Prati nas

Mozaik

Bolje je šutjeti

Ovo su česte izjave koje nije pristojno govoriti bakama i djedovima

Bake i djedovi u pravilu vole unučad. No to ne znači da svi žele i moraju jednako sudjelovati u njihovom odgoju i odrastanju. Dok su jedni potpuno obuzeti djecom svoje djece, drugi manje emotivno investiraju u taj odnos i često kritiziraju ove prve.

Objavljeno

|

Parava baka na viđanje unučadi
foto: BigStock

Bake i djedovi u pravilu vole unučad. No to ne znači da svi žele i moraju jednako sudjelovati u njihovom odgoju i odrastanju. Dok su jedni potpuno obuzeti djecom svoje djece, drugi manje emotivno investiraju u taj odnos i često kritiziraju ove prve. Ovo su izjave koje se često izgovaraju, ali ih niti jedna baka ni djed ne žele čuti. Uvredljive su i nose negativne poruke.

Nadam se da tvoja djeca cijene sve što radiš za unučad

Iako možda nema loše namjere u ovoj izjavi, ona u podtekstu kaže da ste zapravo “otirač” kojeg djeca koriste –  zato jer ste uvijek dostupni i raspoloženi. Ako u tome ima istine (a vi najbolje znate ima li), vrijeme je da povučete ručnu. Ako u tome nema istine, samo nastavite dalje.

Unuk ti je pravi mali divljak

Ova izjava sugerira da obitelj nije dobro odgojila dijete. Zanemaruje i fakt da neka djeca urođeno slabije kontroliraju impulse pa im treba posvetiti više vremena i truda, a rezultati dolaze kasnije. Između redaka poručuje i da bi onaj koji je izriče bolje kontrolirao unuka i situaciju.

Uživajte u unucima. Kada odrastu, više ih nećete ni vidjeti

Ova izjava potencira jedan od najvećih strahova roditelja, baka i djedova. Ali odrastanje i odvajanje ne moraju značiti i kraj odnosa. Promjene su prilika za redefiniranje odnosa. Možda će vaša unuka biti krasna mlada žena koja će redovito baki navraćati na kavu i razgovor, a unuk će voditi djeda na redovite liječničke kontrole.

foto: BigStock

Činiš li ikada nešto za sebe? Ili samo brineš o unucima?

Prevedeno, ovo bi značilo – bako, nađi si život. No bake znaju da se dolaskom unuka mijenjaju prioriteti. Hoćete li brisati prašinu u stanu ili igrati se s unukom? Nije teško odgovoriti, zar ne? A i kava s prijateljicama nekako je manje privlačna.

Kupili smo unuku kompjuter. Što ti čekaš?

Ne natječite se.  To što netko može više novca potrošiti na unuke, ne znači da imaju bolji odnos s njima. Važna je kvaliteta zajedničkog vremena i uspomene koje zajedno gradite.

Znaju li tvoja djeca koliko si razmazila unučad?

Ovakva izjava može sugerirati da unuke kvarite, a njihovim roditeljima rušite autoritet. No posao baka i djedova je da malo olabave pravila dok roditelji ne gledaju. I ne brinite, sve dok vas djeca ne suprotstavljaju roditeljima, sve dok nema svađe unutar obitelji, dobro radite posao bake ili djeda.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.