Prati nas

Vijesti

Hrvati prodaju i zalažu uspomene; od zlatnine do antikviteta

Zalagaonice su među Hrvatima sve popularnije. Samo ih u Zagrebu ima desetak, a ukupno u Hrvatskoj, više od 20. Većina se građana po založeno vraća, ali ima i onih koji, kažu, u zalagonice više nikad ne zakorače.

Objavljeno

|

foto: Pexels

Kako bi osigurali egzistenciju, sve veći broj Hrvata prodaje svoje uspomene, javlja RTL. Zbog toga su sve popularnije zalagaonice. Zlato, prijenosna računala, antikviteti; građani ostavljaju ono što mogu ili moraju u zamjenu za novac. U posljednje vrijeme, kažu prodavači, u Hrvatskoj ih je sve više.

Gospođa Anđelka je htjela vidjeti koliko su vrijedni njezini stari satovi kao i novčanice kojima je plaćala u bivšoj  državi. “Imamo tu stare satove, radim red u stanu, nemam više od njih koristi, nitko nema interes od djece pa svi drugačije vide satove, a ove stare novčanice su izgubile vrijednost”, kazala je RTL-u.

Ipak, zbog teške financijske situacije brojni su građani u zalagaonicama ostavili svoju povijest. No, pravila nema, dolaze svi naraštaji. “Kod nas dolaze od mlađih do starijih. Primjerice studenti koji trebaju za knjigu pa dođu kod nas pa pitaju za prodaju mobitela, fotografije”, tvrdi radnica zalagaonice Gordana Ćibarić.

Prodavači tvrde – zalagaonice su među Hrvatima sve popularnije. Samo ih u Zagrebu ima  desetak, a ukupno u Hrvatskoj, više od 20. Većina se građana po založeno vraća, ali ima i onih koji, kažu, u zalagonice više nikad ne zakorače.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.