Prati nas

Vijesti

Raskid?

Kolinda: Protiv revizije Vatikanskih ugovora, Bernardić: Neka Crkvu plaćaju vjernici

Crkva svakako treba pomoć, ali ne da političari daju novac kako hoće – ako je netko vjernik treba davati novac iz svoje plaće i mirovine, a ne da se uzima od svih građana. Vjeronauk treba u školama biti prvi ili posljednji sat da djeca koja ga ne pohađaju ne bi bila diskriminirana. Vjeronauku je mjesto u crkvama, a ne u školama, kaže Bernardić.

Objavljeno

|

foto: MojeVrijeme.hr

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jutros je sudjelovala je na molitvenom doručku sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Tom je prilikom naglasila kako je protiv revizije Vatikanskih ugovora, što je tema današnje saborske rasprave.

“Na nisam za reviziju Vatikanskih ugovora. Nisam općenito za reviziju ugovora jer to postavlja opasne presedane u međunarodnom pravu, osim ako obje strane ne zaključe da treba doći do revizije iz određenih praktičnih razloga”, kaže predsjednica pa navodi da joj je vjera bitna komponenta u životu i moralni kompas.

Istovremeno šef SDP-a Davor Bernardić u Saboru je upozorio na propovijed hvarskog biskupa. “Mons. Palić govorio je o vjerskoj nepismenosti generacija te rekao kako je sekularizam ušao u kuće. To pokazuje elementarno nepoznavanje pojma sekularnosti. Pogrešno ga je poistovjetiti s ateizmom, jer ne zači ateizam ili odbacivanje vjere, nego pravo na izbor, pravo na promjenu ili napuštanje neke vjerske zajednice, kao i pravo na nevjerovanje”, rekao je Bernardić.

Vlado Košić

“Sekularnost je jamac jedinke slobode savjesti. U 21. stoljeću u Hrvatskoj nitko ne smije biti diskriminiran ni po kojoj osnovi. Revizija Vatikanskih ugovora je potrebna jer treba jasno utvrditi principe na kojima crkva dobiva državni novac. Građani bi morali precizno znati u što Crkva ulaže stotine milijuna kuna, a crkva podnositi financijska izvješća jer novac koji dobivaju od države novac je svih građana”, objašnjava predsjednik socijaldemokrata.

“Crkva svakako treba pomoć, ali ne da političari daju novac kako hoće – ako je netko vjernik treba davati novac iz svoje plaće i mirovine, a ne da se uzima od svih građana. Vjeronauk treba u školama biti prvi ili posljednji sat da djeca koja ga ne pohađaju ne bi bila diskriminirana. Vjeronauku je mjesto u crkvama, a ne u školama”, poručio je Bernardić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.