Prati nas

Mozaik

poduzetna mama

Majka po fakultetu tražila djevojku za svoga sina

Policija je stigla na Sveučilište Maryland nakon dojava o ženi u pedesetima koja već danima hoda po fakultetu i pristupa studenticama s pitanjem jesu li zainteresirane za izlazak s njezinim sinom. Gospođa je zamoljena da se udalji sa fakulteta, no protiv nje neće biti pokrenut nikakav postupak.

Objavljeno

|

Kako ženiti sina?
Ilustracija (foto: Anthony Metcalfe/Unsplash)

Imate li djecu i jesu li vjenčani? Ako još nisu izrekli sudbonodno “da”, brine li vas to? Biste li ikada poduzeli nešto u vezi s time ili sve prepuštate mladima?

Jedna mama odlučila je stvar uzeti u svoje ruke, no nismo baš sigurni da je ovime napravila uslugu svojemu, još uvijek neoženjenom, sinu, piše The New York Post.


Naime, policija je stigla na Sveučilište Maryland nakon dojava o ženi u pedesetima koja već danima hoda po fakultetu i pristupa studenticama s pitanjem jesu li zainteresirane za izlazak s njezinim sinom. Nije poznato koliko je studentica ova poduzetna majka već “obradila”, no taj je broj očito dovoljan da se u čitavu priču umiješa i policija. Gospođa je zamoljena da se udalji sa fakulteta, no protiv nje neće biti pokrenut nikakav postupak.

foto: Towson University Police Department

Fakultet je objavio da je žena udaljena iz njihovih prostorija jer je njezina prisutnost počela uznemiravati studente. Priopćenje je izdala i policija: “6. i 7. veljače zaprimili smo dojavu o ženi koja prilazi studenticama, traži ih broj telefona i pita jesu li zainteresirane da izađu na spoj s njezinim sinom. Žena ima oko 50 godina, nosi naočale, plave traperice, majicu na pruge i šareni šal te tamni kaput.”

.

Mozaik

Cijelo španjolsko selo pretvoreno je u umirovljenički dom. ‘Ovo je sjajan život!’

Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

Objavljeno

|

Autor

Pescueza u zapadnoj Španjolskoj je selo umirovljenika. Naime, prilagođeno je starijoj populaciji kroz program “Ostani s nama”. Stariji žitelji ovog sela čine dvije trećine njegova stanovništva. Na raspolaganju su im usluge zahvaljujući kojima mogu živjeti punim životom i, što im je najvažnije, dostojanstveno i samostalno.

Cijelo selo pretvoreno je u veliki starački dom, javlja BBC. “Pescueza želi biti zajednica, prijateljski teritorij za starije ljude. Želimo da ljudi žele ostati u svojim domovima, u svojoj okolini i da zadovoljimo sve njihove potrebe”, govori Constanzio Rodriguez, predsjednik udruge “Prijatelji Pescueze”.


Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

“Uskoro ću navršiti 94 godine.” “Imam 80 godina.” “Ja imam 76 i cijeli život živim ovdje!” Izjave su to nekih od stanovnika ovog sela koji broji 130 žitelja i tek je svaki treći mlađi od 65 godina.

Kroz projekt “Ostani s nama” ugrađeni su rukohvati i protuklizne površine na ulicama. Organiziran je Dnevni centar koji svakodnevno priprema hranu i održava satove tjelovježbe za seljane. Mnogi od njih, nakon rada u vrtu ili vinogradu, dolaze u restoran kolektivne prehrane zbog hrane, ali i društva. Osigurana je i služba čišćenja, kao i prijevoz za seniore. “Od svih stvari koje su napravili za starije, najbolji je Dnevni centar – jer se u njemu družimo”, kaže jedan od korisnika usluga – Pio (76). Naime, mještani se u ovakvom selu osjećaju sigurno i ne pate od usamljenosti.

Projekt financiraju lokalna i regionalna uprava, a sufinanciraju ga i korisnici programa. Svi su opremljeni mobitelima s “crvenim gumbom” koji izravno poziva pomoć. Postoji nada da će se ovakav model brige o starijima kopirati u drugim dijelovima Španjolske. “Da ne živim u ovom selu, ne bih bio živ”, zaključuje Pio. Pogledajte više u videu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP