Prati nas

Vijesti

Smrtonosni virus

Iza nas je najsmrtonosnija sezona gripe, umrlo je 98 ljudi

Riječ je uglavnom o osobama koje su imale jednu ili više kroničnih bolesti. Prije svega se radi o osobama koje su bolovale od bolesti srca i krvnih žila, hipertenzije i dijabetesa. No, primijetili smo i da je među preminulima veći broj osoba koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu.

Objavljeno

|

od čega se debljamo?
foto: Pixabay

Najjača zabilježena sezona gripe za sobom je ostavila čak 98 žrtava. To je dosad nezabilježena brojka smrtnih ishoda. Ipak, stižu dobre vijesti, a to je da tijekom prošlog tjedna nije bilo novih smrtnih slučajeva smrti.

Kada govorimo o dobnoj strukturi preminulih, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako je ipak najveći broj umrlih treće životne dobi, javlja Jutarnji list. “Riječ je uglavnom o osobama koje su imale jednu ili više kroničnih bolesti. Prije svega se radi o osobama koje su bolovale od bolesti srca i krvnih žila, hipertenzije i dijabetesa. No, primijetili smo i da je među preminulima veći broj osoba koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu“, kaže Iva Pem Novoseliz HZJZ-a.

Iz Klinike za infektivne bolesti također su potvrdili dosta smrtnih ishoda vezanih za pretile osobe. “Prema našim iskustvima, bilo je najviše preminulih u srednjim godinama, i to između 40 i 50 godina. Dio tih ljudi nije imao prethodne zdravstvene tegobe, dok je veći dio imao problem prekomjerne tjelesne težine”, kaže dr. Marko Kutleša iz Zarazne bolnice.

Iako još uvijek ima hospitaliziranih zbog komplikacija od ove teške bolesti, Kutleša kaže kako se ipak osjeća pad broja oboljelih.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.