Prati nas

Vijesti

Preventiva

I ove godine branitelji imaju pravo na besplatan sistematski pregled

šlih je godina preventivno pregledano ukupno 41.675 branitelja. 44 posto onih koji su se odazvali na preglede dobilo je preporuke za dodatne dijagnostičke pretrage, 50,3 posto preporuku pregleda ili daljnjeg tretmana specijaliste, dok je kod samo 7,4 posto utvrđeno kako nije potreban daljnji dijagnostički postupak.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

U Ministarstvu branitelja potpisani su sporazumi o provedbi preventivnih sistematskih pregleda branitelja za ovu godinu. Za tu je namjenu osigurano 20,8 milijuna kuna, što je dostatno za 26.000 pregleda.

Pravo na besplatni sistematski pregled imaju branitelji koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 200 dana te dragovoljci i branitelji u teškoj materijalnoj situaciji.

Prošlih je godina preventivno pregledano ukupno 41.675 branitelja. 44 posto onih koji su se odazvali na preglede dobilo je preporuke za dodatne dijagnostičke pretrage, 50,3 posto preporuku pregleda ili daljnjeg tretmana specijaliste, dok je kod samo 7,4 posto utvrđeno kako nije potreban daljnji dijagnostički postupak.

“Takvi rezultati pregleda ukazuju na potrebu nastavka provedbe programa u cilju ukupne zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja”, upozorio je ministar branitelja Tomo Medved i pozvao branitelje da se odazovu na preglede kako bi preveniranje bolesti bilo što uspješnije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je kako je dosad u sklopu preventivnih pregleda branitelja otkriveno oko 450 zloćudnih bolesti, te preko 5000 ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući preventivnim pregledima, istaknuo je, brojne su bolesti otkrivene na vrijeme i ljudi izliječeni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.