Prati nas

Vijesti

e, to je čestitka!

Umaški umirovljenici slave, postavljen je rekord u visini božićnice

Grad Umag će svojim umirovljenicima podijeliti božićnice u iznosu od 1.200 pa čak do 4.200 kuna. Ovaj grad u Istri i inače prednjači po brizi za svoje najstarije sugrađane pa je tako nedavno izgrađen i najsuvremeniji dom umirovljenika, a starijim osobama omogućena je svao moguća pomoć koju trebaju.

Objavljeno

|

Gdje su najveće božićnice?
Umag (foto: Peko/Wikimedia)

Što kažete na 4.000 kuna božićnice? Ideja uopće nije loša, zar ne? Iako mnogi o tome mogu tek sanjati, za umirovljenike jednog hrvatskog grada izdašna božićnica postala je java. Naime, kako piše portal Gradonačelnik.hr, odlukom gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea proračunsko izdvajanje za Božićnice povećano je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, pa će tako umirovljenici s mirovinama nižim od 1.800 kuna, ovisno o visini primanja, za ove blagdane od Grada dobiti novčanu potporu u iznosu od 1.200 do 4.200 kuna.

Iz Grada Umaga kažu da će Božićnice primiti 110 umirovljenika, od čega njih dvadesetak u najvišem iznosu – 4.200 kuna. Grad Umag tako je za svoje umirovljenike u ovogodišnjem proračunu izdvojio pola milijuna kuna, 300 tisuća za božićnice i još 200 tisuća za jednokratne pomoći koje je 150 umirovljenika primilo tijekom godine.

“Želja nam je stvoriti najbolje uvjete za život najmlađih sugrađana, koji predstavljaju našu budućnost, ali i pomoći svim našim umirovljenicima. Upravo su nas naši građani treće životne dobi zadužili u razvoju naše male zajednice. Mi cijenimo i razumijemo što zajednica duguje svojim umirovljenicima, za sve što su za nju, tako nesebično i bezrezervno napravili”, kaže Bassanese.

Grad Umag je i inače visoko na listi gradova kad je u pitanju kvaliteta života. Vlastitim su sredstvima izgradili dom za starije i nemoćne osobe, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. Za godišnji rad izdvaja se 10,5 milijuna kuna, dok je smještaj za Umažane sufinanciran do 40% cijene.

Uz godišnji dodatak na mirovine, Umag svojim umirovljenicima osigurava zdravstvenu njegu u kući, sanitetski prijevoz, smještaj u specijalizirane socijalno-zdravstvene ustanove, uslugu pučke kuhinje, uslugu besplatne limfne drenaže te jednokratne i druge pomoći umirovljenicima i drugim bolesnim, nemoćnim i socijalno ugroženim osobama, piše portal Gradonačelnik.hr.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.