Prati nas

Vijesti

Akrap i Mačkić: U mirovinu sa 67 tek kad budemo zdraviji i dugovječniji

U Hrvatskoj je životni vijek kraći nego u većini članica Europske unije, a osim toga osjetno je kraći i život u zdravlju. Naime, u Hrvatskoj se u zdravlju živi u prosjeku još pet godina nakon odlaska u dobnu mirovinu, dok je prosjek u Europskoj uniji oko deset godina.

Objavljeno

|

Pogled s Dolca (foto: Siniša Bogdanić)

Pitanje mirovina i mirovinskog sustava jedno je od najkompleksnijih pitanja u Hrvatskoj, a sindikati koji su pokrenuli referendumsku inicijativu “67 je previše” protiveći se izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i kasnijem odlasku u mirovinu na svojoj strani kao argument imaju upravo životnu dob.

Kako su za Novi list potvrdili demograf Anđelko Akrap i ekonomist Velibor Mačkić, sindikati su u pravu – u mirovinu možemo ići kasnije, ali tek kada budemo duže i kvalitetnije živjeli. U Hrvatskoj je životni vijek kraći nego u većini članica Europske unije, a osim toga osjetno je kraći i život u zdravlju. Naime, u Hrvatskoj se u zdravlju živi u prosjeku još pet godina nakon odlaska u dobnu mirovinu, dok je prosjek u Europskoj uniji oko deset godina.

Akrap je kazao da se problem mirovinskog sustava prije svega treba rješavati povećavanjem broja zaposlenih jer “bez toga nikakva reforma ne uspijeva”.

Nepravedno prema ženama

“U Hrvatskoj ženin posao pati zbog obitelji i to je važan razlog zašto su mirovine žena niže od mirovina muškaraca. U društvo kakvo je naše tjerati žene u mirovine pod istim uvjetima kao i muškarce je nepravedno”, smatra Mačkić. Uvjeren je da će organizatori referenduma prikupiti dovoljan broj potpisa, a jedan od razloga jest i taj što ljudi mirovinski sustav ne percipiraju kao pravedan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.