Prati nas

Mozaik

Brinite o sebi

Slovenski redatelj poslovno je posrnuo zbog depresije i zanemarivanja osobnog života

“Teatar mi je pružio dosta zadovoljstva, ali mi je potpuno oduzeo privatnost jer sam zbog njega zanemario dio svog života. Zato sam, usamljen i ogorčen, prije više godina pao u tešku depresiju zbog čega sam morao potražiti pomoć.”

Objavljeno

|

Boris Kobal (screenshot: Youtube)

Slovenski glumac i redatelj Boris Kobal (63) javno ispričao jer je djelo talijanskog dramatičara “prodao” slovenskom kazalištu kao vlastiti autorski rad. Time je izazvao kulturni skandal te ugrozio svoj ugled glumca, redatelja, prenosi Jutarnji list.

No, ono na što valja obratiti pozornost je Kobalovo opravdanje koje svima može poslužiti kao upozorenje da ne zanemarujemo svoj osobni život i psihičko zdravlje. Naime, glumac je kazao da je svemu kriva depresija u koju je upao jer se godinama više posvećivao karijeri i kazalištu te zanemarivao svoj društveni i obiteljski život. Zbog toga je, kaže, pao u teško izolaciju i depresiju.


“Onima koji se pitaju kako sam u svojoj 63. godini mogao počiniti nešto tako neprihvatljivo naveo bih kao razlog tešku  osobnu nevolju u kojoj sam se našao. Teatar mi je pružio dosta zadovoljstva, ali mi je potpuno oduzeo privatnost jer sam zbog njega zanemario dio svog života. Zato sam, usamljen i ogorčen, prije više godina pao u tešku depresiju zbog čega sam morao potražiti pomoć”, sročio je Kobal u izjavi te dodao kako mu se depresija posljednjih godina samo pogoršavala.

.

Mozaik

Fotografija bake koja doji unuče izazvala veliku raspravu

Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.

Objavljeno

|

Slika objavljena na Facebook stranici SOS Lactation izazvala je pravu pomutnju na toj društvenoj mreži. Naime, fotografija snimljena u Vijatnamu prikazuje baku kako doji svoje unuče.

Komentatori su se ispod slike javili iz raznih razloga: nekima nije bilo jasno kako je to uopće moguće s obzirom da je baka vjerojatno prošla fertilnu dob i ušla u menopauzu, dok je drugima čitava situacija pomalo neukusna i pitaju se je li uopće u redu da baka doji unuče sve i ako to fizički može.


S obzirom na brojne upite, administratori stranice koja promiče dojenje objasnili su: “Proizvodnja mlijeka se svodi na ponudu i potražnju. Dojke nastavljaju proizvoditi mlijeko dok god postoji potražnja, odnosno dok god dijete ili djeca žele piti to mlijeko. Što se dojenja u menopauzi tiče, dojenje je povezano sa žlijezdom hipofizom na koju ne utječu promjene u menopauzi tako da su i žene koje su prošle promjenu i i zgubile menstruaciju, u mogućnosti dojiti.

Kad je žena jednom uspostavila laktaciju, odnosno počela proizvoditi mlijeko, može laktaciju ponovno pokrenuti i nakon prestanka dojenja. Poznati su slučajevi da su žene dojile djecu koju su posvojile jer su ponovno pokrenule laktaciju nakon što su dojile svoju biološku djecu. Također, iz povijesti je poznato da su prije postojale profesionalne dojilje koje su dojile djecu onih majki koje to iz nekog razloga nisu željele ili mogle.

Što se pak tiče situacije u kojoj baka doji svoje unuče, nama se može činiti neobičnim, no to je uobičajeno u nekim kulturama. Recimo u nekim dijelovima Vijetnama. Svima koji se zgražaju valja poručiti da ovo nije ništa čudnije nego da jedna vrsta, npr. čovjek, pije mlijeko druge vrste, npr. krave. Ako smo se na to navikli, tad nas ni baka koja doji unuče ne bi trebala previše uzrujavati.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP