Prati nas

Kuhinja

Ukusno i svježe

Zadnji je trenutak, napravite slasne kocke s mandarinama

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: SlatkiSvijet.com

Mandarina je zimzeleno drvo koje može narasti do 3 metra visine. Od ostalih citrusa, između ostalog, razlikuje se i po širem listu. Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti iz skupine japanskih unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine.

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki po receptu slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.


Sastojci

Za biskvit

200 g šećera
4 jaja
100 g maslaca
naribana korica 1 veće naranče
100 g glatkog brašna
pola praška za pecivo

Za preljev biskvita

svježe cijeđeni sok od 2 naranče

Za kremu s mileramom

400 g milerama
60 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
1 žličica arome vanilije
1 želatina

Ostalo

500 g očišćenih mandarina ili nekog drugog voća
1 prozirni preljev za torte

foto: Pixabay

Priprema

Maslac otopite i ostavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom. Dodajte otopljeni maslac pa još kratko sve miješajte mikserom. Dodajte naribanu koricu naranče, prosijano brašno i prašak za pecivo. Kuhačom izmiješajte smjesu tako da uklonite sve grudice, a zatim pomalo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Pecite otprilike 15 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Ohlađeni biskvit navlažite sa sokom od dvije naranče. Ako koristite konzervirano voće, za vlaženje biskvita umjesto soka od naranče možete koristiti sok od kompota.

Za pripremu kreme želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Ostavite da nabubri pa otopite na laganoj vatri. Slatko vrhnje mikserom izradite u mekani šlag. U zasebnoj zdjelici pomiješajte mileram, šećer u prahu, aromu vanilije i otopljenu želatinu. Smjesu ulijte u zdjelu s tučenim slatkim vrhnjem i lagano sve sjedinite.

Kremu nanesite preko ohlađenog biskvita. Preko kreme posložite svježe mandarine ili neko drugo voće, može i iz kompota. Preko voća prelijte prozirni preljev za torte. Kolač dobro ohladite i poslužite.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP