Prati nas

Vijesti

Kako europskim novcem ugraditi lift u zgradu? Istječe rok za pretprijavu

Prema najavama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, početak realizacije projekta ugradnje dizala u postojeće višeetažne stambene građevine koje nemaju dizalo očekuje se u drugoj polovici 2019. godine.

Objavljeno

|

Novac za liftove
foto: Martin Alonso/Flickr

Iako se činilo da je ovoj priči o liftovima došao kraj, i to zbog nesposobnosti državne administracije, od projekta se nije odustalo. Prilika je to za kvalitetniji život starih i bolesnih koji su sada zarobljeni na višim katovima tisuća zgrada u koje nisu ugrađena dizala.

Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i Koordinacijskim odborom društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske uključila se u pokretanje projekta Dostupnost do stana – ugradnja osobnih dizala i platformi u višeetažnim stambenim građevinama, uz sufinanciranje iz fondova EU. 

Trošak ugradnje pojedinačnog dizala procjenjuje se na 350.000 kuna, od čega bi se 85 posto financiralo bespovratnim sredstvima EU fondova, a 15 posto troškova snosili bi stanari. Stambenih građevina s tri i više katova bez dizala u Hrvatskoj ima oko 16.000. 

Prema najavama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, početak realizacije projekta ugradnje dizala u postojeće višeetažne stambene građevine koje nemaju dizalo očekuje se u drugoj polovici 2019. godine. 

Predstavnike suvlasnika višeetažnih stambenih građevina koje nemaju dizalo, a koji su zainteresirani za uključivanje u projekt, molimo da popune pretprijavu koja ima karakter evidencije zainteresiranosti. Rok za popunu pretprijave jest 31. siječnja 2019, objavila je Hrvatska gospodarska komora na svojim stranicama, objavila je Hrvatska gospodarska komora na svojim internetskim stranicama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.