusom? Kako to da njihov premijer najavljuje tisuće mrtvih?

Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Zbrajat ćemo mrtve u tisućama. Moramo se pripremiti na to”, rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter. Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna njega i s padom gospodarstva, prenosi Hina.

Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati “mjesecima, a ne tjednima”. “Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama.”


“Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da spriječimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sustav s time neće moći nositi“, rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo “više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih”.

Procjenu žrtava od koronavirusa u zemlji temelji prema iskustvima drugih zemalja i širenju virusa u Švedskoj. Po podacima od petka, u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika zaražena je 6.131 osoba, a umrlo je 358 ljudi.

Švedska je u odnosu na susjede uvela puno blaže mjere u suzbijanju širenja koronavirusa. “Mislim da se ne bi trebalo pretjerivati”, kaže Lofven. “Sve zemlje razmatraju kako nametnuti socijalnu distancu i ojačati zdravstveni sustav. Mi to činimo na drukčije načine, nekad smo i u drukčijim fazama epidemije.”

Lofven je rekao da je “slušao one s epidemiološkim znanjem” o pokušaju poravnanja krivulje zaraze, a vlada je slušala i druge u naporima za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP