Prati nas

Vijesti

Kaos na ulicama

‘Žuti prsluci’ traže mirovinu od 1.200 eura, umirovljenje sa 60 godina

Osim toga, prosvjednici traže da se velikim kompanijama ograniči sklapanje privremenih radnih ugovora te da najveća plaća ne smije prelaziti 15.000 eura. Također se traži da radnici u mirovinu odlaze sa 60 godina, a oni koji su radili na teškim poslovima pet godina ranije.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: Ruptly

Nakon masovnih prosvjeda garnitura predsjednika Emmanuela Macrona odustala je od uvođenja poreza na gorivo. Prosvjedi koji su povremeno prerastali u divljanja i uništavanja na pariškim ulicama prerasli su početne okvire. Sada se, naime, više ne traži samo odustajanje od spornog poreza.

Prosvjednici traže promjenu cijele političko-gospodarske paradigme Francuske, prvenstveno kroz ekonomsku sigurnost, sigurnost rada i starosti, više socijalne države i pošteno plaćeni rad.


Kako je javio talijanski portal Contropiano, cijela je platforma postavljena na 41 zahtjevu od kojih su osnovni da se ekstremno velike plaće ekstremno oporezuju, da minimalna plaća ne pada ispod 1.300 eura neto, a da minimalna mirovina bude 1.200 eura neto. Prosvjednici traže da mirovinski sustav ostane solidaran te da se plaće i mirovine moraju prilagođavati inflaciji. Energenti za građane moraju postati javno dobro i traži se svođenje njihove cijene u prihvatljive okvire.

Osim toga, prosvjednici traže i da se velikim kompanijama ograniči sklapanje privremenih radnih ugovora te da najveća plaća ne smije prelaziti 15.000 eura. Također se traži da radnici u mirovinu odlaze sa 60 godina, a oni koji su radili na teškim poslovima pet godina ranije.

.

Vijesti

Današnjim potpisivanjem s radom počinje novo Nacionalno vijeće za umirovljenike

Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković potpisat će danas Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović.

Sporazumom se osniva Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja Vladi, u duhu partnerstva i suradnje.


Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP