Prati nas

Vijesti

Navijačica

Anđa (108) je na drugi svijet otišla s dva piva i Hajdukovim šalom

Baka Anđa živjela je u pet država i u razdobljima triju ratova, a bila je starija i od Hajduka, čija je najstarija članica postala krajem prošle godine.

Objavljeno

|

Anđa Perić (foto: Dalmatinskiportal.hr/MV)

Baka Anđa Perić, koja je u listopadu napunila 108 godina, pokopana je u nedjelju na groblju u Kotlenicama. Ona je bila najstarija članica Hajduka i vjerojatno najstarija Hrvatica, piše Dalmatinskiportal.hr.

Hajdukov šal i dvije Hajdučke pive s njom su otišle pod zemlju. Ta je obilježja ‘bijelih’ donio Torcidaš Jakov Vlastelica, zbog toga što su obećali nazdraviti kada Hajduk postane prvak.

Baka Anđa živjela je u pet država i u razdobljima triju ratova, a bila je starija i od Hajduka, čija je najstarija članica postala krajem prošle godine. Slobodnoj Dalmaciji je na proslavi 108. rođendana otkrila svoj recept za dugovječnost. „Za dugo živjeti treba imati dobru nevjestu“, kazala je bez puno razmišljanja, na što su nevjesti Ivi, koja se nalazila u blizini i to čula, potekle suze radosnice.

Rođena je 13. listopada 1910. godine, ima sina i dvije kćeri, četiri unuka, tri praunuka i praunuku. U školu nije išla, ali je čitav svoj život teško radila. Tako bi svaki dan pješačila 25 kilometara do Sinjskog polja, a na leđima nosila teret. Sadila je kukuruz i krumpire, uzgajala životinje.

“Do bratove smrti je imala veliku volju za životom, no nakon toga kaže da je bolje da je ona umrla. Do sada je bila dobrog zdravlja, ne pije nikakve tablete, svakog dana popije dva decilitra domaćeg vina i voli meso”, izjavio je prošle godine Anđin sin Vlade (75) za Jutarnji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.