Prati nas

Mozaik

Visoki C

Velečasni Križanac otpustio zbor. Prestare ste i tračate, imate lošu vibru!

Po njemu, stariji od 60 ne mogu na kor. Zar postoji zakon koji propisuje s koliko godina čovjek treba prestati pjevati u zboru? Zašto on kao dušobrižnik ne animira vjernike, pa bi ih više dolazilo.

Objavljeno

|

Mario Križanac (foto: Reka Župa Presvetog Trojstva/Facebook)

Članovi Zbora crkve Presvetog Trojstva u Reki, koprivničkom prigradskom naselju, ostali su zatečeni kada im je, tijekom nedjeljne mise, velečasni Mario Križanac dao otkaz. Razlog je taj što su – prestari!

Iako je Podravski.hr pokušao dobiti izjave od otpuštenih pjevača, nitko nije želio javno istupati, tim više što s kora i nisu sve dobro čuli. No, zato su dobro čuli ostali vjernici, a bilo ih je na misi te nedjelje pedesetak.

“Župnik je javno zahvalio zboru na suradnji i kazao im da na njih više ne računa jer su stari, šire negativne vibracije i samo tračaju. Osim toga, prigovorio im je što njihova djeca i obitelji ne dolaze u crkvu. Po njemu, stariji od 60 ne mogu na kor. Zar postoji zakon koji propisuje s koliko godina čovjek treba prestati pjevati u zboru? Zašto on kao dušobrižnik ne animira vjernike, pa bi ih više dolazilo”, zapitala se vjernica koja je te nedjelje bila na misi.

Dodala je za Podravski.hr kako je ovaj čin sramotan, posebno što protjerane zborašice već nekoliko desetljeća aktivno pridonose uređenju crkve i rado se odazivaju na sve radne akcije.

Svećenik je potvrdio da je raspustio zbor i izjavio: “Kao župnik moram misliti na budućnost župe, stoga ćemo krenuti s mlađim zborom. Moram priznati da naši mladi nisu dosad mogli dobiti priliku i oni se pokazati. Jednostavno sam se dosadašnjem zboru morao zahvaliti, istaknuo sam i njihove dobre osobine, ali kazao i ono što nije dobro.”

Kako se priča po mjestu, o cijelom je slučaju obaviještena i Varaždinska biskupija jer je ovaj potez župnika dobrano naljutio vjernike. Tim više što su pokazali da su spremni financijski i na bilo koji drugi način pomoći svaku dobru ideju svoga župnika.

Neugodan događaj sa župnim zborom i nije jedini ‘incident’ župnika otkako je preuzeo župu Presvetog Trojstva koja obuhvaća Reku, Sokolovac i okolne zaseoke. Prvo je prije nekoliko godina ogorčeni vjernik pozvao redakciju Podravskog lista jer župnik, koji je došao na ispraćaj pokojnika u selo Miličane, nije htio izaći iz automobila zbog blata i pješice doći do groblja, već je tražio da ljudi maknu automobile kako bi došao bliže kapelici, da ne bi zamazao cipele.

“Kada pozovete nekoga u goste, red je da se gostu, barem je to nepisano pravilo, osigura prolaz auta, da se očisti parkiralište, kako bi gost mogao doći. To bi bila jedna gesta, neću reći kulture, ali bontona svakako”, objasnio je tada Križanac, prenosi Podravski.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.