Prati nas

Vijesti

e, to je čestitka!

Umaški umirovljenici slave, postavljen je rekord u visini božićnice

Grad Umag će svojim umirovljenicima podijeliti božićnice u iznosu od 1.200 pa čak do 4.200 kuna. Ovaj grad u Istri i inače prednjači po brizi za svoje najstarije sugrađane pa je tako nedavno izgrađen i najsuvremeniji dom umirovljenika, a starijim osobama omogućena je svao moguća pomoć koju trebaju.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gdje su najveće božićnice?
Umag (foto: Peko/Wikimedia)

Što kažete na 4.000 kuna božićnice? Ideja uopće nije loša, zar ne? Iako mnogi o tome mogu tek sanjati, za umirovljenike jednog hrvatskog grada izdašna božićnica postala je java. Naime, kako piše portal Gradonačelnik.hr, odlukom gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea proračunsko izdvajanje za Božićnice povećano je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, pa će tako umirovljenici s mirovinama nižim od 1.800 kuna, ovisno o visini primanja, za ove blagdane od Grada dobiti novčanu potporu u iznosu od 1.200 do 4.200 kuna.

Iz Grada Umaga kažu da će Božićnice primiti 110 umirovljenika, od čega njih dvadesetak u najvišem iznosu – 4.200 kuna. Grad Umag tako je za svoje umirovljenike u ovogodišnjem proračunu izdvojio pola milijuna kuna, 300 tisuća za božićnice i još 200 tisuća za jednokratne pomoći koje je 150 umirovljenika primilo tijekom godine.


“Želja nam je stvoriti najbolje uvjete za život najmlađih sugrađana, koji predstavljaju našu budućnost, ali i pomoći svim našim umirovljenicima. Upravo su nas naši građani treće životne dobi zadužili u razvoju naše male zajednice. Mi cijenimo i razumijemo što zajednica duguje svojim umirovljenicima, za sve što su za nju, tako nesebično i bezrezervno napravili”, kaže Bassanese.

Grad Umag je i inače visoko na listi gradova kad je u pitanju kvaliteta života. Vlastitim su sredstvima izgradili dom za starije i nemoćne osobe, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. Za godišnji rad izdvaja se 10,5 milijuna kuna, dok je smještaj za Umažane sufinanciran do 40% cijene.

Uz godišnji dodatak na mirovine, Umag svojim umirovljenicima osigurava zdravstvenu njegu u kući, sanitetski prijevoz, smještaj u specijalizirane socijalno-zdravstvene ustanove, uslugu pučke kuhinje, uslugu besplatne limfne drenaže te jednokratne i druge pomoći umirovljenicima i drugim bolesnim, nemoćnim i socijalno ugroženim osobama, piše portal Gradonačelnik.hr.

.

Vijesti

Hod za život je odgođen. Hoće li se i ove godine održati dan prije izbora?

Ove se godine ‘za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti bez diskriminacije’ trebalo hodati tri subote u osam gradova.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Hod za Život 2019., Zagreb (foto: Sandro Bura)

Konzervativna manifestacija Hod za život ove se godine neće održati “u svibanjskom roku”. Organizatori su priopćili da se peto izdanje odgađa do daljnjega. Održat će se čim epidemiološka situacija to dopusti.

Podsjetimo, prošle se godine hodalo 25. svibnja na dan izborne šutnje uoči otvaranja birališta za Europski parlament. U svjetlu nenavođenja konkretnog datuma održavanja Hoda za život, moguće je da će epidemiološka situacija dopustiti održavanje manifestacija i dan prije parlamentarnih izbora.


“Pratit ćemo mjere Nacionalnog stožera, kako će se situacija odvijati i sukladno tome ćemo postupati”, kazala je Andrea Kotnik iz Organizacijskog odbora.

Ove se godine “za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti bez diskriminacije” trebalo hodati tri subote u osam gradova. Koordinator Hoda za život Zagreb Ivan Mihanović naveo je da će u Hodu, kada epidemiološke mjere to dopuste, sudjelovati Zagreb, Osijek, Slavonski Brod, Sisak, Rijeka, Zadar, Split i Imotski, a geslo ovogodišnjeg Hoda je “Za zaštitu svakog života bez diskriminacije”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP