Prati nas

Vijesti

Smanjenje PDV-a na hranu trgovci su stavili u džep

I dok je meso tek neznatno pojeftinilo, sve ostale kategorije hrane su poskupjele u odnosu na prosinac, posebice riba, povrće i jaja pa od najavljenog rasterećenja obiteljskog budžeta za hranu od najavljivanih 70 kuna – neće biti ništa.

Objavljeno

|

Kako nas varaju u trgovinama?
foto: BigStock

Iako su nas čak i neki ministri uvjeravali da će smanjenje PDV-a na neke osnovne prehrambene kategorije kompenzirati porast cijene plina koji se tek treba dogoditi, čini se da od toga neće biti ništa. I ovoga puta trgovci su umjesto snižavanja cijena, povisili marže.

Naime, od 1. siječnja vlada je snizila stopu PDV-a s 25 na 13 posto za svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o kretanju potrošačkih cijena u siječnju, cijena hrane na mjesečnoj razini porasla je 0,3 posto. Najviše je poskupjela kategorija „Ulja i masti“, čak 3,7%. S druge strane, voće je pojeftinilo 2,3%.

I dok je meso tek neznatno pojeftinilo, sve ostale kategorije hrane su poskupjele u odnosu na prosinac, posebice riba, povrće i jaja pa od najavljenog rasterećenja obiteljskog budžeta za hranu od prosječnih 70 kuna – neće biti ništa.

.

Vijesti

Pavić o nasljedniku: Josip je smiren, napadaju ga neradnici iz Mirovinskog

‘Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.’

Objavljeno

|

Autor

Bivši ministar rada i novi ministar regionalnog razvoja i europskih fonodova Marko Pavić iza N1 televiziju istaknuo je da je kompetentan za novi posao jer je i u bivšem ministarstvu nadgledao europski socijalni fond.

Kaže kako je od 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju u tekućem financijskom razdoblju vodio dvije milijarde kroz Ministarstvo rada i europski socijalni fond. “Tako da poznajem strukture i podigli smo ugovorenost što govori da sam uspješno radio na europskom socijalnom fondu.”


Za svog nasljednika Josipa Aladrovića kaže da je dobro vodio HZMO, a kaže da su kaznenu prijavu protiv njega podignuli neradnici iz HZMO-a te da je ona odbačena. “Josip je vrhunski menadžer, smirena osoba, dvije godine je upravljao s 40 milijardi kuna i vjerujem da će biti odličan ministar.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP