Prati nas

Vijesti

e, to je čestitka!

Umaški umirovljenici slave, postavljen je rekord u visini božićnice

Grad Umag će svojim umirovljenicima podijeliti božićnice u iznosu od 1.200 pa čak do 4.200 kuna. Ovaj grad u Istri i inače prednjači po brizi za svoje najstarije sugrađane pa je tako nedavno izgrađen i najsuvremeniji dom umirovljenika, a starijim osobama omogućena je svao moguća pomoć koju trebaju.

Objavljeno

|

Gdje su najveće božićnice?
Umag (foto: Peko/Wikimedia)

Što kažete na 4.000 kuna božićnice? Ideja uopće nije loša, zar ne? Iako mnogi o tome mogu tek sanjati, za umirovljenike jednog hrvatskog grada izdašna božićnica postala je java. Naime, kako piše portal Gradonačelnik.hr, odlukom gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea proračunsko izdvajanje za Božićnice povećano je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, pa će tako umirovljenici s mirovinama nižim od 1.800 kuna, ovisno o visini primanja, za ove blagdane od Grada dobiti novčanu potporu u iznosu od 1.200 do 4.200 kuna.

Iz Grada Umaga kažu da će Božićnice primiti 110 umirovljenika, od čega njih dvadesetak u najvišem iznosu – 4.200 kuna. Grad Umag tako je za svoje umirovljenike u ovogodišnjem proračunu izdvojio pola milijuna kuna, 300 tisuća za božićnice i još 200 tisuća za jednokratne pomoći koje je 150 umirovljenika primilo tijekom godine.


“Želja nam je stvoriti najbolje uvjete za život najmlađih sugrađana, koji predstavljaju našu budućnost, ali i pomoći svim našim umirovljenicima. Upravo su nas naši građani treće životne dobi zadužili u razvoju naše male zajednice. Mi cijenimo i razumijemo što zajednica duguje svojim umirovljenicima, za sve što su za nju, tako nesebično i bezrezervno napravili”, kaže Bassanese.

Grad Umag je i inače visoko na listi gradova kad je u pitanju kvaliteta života. Vlastitim su sredstvima izgradili dom za starije i nemoćne osobe, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. Za godišnji rad izdvaja se 10,5 milijuna kuna, dok je smještaj za Umažane sufinanciran do 40% cijene.

Uz godišnji dodatak na mirovine, Umag svojim umirovljenicima osigurava zdravstvenu njegu u kući, sanitetski prijevoz, smještaj u specijalizirane socijalno-zdravstvene ustanove, uslugu pučke kuhinje, uslugu besplatne limfne drenaže te jednokratne i druge pomoći umirovljenicima i drugim bolesnim, nemoćnim i socijalno ugroženim osobama, piše portal Gradonačelnik.hr.

.

Vijesti

‘Manipulativno i pokvareno!’ Sindikat umirovljenika optužio Hrelju da se kiti tuđim perjem

Povećanje cenzusa je razlog višekratnih prosvjeda Sindikata umirovljenika na Markovu trgu, a upravo je prošlog četvrtka postignut načelni dogovor s ministrom mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Objavljeno

|

Autor

Tko je Silvano Hrelja?

Na adrese redakcija stigao je poziv na konferenciju za medije Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) koja bi se trebala održati u četvrtak. Tema je, kažu u dopisu, peticija HSU-a za dostupnost zdravstvene zaštite za starije i siromašne.

“Najavljujemo akciju prikupljanja potpisa na području cijele Hrvatske za povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja pojasnit će motive za ovu akciju, iznijeti zanimljive činjenice o našem javnom osiguravatelju i, kao i uvijek, u svom prepoznatljivom stilu –  sve potkrijepiti brojevima”, stoji u objašnjenju. HSU, naime, traži da cenzus za samca bude za samca 2.340 kuna, a za svakog člana istog kućanstva 1.830 kuna.


Podsjetimo, povećanje cenzusa je razlog višekratnih prosvjeda Sindikata umirovljenika (SUH) na Markovu trgu, a upravo je prošlog četvrtka postignut načelni dogovor s ministrom mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem. “Razgovarali smo o tome na sastancima i naravno da ćemo pomoći. Kao što znate, tu je uključeno i Ministarstvo financija i Ministarstvo zdravstva i dat ćemo sve od sebe da taj cenzus povećamo najviše moguće unutar naših fiskalnih mogućnosti”, kazao je Aladrović predsjednici SUH-a Jasni Petrović pred kamerama.

Stoga i ne čudi reakcija iz SUH-a. “Ljudi moji, što je ovo? Sindikat i Matica umirovljenika uspjeli su mini prosvjedima pred Vladom i pregovorima s ministrima, ishoditi povećanje cenzusa za dopunsko osiguranje. No sada, kada je sve gotovo, “oporbeni” Hrelja pokušava pokvareno i manipulativno prikazati to kao svoj uspjeh pa hitno kreće u potpisivanje peticije za veći cenzus. Što je najparadoksalnije, poziva upravo Sindikat i Maticu da ga podrže! Hrelja, stvarno si pretjerao. Za svoju ogromnu plaću mogao bi doista nešto napraviti za umirovljenike”, objavio je SUH na svojoj Facebook stranici.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP