Prati nas

Vijesti

Kako do penzije?

Postupak za odlazak u mirovinu: Koji stup izabrati i na koji šalter prvo otići

REGOS i HZMO dogovorili su proceduru koju trebaju proći svi koji odlaze u mirovinu kako bi ostvarili svoja prava. Povratak u prvi stup više će se isplatiti radnicima s malim plaćama, dok će zaposlenicima s većim primanjima drugi stup biti isplativiji.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Od siječnja 2019. svi osiguranici drugog mirovinskog stupa imaju povoljnije uvjete umirovljenja, piše Večernji list. Kako bi olakšao snalaženje, REGOS je s HZMO-om dogovorio proceduru koja će se primjenjivati uoči odlaska u mirovinu.

Osiguranici drugog stupa više se neće morati vraćati u prvi stup da bi dobili dodatak (27%) na mirovinu, već će im se dodatak uračunati u mirovinu ostanu li i u drugom stupu, i to 27 posto za radni staž i uplate do 2002. godine te 20,25 posto za uplate nakon te godine.

Koraci za pokretanje postupka za odlazak u mirovinu koji se odnose i na radnike koji su u drugi stup ušli dobrovoljno (generacija rođena od 1952. do 1962.) i sve rođene nakon 1962. koji nisu imali mogućnost izbora su sljedeći. Osiguranici I. i II. mirovinskog stupa prvo moraju doći na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) kojemu se upućuje zahtjev za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu. Nakon toga moraju čekati da im REGOS pošalje  informativni izračun Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i informativni izračun mirovine iz drugog stupa.

Nakon toga, budući umirovljenik odlučuje vraća li se u prvi stup ili ostaje u drugome. Povratak u prvi stup više će se isplatiti radnicima s malim plaćama, dok će zaposlenicima s većim primanjima drugi stup biti isplativiji.

Nakon toga, osiguranik treba ponovno doći na šalter REGOS-a u bilo kojoj poslovnici Fine kako bi potpisao izjavu o tome za koji oblik mirovine se odlučio. Taj podatak REGOS šalje HZMO-u a ovaj pak korisniku mirovine izdaje rješenje. Oni koji ostaju u drugom stupu, odabrat će i preko kojeg će osiguravajućeg društva primati mirovinu.

Novost je da budući korisnik mirovine iz drugog stupa može tražiti da mu se 15 posto njegove mirovinske štednje isplati odmah, pod uvjetom da mu je osnovna mirovina iz I. stupa veća za 15% od najniže mirovine iz I. stupa. Jednokratna isplata nije predviđena za ljude koji se vrate u prvi stup.

Osobe koje ostanu u drugom stupu moraju se dobro upoznati i s vrstama mirovina u drugom stupu, prije svega žele li pojedinačnu mirovinu ili zajedničku koja će se nakon njihove smrti isplaćivati supružniku ili drugom imenovanom nasljedniku.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.