Prati nas

Vijesti

Ne ponovilo se!

Obilježen je dan sjećanja na Holokaust

Obilježen je Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Dan sjećanja je 27. siječanj, datum kad je 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau. Prvi put i Zagrebačka nadbiskupija je zajedno sa Židovskim informativno-obrazovnim centrom Hatikva održala molitveno-komemorativni susret u povodu međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Objavljeno

|

foto: carlosftw/Pixabay

Obilježen je Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Dan sjećanja je 27. siječanj, datum kad je 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau.

Dan sjećanja na Holokaust i sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata obilježava se diljem Europe s posebnim naglaskom na obrazovanje mladih generacija. Vijeće Europe u svojim je preporukama usvojenim 2001. godine, “izrazilo potrebu za jačim uzajamnim razumijevanjem i povjerenjem među narodima, posebice kroz program nastave povijesti kako bi se eliminirale predrasude i naglasio pozitivni uzajamni utjecaj između različitih država, religija i ideja u povijesnom razvoju Europe”.

Vijeće Europe upozorilo je, također, da bi “bolje razumijevanje novije europske povijesti moglo pridonijeti sprječavanju sukoba”. Također, Vijeće sponzorira školske projekte u svakoj od svojih 48 zemalja članica, pri čemu zemlje članice same biraju dan kojim će obilježiti sjećanje na Holokaust.

Obilježavanju su u Novinarskom domu u Zagrebu, uz preživjele logoraše i njihove potomke, nazočili su i novi izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, predstavnik njemačkog veleposlanstva Guenter Harald Seibel, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus, zagrebački rabin Luciano Moše Prelević te ravnatelj Javne ustanove Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković.

Prvi put i Zagrebačka nadbiskupija je zajedno sa Židovskim informativno-obrazovnim centrom Hatikva održala molitveno-komemorativni susret u povodu međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Tom je prigodom na južnom tornju zagrebačke katedrale izvješen velik plakat koji podsjeća na ovaj važan dan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.