Prati nas

Vijesti

Horor uplatnice

Zagrepčanima prijeti drastično poskupljenje odvoza smeća

Kao što se dalje navodi u objašnjenju predloženih cijena, najgore će prema posljednjem prijedlogu cjenika proći potrošači koji žive u stambenim jedinicama veličine 33,4 četvorna metra i oni s četiri člana kućanstva.

Objavljeno

|

Zagrebačko smeće
MIlan Bandić (foto: Zagreb.hr)

Prihvati li Grad Zagreb cjenik koji Zagrebački holding od travnja planira početi primjenjivati za uslugu odvoza komunalnog otpada, Zagrepčani će u prosjeku plaćati dvostruko više cijene odvoza smeća, a za pojedine kategorije kućanstva mjesečna bi se naknada mogla povećati i za više od tri i pol puta.

Javio je to Jutarnji list koji tvrdi da ima novi cjenik ZG Holdinga. Kućanstva u gradu Zagrebu ubuduće će plaćati fiksni dio, takozvanu naknadu za obveznu minimalnu javnu uslugu te varijabilni dio cijene, takozvanu naknadu za pražnjenje, koja će u ukupnoj cijeni prosječno činiti 31,6 posto konačnog iznosa.

Naknada za obaveznu minimalnu javnu uslugu, koja će se plaćati neovisno o tome proizvodi li kućanstvo otpad, iznosit će 56,41 kunu mjesečno za kategoriju klasičnih kućanstava, a za samačka kućanstva predviđa se fiksni dio naknade u iznosu od 45,13 kuna mjesečno, s time da su sve cijene u cjeniku izražene bez PDV-a, što znači da će cijena u konačnici biti 25 posto viša.

U konačnom iznosu prosječno će zagrebačko kućanstvo u stambenoj zgradi plaćati 46,08 kuna više nego prije (opet bez PDV-a), a prema izračunu Holdinga, riječ je o prosječnom povećanju cijene od 97,8 posto, što će i dalje biti manje povećanje od onoga u Rijeci, Varaždinu ili Rovinju.

Kao što se dalje navodi u objašnjenju predloženih cijena, najgore će prema posljednjem prijedlogu cjenika proći potrošači koji žive u stambenim jedinicama veličine 33,4 četvorna metra i oni s četiri člana kućanstva.

Glavni razlog tako velikom povećanju cijena, navodi se u dokumentima Holdinga, jest navodno poskupljenje operativnih troškova rada koji proizlaze iz novog načina prikupljanja otpada, ali i njegove obrade.

“Za provedbu navedenog potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu (posude, spremnici, vozila, informatička rješenja) te povećanje broja zaposlenih zbog povećanja fizičkog obujma poslovnih procesa. Troškove povećava i nabava te distribucija vrećica za odlaganje biorazgradivog otpada te vrećica za odvojeno prikupljanje plastike”, stoji u obrazloženju koje potpisuje voditelj podružnice Čistoće Goran Bradić. Više detalja pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.