Prati nas

Vijesti

Smanjenje PDV-a na hranu trgovci su stavili u džep

I dok je meso tek neznatno pojeftinilo, sve ostale kategorije hrane su poskupjele u odnosu na prosinac, posebice riba, povrće i jaja pa od najavljenog rasterećenja obiteljskog budžeta za hranu od najavljivanih 70 kuna – neće biti ništa.

Objavljeno

|

Kako nas varaju u trgovinama?
foto: BigStock

Iako su nas čak i neki ministri uvjeravali da će smanjenje PDV-a na neke osnovne prehrambene kategorije kompenzirati porast cijene plina koji se tek treba dogoditi, čini se da od toga neće biti ništa. I ovoga puta trgovci su umjesto snižavanja cijena, povisili marže.

Naime, od 1. siječnja vlada je snizila stopu PDV-a s 25 na 13 posto za svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o kretanju potrošačkih cijena u siječnju, cijena hrane na mjesečnoj razini porasla je 0,3 posto. Najviše je poskupjela kategorija „Ulja i masti“, čak 3,7%. S druge strane, voće je pojeftinilo 2,3%.

I dok je meso tek neznatno pojeftinilo, sve ostale kategorije hrane su poskupjele u odnosu na prosinac, posebice riba, povrće i jaja pa od najavljenog rasterećenja obiteljskog budžeta za hranu od prosječnih 70 kuna – neće biti ništa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.