Prati nas

Vijesti

Evo tko će sve u Hrvatskoj smjeti proizvoditi marihuanu

Moguće je da će cijena biti niža, ali se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi uzgoj kanabisa od eventualnih ilegalnih rabota, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Objavljeno

|

Koliko košta marihuana?
foto: Pixabay

Vlada je dala zeleno svjetlo za uzgoj konoplje – po prvi puta će u Hrvatskoj pravnim osobama biti dozvoljen uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Uzgojem i proizvodnjom medicinskog konoplje tako će se moći baviti farmaceutske tvrtke i gradske ljekarne koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova, javlja N1.

“S ovim izmjenama i dopunama Zakona osim industrijske konoplje, dopušten je uzgoj i proizvodnja medicinske konoplje isključivo za pravne osobe koje imaju dopuštenje da proizvode lijekove ili djelatne tvari”, potvrdio je HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Ćelić.

Ćelić je i predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravstva. Vlada je prihvatila njegov amandman na izmijenjeni Zakon o suzbijanju zlouporabe droga, pa će tako po prvi put pravnim osobama biti dozvoljen uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

Dakako, pravna osoba mora imati dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). “Jedino u slučaju kada su svi uvjeti zadovoljeni, moguće je izdavanje proizvodne dozvole, čime se osigurava da su lijekovi koji su dostupni pacijentima djelotvorni, sigurni za primjenu i odgovarajuće kakvoće, a čime se, u konačnici, štiti javno zdravlje i zdravlje svakog pojedinog pacijent”, priopćio je Halmed. 

Govorimo, dakle, isključivo o farmaceutskim tvrtkama, ali i ljekarnama Grada Zagreba. Imunološki zavod pak, u ovom trenutku, doznaje N1, nema kapacitete da bi proizvodio ulje i pripravke.

A hoće li cijena ulja biti prihvatljiva? “Moguće je da će cijena biti niža, ali se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi uzgoj kanabisa od eventualnih ilegalnih rabota”, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Kaže, Vlada ne razmišlja o proširenju uzgoja konoplje za osobne medicinske potrebe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.