Prati nas

Mozaik

Jedinstvena ptica

Najstarija ženka albatrosa ponovno postala majkom u 68. godini

Wisdom je, vjeruje se, najstarija ženka albatrosa na svijetu. Pretpostavlja se da joj je čak 68 godina. No ove je godine ponovno savila gnijezdo i polegla jaje iz kojeg se ovih dana izlegao mali ptić. Taj je proces ova jedinstvena ptica u životu ponovila već više od 36 puta.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Najstarija ptica albatrosa, kojoj je najmanje 68 godina, ponovno je postala majkom. Ptica nazvana Wisdom (Mudrost) prošli je put primijećena na svojoj uobičajenoj poziciji za gniježđenje u utočištu za divlje životinja Midway Atoll u Nacionalnom parku Papahānaumokuākea u sjevernom Pacifiku, 29. studenog prošle godine. Tad je zamijećeno da je snijela jaje iz kojeg se ovih dana izlegao ptić.

Vjeruje se da je Wisdom u svom dugom životu do sada imala ptiće najmanje 36 puta. “Wisdom nanovo ispisuje priču o preživljavanju, o tome koliko dugo te ptice žive i koliko se često razmnožavaju”, rekal je biologinja Beth Flint.

Wisdom nije poput drugih albatrosa (Phoebastria immutabilis). Ove velike ptice većinu godine provode na moru, a na kraj dolaze jednom godišnje kako bi se gnijezdile. Tamo pronalaze partnere za parenje s kojima, uglavnom, ostaju čitav život. Ženke albatrosa polažu jedno jaje na kojem leže oba roditelja, a o ptiću se brinu kroz sljedećih sedam mjeseci. Dok se jedan roditelj brine za pomladak, drugi okolo traži hranu. S obzirom da je taj proces jako iscrpljujuć, većina albatrosa uzima pauzu od godinu ili dvije prije nego će imati drugog ptića. No Wisdom i njezin partner Akeakamai se od 2006. vraćaju u svoje gnijezdo i polažu jaje svake godine.

Milijuni Laysonovih albatrosa pobijeni su početkom 20. stoljeća radi njihovog perja koje se koristilo kao ukras na šeširima. Zato je Wisdomin doprinos oporavku vrste neprocjenjiv. Iako ih se više ne lovi zbog perja, albatrosima sada prijeti opasnost zbog plastike u morima.

Wisdom je prvi put primijetio i prstenovao ornitolog Chandler Robbins još davne 1956. No prirodoslovac i ptica su se ponovno sreli tek 2002. Robins joj je tad na nogu pričvrtio novu oznaku. Otada biolozi redovito prate Wisdom pa su tako ustanovili i da se svake godina vraća položiti jaje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.