Prati nas

Show

Zbogom

Umro je Karl Lagerfeld – Ivana Orleanska modnog svijeta, volio je prostitutke i mačke

Mislio je da je seks u vezama kratkotrajno dobar te je cijenio usluge prostitutki. Ne volim spavati s ljudima koje volim, jer seks ne može trajati, ali osjećaji mogu trajati zauvijek. Mislim da je tako zdravije.

Objavljeno

|

Karl Kagerfeld (screenshot: Youtube)

Umjetnički direktor modne kuće Chanel i cijenjeni modni dizajner Karl Lagerfeld umro je u dobi od 85 godina, izvijestili su francuski mediji. Ikona modnog dizajna umrla je nakon što je više tjedana bio lošega zdravstvenog stanja u utorak 19. veljače, napisao je francuski časopis Closer.

Rođen je 1933. godine u Hamburgu u predratnoj Njemačkoj. Rođeno prezime Lagerfeldt promijenio je u Lagerfeld, jer je vjerovao da je komercijalnije. U modu se zaljubio kada ga je majka 1949. godine odvela na Diorovu modnu reviju. Majka Elizabeth bila je prodavačica donjeg rublja, a otac Otto radio je kao poduzetnik. Oboje su ga podržavali u njegovoj želji da se bavi modom. Ne čudi stoga da je u Pariz došao sa samo 14 godina kako bi postao pomoćni dizajner za Pierrea Balmaina. Kasnije je radio za Fendi i Chloe.

Najpoznatiji je po radu u Chanelu kojem se pridružio 1983. godine, desetljeće nakon smrti velike Coco. Udahnuo je nov život i sjaj ovoj etiketi, a samu je modnu kuću kreativno vodio više od tri desetljeća. Svoju modn marku “Karl Lagerfeld” osnovao je 1984. i ona se brzo etablirala kao kuća koja nudi prvoklasni dizajn kako za muškarce tako i za žene i djecu, ne samo kada je riječ o odjeći, već i o nakitu i drugim modnim detaljima. Od 1987. je sam radio kao fotograf, menadžer reklamnih kampanji i autor kratkih filmova za različite modne firme. Radio je neumorno do same smrti.

22. siječnja u Parizu propustio dva showa Chanelove visoke mode, no modna kuća tada je samo izvijestila da se osjeća umorno te da će ga ondje zastupati voditeljica Chanelova kreativnog odjela, Virginie Viard. Prema pisanju britanskih tabloida, bolovao je od karcinoma gušterače.

2010. godine za Vice je ustvrdio kako misli da je seks u vezama kratkotrajno dobar te da zbog toga više cijeni usluge prostitutki. “Ne volim spavati s ljudima koje volim, jer seks ne može trajati, ali osjećaji mogu trajati zauvijek. Mislim da je tako zdravije.”

Divio se porno glumcima i protivio se gej brakovima. “U šezdesetima su nam govorili da imamo pravo biti drugačiji, a sada smo odjednom svi isti. Kada sam bio mali, pitao sam majku što je to homoseksualnost. Bilo je to prije 100 godina u Njemačkoj. Rekla mi je da je to nešto nevažno poput boje kose. Neki se rađaju plavi, a neki tamni.”

Javnost ga je prepoznavala po upečatljivom izgledu, tamnim odijelima, sijedoj kosi vezanoj u rep i sunčanim naočalama. Poznat je po specifičnom humoru, a volio se šaliti i na svoj račun. “Izgledam sam sebi kao karikatura. To mi se sviđa”, govorio je. Nazivao je sam sebe Ivanom Orleanskom modnog dizajna. Javnost je zabavljao i ironičnim Facebook profilom svoje mačke Choupette koju je u opisu nazvao kćerkom rođenom 15. kolovoza 2011. godine.

“Ona je sad zvijezda. Ima svoje bogatstvo od poslova koje je obavila u Japanu i Njemačkoj. Zaradila je više od tri milijuna eura. Pretjerujemo s maženjem i četkanjem. Ima nekoliko osobnih sluškinja. Nikad nije sama kad me nema. Čak i kad spava, netko je uvijek u blizini. Ona je kao mondena dama s poslugom”, rekao je 2015. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.