Prati nas

Vijesti

Kako do penzije?

Postupak za odlazak u mirovinu: Koji stup izabrati i na koji šalter prvo otići

REGOS i HZMO dogovorili su proceduru koju trebaju proći svi koji odlaze u mirovinu kako bi ostvarili svoja prava. Povratak u prvi stup više će se isplatiti radnicima s malim plaćama, dok će zaposlenicima s većim primanjima drugi stup biti isplativiji.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Od siječnja 2019. svi osiguranici drugog mirovinskog stupa imaju povoljnije uvjete umirovljenja, piše Večernji list. Kako bi olakšao snalaženje, REGOS je s HZMO-om dogovorio proceduru koja će se primjenjivati uoči odlaska u mirovinu.

Osiguranici drugog stupa više se neće morati vraćati u prvi stup da bi dobili dodatak (27%) na mirovinu, već će im se dodatak uračunati u mirovinu ostanu li i u drugom stupu, i to 27 posto za radni staž i uplate do 2002. godine te 20,25 posto za uplate nakon te godine.


Koraci za pokretanje postupka za odlazak u mirovinu koji se odnose i na radnike koji su u drugi stup ušli dobrovoljno (generacija rođena od 1952. do 1962.) i sve rođene nakon 1962. koji nisu imali mogućnost izbora su sljedeći. Osiguranici I. i II. mirovinskog stupa prvo moraju doći na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) kojemu se upućuje zahtjev za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu. Nakon toga moraju čekati da im REGOS pošalje  informativni izračun Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i informativni izračun mirovine iz drugog stupa.

Nakon toga, budući umirovljenik odlučuje vraća li se u prvi stup ili ostaje u drugome. Povratak u prvi stup više će se isplatiti radnicima s malim plaćama, dok će zaposlenicima s većim primanjima drugi stup biti isplativiji.

Nakon toga, osiguranik treba ponovno doći na šalter REGOS-a u bilo kojoj poslovnici Fine kako bi potpisao izjavu o tome za koji oblik mirovine se odlučio. Taj podatak REGOS šalje HZMO-u a ovaj pak korisniku mirovine izdaje rješenje. Oni koji ostaju u drugom stupu, odabrat će i preko kojeg će osiguravajućeg društva primati mirovinu.

Novost je da budući korisnik mirovine iz drugog stupa može tražiti da mu se 15 posto njegove mirovinske štednje isplati odmah, pod uvjetom da mu je osnovna mirovina iz I. stupa veća za 15% od najniže mirovine iz I. stupa. Jednokratna isplata nije predviđena za ljude koji se vrate u prvi stup.

Osobe koje ostanu u drugom stupu moraju se dobro upoznati i s vrstama mirovina u drugom stupu, prije svega žele li pojedinačnu mirovinu ili zajedničku koja će se nakon njihove smrti isplaćivati supružniku ili drugom imenovanom nasljedniku.

.

Vijesti

Kolinda: ‘Kako god bilo, mirovinu ću provesti u Hrvatskoj. Uvijek sam se vraćala’

Novinari predsjednicu gotovo svaki dan pitaju kada će se kandidirati za drugi mandat. Iako ima potporu HDZ-a, svoje namjere još nije objavila. No jedno zna – starost će provesti u domovini.

Objavljeno

|

Autor

Hoće li se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uopće natjecati za drugi mandat? Pitanje je to koje već neko vrijeme postavljaju novinar, političari, a sada već i građani.

Jučer je, podsjetimo, na Pantovčaku nakon svečanosti povodom Dana državnosti za Novu TV izjavila: “Želim predsjednički mandat odraditi do kraja. Što će biti nakon toga – ne znam. Narod će odlučiti. Ne bojim se ničega. Posla uvijek ima u svijetu. Kad vam se jedna vrata zatvore, druga se otvore.”


I danas je u Vukovaru ponovila kako posla ima za one koji hoće raditi. “Ja sebe vidim u Hrvatskoj. Često sam odlazila zbog školovanja i posla i uvijek sam se vraćala. Kako god moj život bude išao, mirovinu ću provesti u Hrvatskoj”, kaže predsjednica.

Što će se dogoditi ako ne osvoji drugi mandat?  “To je hipotetsko pitanje i teško je na njega odgovarati. Voljela bih da se usredotočimo na to kako ljudi žive, kako da otvorimo radna mjesta, kako da vratimo mlade koji su otišli”, kaže Kolinda Grabar-Kitarović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP