Prati nas

Vijesti

Smanjenje PDV-a na hranu trgovci su stavili u džep

I dok je meso tek neznatno pojeftinilo, sve ostale kategorije hrane su poskupjele u odnosu na prosinac, posebice riba, povrće i jaja pa od najavljenog rasterećenja obiteljskog budžeta za hranu od najavljivanih 70 kuna – neće biti ništa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako nas varaju u trgovinama?
foto: BigStock

Iako su nas čak i neki ministri uvjeravali da će smanjenje PDV-a na neke osnovne prehrambene kategorije kompenzirati porast cijene plina koji se tek treba dogoditi, čini se da od toga neće biti ništa. I ovoga puta trgovci su umjesto snižavanja cijena, povisili marže.

Naime, od 1. siječnja vlada je snizila stopu PDV-a s 25 na 13 posto za svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o kretanju potrošačkih cijena u siječnju, cijena hrane na mjesečnoj razini porasla je 0,3 posto. Najviše je poskupjela kategorija „Ulja i masti“, čak 3,7%. S druge strane, voće je pojeftinilo 2,3%.

I dok je meso tek neznatno pojeftinilo, sve ostale kategorije hrane su poskupjele u odnosu na prosinac, posebice riba, povrće i jaja pa od najavljenog rasterećenja obiteljskog budžeta za hranu od prosječnih 70 kuna – neće biti ništa.

.

Vijesti

Ministar Beroš najavljuje ponovnu zabranu svadbi, u Splitu su zaraženi svatovi i mladenka

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 930. Još je 89 osoba na bolničkom liječenju, s pet pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 866 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Intenzivno i ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja na prostoru RH, jer posljednje brojke pozitivnih na COVID-19 jasno govore kako veliki broj pozitivnih dolazi upravo s takvih obiteljskih slavlja i okupljanja. Kada se COVID-19 počeo širiti u noćnim klubovima, njih nismo zatvorili, ali smo pojačali kontrole u njima i to je donijelo dobre rezultate”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju ministar zdravstva Vili Beroš.

Ovu informaciju ministar je dao u svjetlu najnovijih brojki zaraza COVID-19 virusom koje dolaze iz Splita, a koje kažu da se na nedavno organiziranom vjenčanju u Splitu koronavirusom zarazilo zasad 12 osoba.


“U tu brojku su, prema poruci koju sam dobio iz Splita, uključena tri glazbenika, jedan fotograf i svatovi među kojima je i mladenka”, kazao je ministar Beroš. ‘Sporni’ pir se prije desetak dana održao u Splitu, u zatvorenom prostoru jednog od splitskih restorana.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP